Marijana Banko / CROPIX CROPIX
25. KOLO PRVE HNL

VIDEO: ISTRA SRUŠILA OSIJEK JEDNIM OD NAJBRŽIH GOLOVA SEZONE Trostruki šok za goste: Osim pogreške, VAR im je poništio čak dva gola!

Nogometaši Istre pobijedili su na Aldo Drosini Osijek s 1:0 u 25. kolu Prve HNL. Strijelac jedinog gola bio je Delić već u 2. minuti, a Osijeku su poništena dva pogotka nakon konzultacije VAR-a.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 04. ožujak 2020. 15:41

ISTRA 1961 - OSIJEK 1:0 (Delić 2')

ISTRA 1961: Duka, Bosančić, Tomašević, Galilea, Pavić, Franić, S. Lončar, Obeng, Gržan, Delić, Guzina

OSIJEK: Ivušić, D. Lončar, Škorić, Majstorović, Talys, Žaper, Kleinheisler, Lopa, Silva, Ndockyt, Marić

U iznimno uzbudljivoj utakmici, sa puno šansi na obje strane, uz dva poništena pogotka gostima nakon Zebecove konzultacije VAR-a, 8 i pol minute produženog prvog poluvremena, isključenja gostujućeg člana koji nije bio prijavljen u zapisniku, istra 1961 upisala je jako važna tri boda. Sa Ivanom Prelecom na klupi, čiju ponudu ostavke do ovog trenutka sportski direktori Istre 1961 nisu prihvatili (ili nisu imali neko drugo rješenje), Zeleno Žuti su izvukli maksimum od sebe i upisali ipak neočekivana tri boda! Strijelac pobjedonosnog gola bio je Ivan Delić, Hajdukov igrač na posudbi, koji je već u Gorici naznačio važne potencijale. Potvrdio ih je u najvažnijem trenutku za Istru 1961….

Prelec je u možda posljednjoj mu utakmici na klupi odlučio ići znatnim promjenama (pola) momčadi. Iz Gorice nisu u postavi bili Čondrić, Grujević, Blagojević, Ivančić i prisilno Rafa Paez (bol zadnja loža). Najveće iznenađenje bilo je postavljanje Tomislava Duke na gol umjesto kapetana Čondrića. Dok je traku preuzeo Einar Galilea, golmansku rolu je Duka odradio na najbolji mogući način. Obranio je nekoliko mat situacija i time bitno podigao samopouzdanje cijeloj momčadi.

Doduše, Duka je primio dva pogotka u prvom dijelu, ali u oba slučaja je sudac Zebec na preporuku VAR-a pogledao sporne akcije i poništio golove gostiju. U prvom slučaju, 22.minuta, stvar izaziva dvojbe. Strijelac pogotka Ndockyt jest bio u zaleđu kad je Lopa pucao na gol, no nakon što je ona udarila u stativu, Bosančić je na liniji kratko odbio loptu do strijelca. Je li to bio nastavak odnosno nova akcija ili nije reći će sudački eksperti. Kod drugog pogotka, u sučevoj nadoknadi prvog dijela, nakon šuta Danijela Lončara, Zebec je išao pregledati snimku i potom je poništio gol jer je Silva bio ispred Duke i zaklanjao mu viziju akcije. Treba reći da je golu prethodio još jedan (možda) dvojben slučaj. Stefan Lončar je pogodio suca, ali Zebec nije prekinuo igru i dao loptu domaćinu kako kažu nova pravila (sudac više nije zrak), nego je pustio igru i u nastavku je došlo do spornog gola…

Puno nervoze koja je i inače bila očita u redovima Osijeka, na terenu, klupi i među njihovim predstavnicima na tribini, dodatno je pojačana nakon druge VAR odluke. Sa tribina se na teren spustio Marin Skender, koji nije bio prijavljen u zapisnik (što je radio na terenu??) i žestoko se bunio kod sudaca. Zebec ga je poslao na tribine, dok je žuti karton dobio i „predstavnik kluba“ Karlo Primorac…

U prvom dijelu Istra je lako mogla postići još nekoliko gola. Gržan je bježao par puta u kontru 1-1, Delić je sa pet metara glavom u mat situaciji pucao pored gola. A u drugoj minuti sudačke nadoknade Stefan Lončar je sjajno uposlio Guzinu samog pred Ivušićem, ali se napadač domaćih lagano poskliznuo i slabo pucao kraj vrata. Šteta za njega jer je već treću utakmicu u zicer šansama, čiji promašaji zasjenjuju puno truda i dobrih razigravanja za suigrače.

U nastavku je Osijek pritisnuo, dijelom i zato što je Istra prepustila sredinu terena gostima, očekujući da će u kontranapadu ugroziti suparnika. U više je navrata takvih prilika bilo, ali se akcije nisu konkretizirale. Doduše prvi je zicer imao Ndockyt, koji je pobjegao indisponiranom Bosančiću, ali je Duka spasio gol bravuroznim odbijanjem lopte u korner. U 70. Talys ima otvorenu poziciju za snažan šut iskosa unutar kaznenog prostora, ali Duka izvanredno hvata „živu loptu“. Između tih dviju prilika Delić ima loptu za 2:0, ali ne koristi kontru 4 na 2 za poentiranje, nego je u otvorenoj šansi išao krivo dodavati…

Do kraja utakmice Osijek pokušavao sve da izjednači, ali nije bilo dovoljno odlučnosti i konkretnosti. Istrini igrači su sa druge strane dali i zadnji atom snage da izdrže, te su na kraju slavili važnu pobjedu.

ISTRA 1961 - OSIJEK 1:0 (Delić 2')

ISTRA 1961: Duka, Bosančić, Tomašević, Galilea, Pavić, Franić, S. Lončar, Obeng, Gržan, Delić, Guzina

OSIJEK: Ivušić, D. Lončar, Škorić, Majstorović, Talys, Žaper, Kleinheisler, Lopa, Silva, Ndockyt, Marić

----------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je, Istra je nadigrala Osijek.

90+1' Loše su to izveli Marić, Škorić i društvo.

90' Tri minute sudačke nadoknade. Slobodni darac imaju gosti u vrlo dobroj poziciji.

87' Žuti karton dobio je Einar Galilea pa ga neće biti u sljedećem kolu.

81' Istru još desetak minuta dijeli od velike pobjede i prvog većeg skalpa ove sezone.

71' Pucao je sada i Špoljarić, još jednom Duka! On je najzaslužniji za to da Istra još uvijek vodi.

69' Nova velika obrana Tomislava Duke. Talys je pucao snažno, Duka pokazuje da je danas u pravoj formi.

66' Delić je sada prošao po lijevoj strani. činilo se da je izbjegao zaleđe, no ono je ipak označeno. Dosta otvorene igre u Puli.

63' Velika prilika za Istru! U situaciji četiri na dva domaći ne dolaze do pogotka, Delić nije uspio zabiti.

58' Lopa ubacuje iz kornera, Škorić puca, ali nogom loptu skreće Bosančić.

56' Najbolja prilika Osijeka na utakmici. Ndoyckt je pucao, Duka obranio na sjajan način.

46' Počelo je drugo poluvrijeme na Drosini.

45+8 - Završeno je prvo poluvrijeme, Istra na odmor odlazi s vodstvom 1:0.

45+5' - GOOOL! Osijek je izjednačio na 1:1, strijelac je Lončar. VAR je opet poništio gol Osijeka.

45' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

40' - Nova opasnost pred golom Osijeka. Delić je pucao glavom nakon ubačaja iz prekida, ali lopta odlazi pokraj lijeve vratnice.

32' - Nova prilika za Gržana, ali je njegov udarac sa nekih sedam metara obranio vratar Ivušić.

30' - Gržan je sada lijepo istrčao kontranapad i našao se u prilici, ali nije imao mirnoće kod udarca.

23' - VAR je presudio da gol za Osijek ipak neće biti priznat zbog zaleđa.

21' - GOOOL! Osijek se vratio i izjednačio na 1:1, a strijelac je Ndockyt! Marić je proigrao Lopu u kaznenom prostoru, ovaj se oslobodio Bosančića i pucao s desetak metara da bi se lopta od vratnice odbila do Ndocktya koji iz blizine trese mrežu.

18' - Prilika za Osijek. Sada je Ndockyt pucao nakon jednog prekida, ali lopta odlazi pokraj vratnice.

2' - GOOOL! Istra je povela 1:0, zabio je Delić! Nakon jednog ubačaja u kazneni prostor Lončar je pogrešno procijenio let lopte koja dolazi do neometanog Delića koji takvu priliku i poklon nije propustio.

1' - Već u 50. sekundi susreta Osijek je imao priliku. Marić je bio u naletu, ušao je u kazneni prostor domaćina, ali su ga ipak uspjeli zaustaviti.

1' - Počela je utakmica u Puli.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 00:12