Nataša Sundara/ CROPIX
DRAMATIČAN OBRAČUN

VIDEO: ISTRA ZAUSTAVILA HAJDUK, POGLEDAJTE GOLOVE U napetoj završnici goste prvo spasio Posavec, a onda su Splićani promašili velike šanse za pobjedu!

Deseto kolo HNL-a večeras u Puli zatvorili su Istra 1961 i Hajduk. Susret je završio s 1:1, Splićane je eurogolom u vodstvo doveo Mijo Caktaš, a izjednačio je Stefan Lončar. Hajduk je zadržao prvo mjesto s 20 bodova, dok su Puljani na osmome mjestu s devet bodova.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 29. rujan 2019. 22:56

ISTRA 1961 - HAJDUK 1:1 (Lončar 79' / Caktaš 34')

ISTRA 1961 (5-4-1): Čondrić - Grujević, Tomašević, Bosančić, Pavić, Galilea - Lončar, Regan (od 80' Močinić), Gržan, Ćuže (od 90' Perić-Komšić) - Bušnja (od 71' Munivrana)

Trener: Ivan Prelec

HAJDUK (4-3-1-2): Posavec - Juranović, Ismajli, Simić, Dolček - Bradarić (od 75' Jurić), Nejašmić, Jairo - Caktaš - Jradi (od 64' Eduok), Jakoliš (od 80' Delić)

Trener: Damir Burić

PULA, Stadion Aldo Drosina. Gledatelja 4.569 Sudac: Fran Jović (Zagreb)

Vrlo dinamična utakmica završila je podjelom bodova čime su svakako zadovoljniji Puljani. Hajduk je poveo i bio bolji u prvom dijelu, ali je neočekivano u nastavku posustao i Istra je potpuno zasluženo došla do izjednačenja, a umalo i do punog plijena. No, sukladno viđenom, podjela bodova je realni omjer utakmice.

Od početka utakmice Hajduk se postavio gardom vodeće momčadi lige, koja je došla po tri boda. Bijeli su u romb formaciji (4-3-1-2) visoko podigli posljednju liniju, koristeći i stav Istre. Ivan Prelec, svjestan da je Hajduk kvalitetom moćniji, izabrao je taktičku opciju prepuštanja posjeda gostima. Formirao je defenzivni blok u 5-4, s povlačenjem Galilee između dva stopera kad se brani, dok je Mario Ćuže ovaj put bio jedini istureni centralni igrač.

Hajduk je držao visoki pritisak i odmah je bio opasan u početku utakmice kada je vrlo raspoloženi Jradi na drugoj vratnici pucao jako, a Čondrić je odbio loptu. Osim te prilike Bijeli i nisu imali neku konkretniju napadačku priliku. Sve su češće počeli koristiti duge lopte, što je u stvari bila voda na mlin zeleno-žute obrane. Istra je naravno igrala na kontre preko brzih Gržana i Bušnje, koji su širili igru, a u sredini je svoje prostore tražio rastrčani Lončar, uz dobro čuvanog Ćužea. Ipak je hitri napadač Puljana izveo odličnu akciju u 34. minuti, došao do linije kornera unutar kaznenog prostora i onda centrirao na drugu vratnicu, gdje su zakasnili domaći igrači. No, u nastavku akcije dogodilo se ono čega su se Puljani i pribojavali. Hajduk je otišao u brzu kontru i prodor Jakoliša propustili su zaustaviti Pavić, pa Galilea, da bi napadač Hajduka uposlio Caktaša na rubu šesnaesterca. Desetka gostiju efektno je završila kontru pogotkom za vodstvo. Do kraja poluvremena se ništa značajnije događalo, iako je Istra krenula hrabrije prema naprijed. Tako je ostavljala nešto više prostora za kontre Hajduka, u čemu su Puljani i u nastavku bili opasniji nego na postavljanu obranu. Problem Istre bio je u prvom dijelu što je u završnicu dolazila sa malo igrača. Razlog tomu je niska pozicija obrane i velika udaljenost od kaznenog prostora gostiju.

U drugom dijelu utakmice stvari su se djelomice promijenile. Domaći su ipak nastojali više napasti, podigli posljednju liniju, ali i dozu agresivnosti. Manje su prostora za razmišljanje dopuštali Hajdukovim igračima, ali je isto tako, visoka obrana značila i izlaganje riziku jer su gosti brzi u tranziciji.

Istra, međutim, nije imala što čekati, a bogme niti izgubiti jer je uz vodstvo Hajduka logika nametala rizik. Treba reći da su Puljani sve više pritiskali goste, kao da su imali više svježine u nogama. Hajduk je sve teže trpio taj pojačani ritam i naposljetku je pokleknuo. Akciju Ćužea odlično je završio Lončar. No, to nije bilo sve jer koju minutu kasnije Istra ima zicer za potpuni preokret. Munivrana je odlično centrirao sa desna u peterac, na loptu se sjurio Ćuže i pucao u matnoj situaciji, ali je Posavec uspio zaustaviti udarac.

Utakmica se potpuno otvorila jer su obje momčadi tražile gol za pobjedu. U jednom je trenutku natjecateljskog zanosa došlo i do gužve između gotovo svih igrača. Čondrić je obranio jednu loptu, a nakon što ga je Simić na podu udario u želji da se domogne lopte, reagirao je i Nejašmić nepotrebno, pa i Čondrić i ostali igrači. Dobri sudac Jović brzo je to umirio i utakmica se do kraja rasplamsala napadima u kojima međutim više nije bilo promjene. Kraj nakon šest minuta nadoknade (bakljada, grčevi Jakoliš, izmjene) domaća je publika dočekala euforičnim odobravanjem domaćoj momčadi, dok su Bijeli postali svjesni da su izgubili dva važna boda u borbi za vrh.

ISTRA 1961 - HAJDUK 1:1 (Lončar 79' / Caktaš 34')

ISTRA 1961: Čondrić - Grujević, Tomašević, Bosančić - Pavić - Galilea, Lončar - Gržan, Regan, Bušnja - Ćuže

HAJDUK: Posavec - Juranović, Ismajli, Simić, Dolček - Bradarić, Nejašmić - Caktaš, Jradi, Jairo - Jakoliš

----------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90'+6' - Mogao je sada Jurić zabiti! Nakon lošeg čišćenja Tomaševića u svom šesnaestercu dobro je opalio veznjak Hajduka, ali s 14 metara pucao je preko vrata.

90'+5' - Taktička zamjena kod Puljana. Izašao je Ćuže, u igri je Robert Perić-Komšić.

90' - Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

87' - KAOS NA ALDO DROSINI! Zagužvalo se u šesnaestercu Istre, Simić je bio u prilici postići zgoditak, međutim brže je do lopte došao vratar Čondrić. Hajdukov ga je branič pritom udario po rukama i nastala je opća makljaža... glavni sudac Fran Jović promptno je reagirao, smirio strasti i podijelio dva žuta kartona - Stefanu Simiću i Josipu Čondriću.

81' - Što je sada obranio Posavec! Ćuže je bio u fantastičnoj prilici i pucao je po golu s tri-četiri metra, a Hajdukov vratar brani taj zicer nad zicerima! Malo je sada nedostajalo da Istra dođe do čudesnog preokreta...

81' - Posljednja promjena u momčadi Hajduka. Izašao je Marin Jakoliš kojemu je ovo bilo najbolje izdanje u dresu splitskog sastava, a umjesto njega u igri je Ivan Delić.

80' - I drugu zamjenu radi Ivan Prelec. Izašao je Obeng Regan, mijenja ga povratnik u HNL Ivan Močinić.

79' - GOOOL! Sjajnu akciju izveli su Puljani, lopta je došla do Ćužea koji šalje povratnu, Obeng je propušta do Lončara, a crnogorski veznjak s vrha šesnaesterca fantastično pogađa same rašlje Posavčevih vrata!

76' - Još jednom mijenja Burić. Izašao je Filip Bradarić, u igri je Stanko Jurić.

73' - Šansa za Hajduk! Sjajno je Eduok prošao po desnoj strani, oslobodio se svog čuvara i zatim opalio s ruba šesnaesterca, međutim prošlo je to malo iznad grede...

72' - Prva zamjena kod Istre. Izašao je Denis Bušnja uz pljesak s tribina, zamijenit će ga Mario Munivrana.

71' - Sjajna šansa za Istru! Bušnja je pucao po golu, lijepo je gađao desni donji kut, ali na gol-liniji ispriječio se Stefan Simić i glavom izbio loptu izvan šesnaesterca.

68' - Žuti karton za Markusa Pavića zbog prekršaja na Marinu Jakolišu koji nastavlja sa sjajnom predstavom u Puli.

64' - Prva zamjena u momčadi Hajduka. Umjesto Bassela Jradija u igri je nigerijski veznjak Samuel Eduok.

60' - Kakav potez u stilu najvećih malonogometnih majstora! Crnogorski veznjak Stefan Lončar petom je 'španerski' prebacio Hajdukova braniča Simića i zatim, ne čekajući da lopta padne na tlo, iz voleja opalio po golu, no Posavec se nije dao iznenaditi... da je ušlo, bio bi to zasigurno kandidat za najljepši pogodak HNL-a!

56' - Strašan udarac Josipa Juranovića! Opalio je žestoko kapetan Hajduka iz daljine, išlo je to pod samu gredu, ali je vratar Istre Josip Čondrić uspio to obraniti i izbaciti u korner!

51' - Malo je nedostajalo da se ponovi ista situacija kao kod prvoga gola! Jakoliš je povukao od centra, a zatim uposlio Caktaša koji puca isprve, no ovog puta samo preko grede!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Puli. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Izjednačenu utakmicu gledali smo na Aldo Drosini, sijevale su šanse i na jednoj i na drugoj strani. Puljani su nekoliko puta mogli doći do vodstva, no nedostajalo je koncentracije u završnici. Ključan trenutak dogodio se u 34. minuti kada je mladi reprezentativac Marin Jakoliš pretrčao pola terena i gurnuo u šansu Caktaša koji prekrasnim eurogolom dovodi Splićane u vodstvo.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

42' - Žuti karton opravdano je dobio Filip Bradarić, Ćuže je bio u prodoru, a hrvatski ga je reprezentativac zaustavio klasičnim 'body-checkom'.

41' - Dobra prilika za Istru! Bušnja je lijepo gađao s vrha šesnaesterca, no brani to Posavec.

34' - GOOOL! Strašna golčina Mije Caktaša, ali 'pola' gola odradio je mladi Jakoliš! Prvo je Ćuže zakuhao jednu situaciju u šesnaestercu Hajduka, no zatim je Jakoliš iznio loptu iz svog kaznenog prostora, nanizao trojicu igrača Istre i pretrčao cijeli teren... mladi je reprezentativac potom pravovremeno uposlio Caktaša koji fantastično s vrha šesnaesterca pogađa Čondrićevu mrežu! Fenomenalan prodor Marina Jakoliša i eurogol lanjskog najboljeg strijelca HNL-a!

28' - I još jedan pokušaj Splićana. Jakoliš je probio lijevi bok i dobro centrirao u peterac, a Jradi je bio za par centimetara prekratak...

25' - Udarac za statistiku... Pucao je Jradi iz daljine, međutim išlo je to visoko iznad grede.

18' - 'Požutio' je sada i Galilea zbog preoštrog starta na Filipu Bradariću.

14' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Bassel Jradi zbog grubog i nepotrebnog prekršaja na Gržanu.

14' - I opet prijeti Istra! Grujević je opalio iz daljine, ispružio se Posavec na golu, ali otišlo je to pored vratnice!

9' - Uzvraćaju sada i domaći! Gržan se odlučio na udarac s dvadesetak metara, nije to bilo loše, ali prohujalo je iznad grede...

2' - Kakva šansa za Hajduk na samome početku! Caktaš je centrirao, a Jradi glavom sjajno gađao bliži kut, no Čondrić se odmah istaknuo fantastičnom reakcijom i spriječio siguran pogodak!

1' - Počela je utakmica u Puli!

----------------------------------------------

18.55: Igrači su istrčali na travnjak stadiona Aldo Drosina. Glavni sudac je Fran Jović iz Zagreba. Sve je spremno za početak!

18.00: Objavljeni su službeni sastavi. Trener Istre Ivan Prelec odlučio je na klupi ostaviti Roberta Perić-Komšića, a priliku je dobio 19-godišnji Denis Bušnja.

U splitskoj momčadi Damir Burić se također odlučio na jednu izmjenu u odnosu na očekivani sastav. Stanko Jurić će ostati na klupi, a od prve će minute zaigrati Marin Jakoliš.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 11:03