Vladimir Dugandzic / CROPIX
BURIĆ SAČUVAO POSAO

VIDEO: KAKVA UTAKMICA NA POLJUDU Hajduk prokockao 2:0, nakon maestralne akcije zabio treći, pa s igračem manje stigao do velikog trijumfa!

Drugoplasirani Hajduk hvata priključak za Dinamom koji mu bježi četiri boda, a u 15. kolu HNL-a na Poljudu su igrali protiv ambicioznih Osječana. Splićani su slavili s 3:2, za Hajduk su poentirali Caktaš i Eduok, vodstvo su anulirali Žaper i Marić, a onda je Jairo doveo Splićane u novo vodstvo i odmah potom dobio crveni karton! Nakon poljudskog trilera na Rujevici se sastaju Rijeka i Dinamo.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. studeni 2019. 17:55

HAJDUK - OSIJEK 3:2 (Caktaš 22', Eduok 41', Jairo 72' / Žaper 43', Marić 53')

HAJDUK (4-2-3-1): Ljubić – Juranović, Ismajli, Simić, Čolina – Bradarić (od 46. Hamza), Nejašmić – Jradi, Caktaš (79. Jurić), Eduok (od 57. Dolček) – Jairo

Trener: Damir Burić

OSIJEK (4-4-2): Ivušić – Igor Silva, Škorić, Šutalo, Talys – Ndockyt, Pilj (od 84. Špoljarić) Žaper, Lopa (od 62. Bočkaj) – Marić, Mance (od 76. Mbakogu)

Trener: Ivica Kulešević

SPLIT – Stadion Poljud. Gledatelja 7.805. Sudac: Igor Pajač (Zelina)

Hajduk je slavio nad Osijekom u dramatičnoj utakmici s pet golova, slavio je 3:2 s igračem manje u završnici kada se branio. Trener Hajduka Damir Burić odahnuo je sigurno nakon ove pobjede, osme od otvaranja sezone u HNL-u čime je samo povećao svoj rekord koji drži samostalno još od prošloga domaćega sraza. Bilo je uzbudljivo u Poljudu, šokantno s puno šansi, dekora s tribina te sudačkih odluka koje će se još analizirati.

Počelo je pogreškom Talysa, otvarala se situacija za Jaira, ali je dao predug for, pa je sijevnula kontra na drugoj strani koju je osujetio Ismajli. Osječani su imali napadački gard na Poljudu od samoga starta, pa su tako po oduzetoj lopti odigrali dopadljivu akciiju koju je pokušao s 20 metra završiti Pilj, no njegov udarac prošao je pokraj vratnice.

U 15. minuti je Hajduk imao slobodni udarac iz obećavajuće pozicije. Izvođenja se prihvatio Mijo Caktaš koji je probao s 18 metara, no gađao je u Ivušićev kut, pa je osječki vratar relativno lako uhvatio loptu.

Bijeli su potom preuzeli konce igre u svoje ruke, a ubrzo je Hajduk i poveo upravo preko Caktaša koji je efektno zabio za vodstvo. Lijepu akciju odigrao je Hajduk u 33. minuti, krenulo je od Bradarića preko Jaira, Jradija i Eduoka, na kraju je pucao Jradi, no lopta je otišla metar od lijeve vratnice Ivušićevih vrata. U 37. je Hajduk imao novi slobodni udarac iz opasne zone, pucao je ponovno Caktaš, ali je pogodio živi zid, a iz odbijene lopte probao je Eduok koji je isto pogodio u blok, a od siline udarca se srušio Igor Silva.

1:0 Caktaš (22')

Čolina je otpočeo akciju iz koje je Hajduk poveo, dodao na desnu stranu do Jaira koji je tražio suradnju po boku, no kako nije bilo nikoga, onda je dodao u kazneni prostor u koji je utrčavao Caktaš. Iz pozicije iskosa najboji strijelac lige iz prošle sezone Caktaš je pucao lukavo, prebacio vratara Ivušića i mreža se zatresla.

2:0 Eduok (41')

Hajduk je do zasluženoga vodstva došao nakon velike greške osječkoga braniča Igora Silve. Brazilac je na dugu loptu išao glavom odigravati prema natrag misleći da je vratar Ivušić u blizini. No njegov pokušaj je preduhitrio Eduok koji je vrebao u blizini i iskoristiio poklon izašavši sam pred Ivušića kojega je preciznim udarcem s 14 metara matirao.

2:1 Žaper (43')

Osječani su se brzo vratili u igru, zabili u pravo vrijeme kada su se prebacili na Hajdukovu polovicu. Dva puta se Hajduk spašavao, prvi put je pucao Mance, obranio je Ljubić, a onda je Ismajli spasio ispred Lope, no lopta je na koncu došla do Žapera koji je zapucao s 18 metara, a vratar Bijelih bio je nemoćan, pogođen je sami desni kut, no na putu mu je smetao i igrač Osijeka koji je bio u zaleđu.

2:2 Marić (53')

Hajduk je izgubio loptu u svojoj polovici koja je na koncu došla do Marića. Hajdukovci su reklamirai prekršaj na Ismajliju, no Pajač se nije oglasio. Napadač Osijeka bio je na rubu kaznenoga prostora, imao je vremena namjestiti se i opaliti prema vratima, pogodio je sami desni Ljubićev kut, no lopta ga je i prevarila, jer je odskočila od trave.

3:2 Jairo (73')

Hajduk je došao do vodstva koja je počela na desnoj strani, a sjajnu asistenciju imao je Jradi koji je petom prevario obranu Osijeka dodao do Jaira, on je napravio nekoliko koraka, bio je i ometan, no uspio je pogoditi budući da se lopta odbila od Ivušića i u visokom luku završla u mrežu, glavom je gol potvrdio Škorić.

Uzbudljivo je bilo u samoj završnici prvoga dijela, jer je najprije Hajduk zabio za 2:0 kada je Eduok uzeo ponuđeno. No, ubrzo su gosti vratili u igru dalekometnim udarcem Žapera. I tu nije bio kraj uzbuđenjima na kraju prvoga dijela jer je Jairo pogodio vratnicu, mogao Hajduk ponovno dignuti na prednost od dva razlike.

Nastavak je počeo opasnim udarcem Osijeka nakon krivog Hamzinog dodavanja, pa je lopta došlao do Pilja koji je pucao s preko 20 metara, no mladi Ljubić je odlično obranio, odbio iz samoga kuta. Malo kasnije Lopa je pucao iz slobodnjaka, no od živoga zida lopta je otišla u korner nakon kojega nije bilo prave opsnosti.

Osijek je bolje ušao u nastavak, te uskoro izjednačio, a na drugoj strani je malo potom pokušao Nejašmić, zatim i Caktaš. Hajduk je u 67.minuti bio u prilici za kontru, no kako je Žaper ležao na travnjaku, Nejašmić se odlučio za fair-play potez i izbacio loptu van granica igrališta.

Malo nakon toga je Jradi sve dobro napravio, došao blizu vrata, no završnica je bila loša. Zatim je Ljubić dodao do Žapera koji nije znao iskoristiti poklon…

Na drugoj strani je Jairo tražio kazneni udarac nakon dvoboja sa Šutalom. Luda utakmica, u 73. je Hajduk došao do prednosti, ali je ostao bez strijelca Jaira koji je u slavlju slomio korner-zastavicu, pa mu je Pajač udijelio drugi žuti karton. Prosvjedovali su s klupe Hajduka, ali uzalud. Crveni karton dobio je i pričuvni igrač Hajduka Mario Vušković.

Pajač je kartonima još više stavio publiku na stranu Hajduka. Osijek se nije predavao, nakon ubačaja Bočkaja sam je na drugoj vratnici bio Šutalo no nije pogodio, prigodu je imao i Ndockyt. Hajduk je tražio isto put do mreže, pucao je Jradi, ali lagano za Ivušića. Na posljednji korner otišao je i vratar Ivušić, no Hajduk je očuvao pobjedu i kupio dodatni mir.

HAJDUK - OSIJEK 3:2 (Caktaš 22', Eduok 41', Jairo 72' / Žaper 43', Marić 53')

HAJDUK: Ljubić - Čolina, Simić, Ismajli, Juranović - Bradarić, Nejašmić, Jradi - Jairo, Caktaš, Eduok

OSIJEK: Ivušić - Šutalo, Škorić, Žaper, Silva - Talys, Pilj, Ndockyt - Mance, Lopa, Marić

------------------------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90'+2' - Šansa za Osijek! Igor Silva i Ndockyt izazvali su pomutnju u obrani hajdukovaca, šutirao je Ndockyt, ali uspio je blokirati Stanko Jurić. Napeto će biti do zadnje sekunde!

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

85' - Posljednja zamjena na utakmici. Umjesto Pilja ušao je Josip Špoljarić.

83' - Kakva je ovo bila šansa za Osijek! Vidjeli smo prekrasnu akciju Osječana s pregršt lijepih poteza... zadnji je pas dao Petar Bočkaj za Ndockyta koji je pobjegao Juranoviću i pucao pored Ljubića, no lopta je prošla malo pored vratnice! Strašnu utakmicu gledamo na Poljudu...

80' - Nova šansa za Osijek! Bočkaj je iz slobodnjaka pronašao Šutala na drugoj vratnici koji puca isprve i pogađa vanjski dio mreže!

78' - Mijenja posljednji put Damir Burić. Izašao je Mijo Caktaš, u igri je Stanko Jurić.

76' - Druga promjena kod Osječana. Umjesto Antonija Mancea ušao je nigerijski napadač Jerry Mbakogu.

73' - NOVI ŠOK NA POLJUDU, STRIJELAC JAIRO JE DOBIO CRVENI KARTON! Hajdukov Brazilac je prilikom slavlja namjerno i agresivno nogom slomio korner-zastavicu, a sudac Igor Pajač pokazao mu je drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton. Salva zvižduka odjeknula je s poljudskih tribina, dugo se nije smirila situacija, prosvjedovali su hajdukovci nekoliko minuta, međutim glavni sudac Igor Pajač nije promijenio svoju odluku.

Uz Jaira, crveni karton dobio je mladi Marko Vušković koji je s klupe bio najglasniji u prigovorima.

72' - GOOOL! Jradi je odigrao jednu od najljepših asistencija ikad viđenih u HNL-u, sjajnom je fintom pronašao Jaira koji šutira s desetak metara iskosa, lopta prolazi ispod Ivušića i u visokom luku ulazi u gol - Škorić je to pokušao izbaciti glavom, no pogodak je bio neminovan... Hajduk vodi 3:2!

71' - DVOJBENA SITUACIJA! Jairo je pao u duelu sa Šutalom, skočila je cijela klupa Hajduka, no Pajač je rezolutno pokazao da ništa od najstrože kazne!

67' - Jairo je nagazio Žapera te je i on ušao u Pajačevu knjižicu.

- Na Poljudu je danas ukupno 7805 gledatelja, od toga 485 na Obiteljskoj tribini.

62' - Prvu zamjenu radi Kulešević. Izašao je Dmytrij Lopa uz velike čestitke s klupe, zamijenit će ga 'majstor slobodnjaka' Petar Bočkaj.

61' - Uzvraća Hamza Barry na drugoj strani u gotovo identičnoj situaciji te i on dobiva istu opomenu.

59' - Krenula je kontra Hajduka, a Igor Silva namjerno ruši Čolinu koji je prijetio solo-prodorom te opravdano dobiva žuti karton.

56' - Drugu promjenu radi Burić. Umjesto strijelca Eduoka u igri je Ivan Dolček.

53' - GOOOL! Još jedna loša reakcija Hajdukove obrane i lopta je došla do Marića koji se odvažio na udarac s ruba šesnaesterca... lijepo je pogodio Osijekov napadač, no mora se reći i da je pogotku kumovala i loša reakcija mladog vratara Hajduka Marina Ljubića.

52' - Probao je Lopa iz tog slobodnjaka, no završilo je to od živog zida u korneru.

50' - Žaper je majstorski 'prodao' tunel Nejašmiću koji ga ruši u zoni udarca! Evo nove šanse za Osječane...

49' - Prilika za Osijek! Pilj je uputio odličan udarac s 18 metara, išlo je to u donji desni kut, ali bacio se Marin Ljubić i odbio loptu u korner.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Imamo jednu promjenu u sastavu Hajduka, ušao je Hamza umjesto Bradarića.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Nakon što su nas uspavali na početku derbija, igrači obje momčadi pružili su nam infarktnu završnicu na Poljudu. Hajduk je suvereno dominirao cijelim prvim dijelom, a slabu igru Osječana prvo je kaznio Caktaš, da bi na 2:0 povisio Eduok. Splićani su imali inicijativu i kontrolirali susret sve do jednog trenutka kada je popustila koncentracija u obrani. Slabu reakciju posljednje Hajdukove linije iskoristio je Žaper kada je iz praktički prve prave prigode eurogolom vratio Osječane u život. Čeka nas uzbudljiv nastavak u drugome dijelu...

45'+1' - Rasplamsala se utakmica na Poljudu! Ponovno griješi obrana gostiju, Jairo je presjekao loptu i prebacio Ivušića, ali i pogodio vratnicu! Mogli su Bijeli u samoj završnici doći do novog pogotka.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

43' - GOOOL! Osijek je smanjio vodstvo iz prve prave šanse... prvo je pucao Mance, zatim je pokušao i Marić, no onda se lopta odbila do Žapera koji je na dvadesetak metara prevario svog čuvara i pravim 'eurogolom' vratio Osječane u život!

41' - GOOOL! Fantastično se snašao Eduok nakon što je Igor Silva loše reagirao i praktički predao loptu u noge Nigerijcu koji pogađa pored nemoćnog Ivušića...

37' - I još jedna velika šansa za Hajduk! Pucao je opet Caktaš iz slobodnjaka, nakon bloka živog zida šutirao je i Eduok, ali taj je udarac svojim tijelom blokirao Igor Silva koji je kao nokautiran pao na tlo... srećom, sve će biti u redu s Osijekovim Brazilcem. Osijek sve više pada u igri, a Splićani su ubacili u višu brzinu!

33' - Sjajna akcija hajdukovaca! Kombinirali su Jradi, Jairo i Eduok, na kraju je Jradi šutirao po golu, a udarac prolazi tik uz vratnicu! Izvrsno igra splitska momčad nakon postignutog pogotka, kao da su se opustili i dodali dozu kreacije u igri...

29' - 'Požutio' je Lopa zbog prekršaja s leđa na Juranoviću.

22' - GOOOL! Čolina je oduzeo loptu na sredini terena i sijevnula je kontra Hajduka, Jairo je fantastično 'podvalio' za Caktaša, a najplaćeniji hajdukovac majstorski je prebacio Ivušića za vodstvo na Poljudu!

15' - Žuti karton dobio je Antonio Mance.

14' - Sjajno je šutirao Caktaš! Udarac je zaobišao živi zid, ali je Ivušić bio dobro postavljen i obranio je taj pokušaj!

13' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Mile Škorić zbog prekršaja na Eduoku u zoni udarca. Caktaš će izvesti taj slobodnjak s dvadesetak metara iskosa.

11' - Prvu veću šansu imali su Osječani! Lopa vratio povratnu za Pilja koji je potegao s dvadesetak metara, no lopta je prošla pored gola.

8' - Bez većih uzbuđenja u Splitu, i dalje traje početno ispitivanje snaga. Nekoliko poluprilika na objema stranama, no mreže još uvijek miruju.

1' - Počela je utakmica na Poljudu. Glavni sudac je Igor Pajač iz Svetog Ivana Zeline.

------------------------------------------------------------------

POČETNE POSTAVE

------------------------------------------------------------------

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 23:10