Screenshot YouTube Dinamo
MODRI TINEJDŽERI

VIDEO: NOVA LICA NA DINAMOVIM PRIPREMAMA Bjelica na tursku turneju poveo nekoliko iznimno talentiranih mladih nogometaša, ovo je njihova priča

KVINTET MODRIH TINEJDŽERA Marko Gjira (19), Mario Ćuže (19), Renato Josipović (17), Bartol Franjić (19) i Josip Šutalo (18) na pripremama seniora
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. siječanj 2019. 20:02

Osim Roka Baturine koji se istaknuo na posljednjoj Dinamovoj pripremnoj utakmici protiv imenjaka iz Dresdena, na turskoj turneji je još pet mladih iznimno talentiranih nogometaša Modrih koje je trener Nenad Bjelica odlučio isprobati u seniorskom nogometu. To su Marko Gjira (19), Mario Ćuže (19), Renato Josipović (17), Bartol Franjić (19) i Josip Šutalo (18). Ovo je njihova priča...

- Bio sam jako sretan kad sam dobio poziv za turske pripreme. Moji ciljevi se polako ispunjavaju, to je korak naprijed u mojoj karijeri. Na ovakvim pripremama sa seniorima mogu dobiti samo još više samopouzdanja - priča nam Mario Ćuže, mladi napadač rođen u Metkoviću.

Sa smiješkom nam kazuje da su mu dojmovi sjajni u ovih nekoliko dana, da je svu mladu gardu ostatak momčadi sjajno primio.

- Tako su nas dobro primili da mi izgleda kao da smo tu već dugo. Treniramo super, a eto i pobijedili smo u prve dvije pripremne utakmice. Igrao sam u obje, a momčad mi je jako pomogla, igrom i komunikacijom, zadovoljan sam svojom igrom, bilo je odlično. Stekao sam određeno iskustvo igrajući za drugu momčad kod Igora Jovićevića, trenera koji je jedan od najboljih u mojoj dosadašnjoj karijeri. Pomogao mi je igrački, ali i privatno. Držim da je za mladog igrača odlično igrati u Drugoj ligi, treba se penjati stepenicu po stepenicu sve je to dio nogometnog učenja i odrastanja.

Gdje se vidi za sezonu ili dvije?

- O tome u ovom trenutku ne razmišljam. Uživam u Dinamu, momčad je vrhunska, treniram i želim ispuniti sve svoje ambicije - kazao je Ćuže.

Stoper Bartol Franjić, koji može igrati i u veznoj liniji veli da je svim mladim dečkima velika čast biti s prvom momčadi Modrih.

- Mislim da smo to svojim igrama u Drugoj ligi zaslužili. Kad sam čuo da idem na pripreme u Tursku, bio sam presretan, bila mi je to najveća sreća u dosadašnjoj karijeri. Za tako nešto živiš, za to igraš nogomet. Tako se dobro osjećam u ovoj momčadi da je teško opisati. Kako su nas samo prihvatili ovi stariji dečki, to je čudo.

Iskustvo Druge lige

Kakav mu je osjećaj igrati na ovoj vrhunskoj seniorskoj razini?

- Mnogo se sigurnije osjećam uz ove igrače. Oni su iskusni, odigrali su puno europskih utakmica. Uz njih se osjećam boljim nogometašem, uz njih mogu mnogo brže napredovati. Međutim, želim posebno naglasiti da je naš. On nas je pripremio za sve ovo. Igrajući Drugu ligu stekli smo neko iskustvo. Ako Bog da, vjerujem da ćemo vrlo brzo mi svi mladi koji smo ovdje biti u prvoj momčadi Dinama - zaključio je Franjić, jedini od ovih mladića koji je rođen u Zagrebu.

O Marku Gjiri smo već dosta pisali i prije Dinamova dolaska na zimske pripreme u Belek. Radi se o vrhunskom defenzivnom veznom igraču kojeg je trener Jovićević prozvao “drugim Ademijem”. Trener Bjelica ga je odmah gurnuo u vatru u prvoj pripremnoj utakmici protiv Partizanija, također je igrao i protiv Dynama iz Dresdena. Sve je odradio jako dobro, nama se čini da on zaista već sad može odgovoriti svim najvećim zadaćama. Iznimno je talentiran, ozbiljan, na terenu djeluje kao vrhunski profesionalac.

- Moram priznati, bio sam iznenađen kad je stigao poziv za turske pripreme. Najiskrenije, nisam se nadao pozivu. Ali mislim da mi je to nagrada za igre u prvom dijelu sezone. Naravno, i golem poticaj da i dalje radim, treniram, napredujem. Kad sam dobio poziv, osjećaj je bio neopisiv, ovo je ipak europski Dinamo.

Raspoređena minutaža

Kakvi su mu dojmovi nakon dvije odigrane utakmice?

- Sve je super, trener Bjelica mi je rasporedio minutažu, kao i ostalima, tako da smo imali priliku pokazati se. Mislim da sam svoju minutažu iskoristio na najbolji mogući način.

Kako vam se čini kad vam tepaju da ste “novi Ademi”?

- Drago mi je to čuti, ali imam ja još mnogo dati da bih dostigao klasu Ademija. No uživam kad me uspoređuju s tako velikim igračem.

Gjira je još jedan Dalmatinac u plavom dresu, momak je iz Skradina. Sjetio se svoje prve utakmice protiv Partizanija.

VIDEO: Davorin Olivari

- Na toj prvoj utakmici imao sam malu tremu, jer stalno mislim da će se svaka moja greška gledati pod posebnim povećalom. Prvi put sam tu, mlad sam... Ali sve je lakše, s obzirom na to da su nas starije kolege fenomenalno prihvatili daju nam podršku, vode nas na terenu. S tim da moram kazati kako nam je svima igranje u Drugoj ligi jako pomoglo. Imamo super trenera Jovićevića koji nam puno pomogao. Gdje se vidim sljedeće sezone? Treniram i radim da bih bio u prvoj momčadi - zaključio je Gjira.

Poticaj za daljnji rad

Najmlađi od mladih je vratar Renato Josipović, još jedan momak iz “morskog bazena”, rođen je u Šibeniku.

- Na utakmici s Dynamom iz Dresdena drugi put sam branio za prvu momčad, debi je bio protiv Širokog Brijega. Ma, sretan sam što sam uopće pozvan na pripreme seniorske momčadi. Nisam očekivao poziv, ugledao sam ga dva dana prije priprema. Ovo mi je veliki poticaj za daljnji rad. Imam golemu potporu od svojih prijatelja Livakovića, Zagorca i Horkaša - priča nam Renato koji je došao u Dinamo u ljeto 2015. godine.

Inače njegov put do pozicije vratara bio je zanimljiv.

- U Šibeniku sam počeo kao igrač. Bio sam napadač. Ali onda na jednoj utakmici nitko nije htio stati na gol, pa je trener stavio mene. I tako sam ostao među vratnicama. Naravno da mi je cilj postati prvi vratar Dinama, ali ima vremena, još sam mlad. Ove pripreme jako će mi koristiti. Kad vidite kako su jaki udarci ovih pravih igrača, onda shvatite kakav je seniorski nogomet.

Tko mu je vratarski uzor?

- Buffon! A jako mi se sviđaju Marc-Andre ter Stegen i Ederson.

Najmanje smo vidjeli još jednog velikog talenta, Josipa Šutala, momka rođenog u Čapljini. On je odradio samo jedan trening.

- Imam problema sa “skakačkim koljenom”. Mislio sam da će mi proći za vrijeme ovih praznika prije priprema, osjećao sam se dobro, ali onda me na tom prvom treningu zaboljelo. Vjerujem da ću za koji dan biti spreman - kazao je momak koji igra na poziciji stopera, a za U-17 reprezentaciju igrao je i na poziciji desnog beka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 00:50