Oreščanin
 Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX
RIJEČ TRENERA

VIDEO: OREŠČANIN PROGOVORIO O CILJEVIMA HAJDUKA, ALI I O STATUSU MLADE ZVIJEZDE 'On je krasan momak, ali mislim da nisam pogriješio s njim'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. lipanj 2019. 16:01

Trećeg dana priprema pojavio se i trener Bijelih Siniša Oreščanin pred novinarima. U utorak je bio na seminaru u Varaždinu, primio je i čestitke kolega.

- Čestitali su mi na rezultatu iz prošle sezone – otkrio nam je Oreščanin.

Ali, gotova je prošla sezona i već su novi izazovi pred Bijelima. Sportki direktor Saša Bjelanović je već istaknuo ciljeve kluba za sljedeću sezonu, a Oreščanin je ponovio, svjestan što ga čeka u bliskoj budućnosti.

- Sportski direktor Bjelanović je sve rekao, Hajduk je klub koji teži najboljem i najvišem. Euroliga se igra od 1. pretkola i naravno, cilj je proći što dalje. Međutim, ovisite o sreći i ždrijebu... jednom igrate protiv Evertona, drugi put protiv Brondbya. Jedno je najavljivati da je naš cilj ući u Euroligu, ustvari, to je najlakše napisati. Ali, pričekajmo ždrijeb 19. lipnja pa ćemo znati prvog protivnika i drugog potencijalnog. Bit ćemo pametniji kada vidimo što nas čeka na startu u Europi. Što se tiče HNL-a, cilj je biti što bliže vrhu. Jasno, ljepše je biti na vrhu, ali treba biti objektivan i kazati bliže vrhu – kazao je Oreščanin.

Za ostvarenje ciljeva prvi i temeljni preduvjet su pojačanja. Koliko je Hajduk napredovao u kreiranju momčadi za novu sezonu ?

- Mi već dugo u tišini radimo, još tijekom proljetnog dijela prvenstva osluškivali smo, gledali, moram reći, dosta se inzenzivno radilo na pojačanjima. Nadamo se da ćemo do kraja mjeseca imati ekipu s novim igračima s kojima se razgovara i pregovara. Krenuli smo najranije, mercato tek počinje i zato treba biti strpljiv, treba čekati najbolji trenutak.

VIDEO: Jurica Radić

Koje pozicije pojačavate ? Lijevi bek ?

- Neću o pozicijama. Jasno je da želimo imati što veći, širi roster. Da budemo spremni za seriju utakmica koja nas potencijalno očekuje u Europi.

Stanje terena na Poljudu drugo je ključno pitanje. Otvaranje Europe je u Dugopolju, a upitno su i dva do tri tjedna nakon Ultre što će biti s poljudskim travnjakom. Loši uvjeti na Poljudu su prošle godine bili jedan od važnijih negativnih faktora u smjeni Kopića.

- Pitanje je dobro, stalno razmišljao o mnogim problemima koji nas čekaju. Nažalost imamo negativna iskustva iz prošlosti, čak smo i upozoravali s čim se sve moramo nositi. Kroz sedmi i osmi mjesec može se dogoditi da imamo 14 utakmica u 40 dana, a sjećam se da je Kopić morao mijenjati taktičke detalje radi lošeg terena.

Sve izgleda kao deja vu. Već viđeno. Isto se pričalo i prošle godine. Čekala su se pojačanja, radilo se na obnavljanju terena, a na kraju je ceh platio samo trener.

Što će Oreščanin napraviti da izbjegne zamke u koje je ni kriv ni dužan prošlo ljeto upao Kopić ?

- Probat ćemo složiti ono na što mi možemo utjecati. Možemo utjecati na nadopunu ekipe sa nekoliko igrača koje smo skautirali kroz proteklo razdbolje. Svjesni smo svega kada smo postavljali ciljeve. Iz mog iskustva u Hajduku znam da nakon Velike gospe padaju treneri. Veliki je izazov pred nama, ali mislim da mi možemo proći kroz tu cestu. Uvijek stoje teza odgovornosti i svjesni smo težine zadatka, no idemo dan po dan. Prvo, dobro se pripremiti, momčad posložiti i uigrati sa osnovnim ciljem da se novi igrači što prije uklope u naše zahtjeve.

Jeste li spremni na potencijalne odlaske, tipa Bradarića kojeg će klub teško zadržati ovog ljeta ?

- Kada smo pričali o velikom broju utakmica u malom razdioblju, naša je ideja da imao veći roster na dva kolosijeka. Hoće li taj kolosijek biti prekinut nakon 7 ili 8. mjeseca, to ćemo tek vidjeti. Znamo da su Bradarić i Caktaš naši najbolji produkti na tržištu i pazimo na alternacije.

Caktaš i Ismajli su tek završili svoje akcije sa reprezentacijama Hrvatske, odnosno Albanije i kasnije će se uključiti u pripreme.

- Obojica će se prključiti prije odlaska u Sloveniju, dobit će 10-ak dana slobodno da očiste glavu i s nama će krenuti u Maribor 23. lipnja. Posavec i Bradarić ? Gledat ćemo EP mladih, pa ćemo ovisno o rezultatu odlučiti u hodu.

Osjećate li opterećenje rezultata i velikih očekivanja za sljedeću sezonu ?

- Kada smo preuzeli ekipu 27.studenoga prošle godine, napravili smo plan, u glavi smo složili da ćemo ući u Europu. Nama je i tada svaka bila kvalifikacijska iako nikada nismo situaciju takvom prikazivali prema vani. Sve smo to već prošli, proživjeli smo pritisak rezultata. Bitno nam je koncentrirati se na dobru pripremu i sa što manje stresa proći kroz pripremne utakmice.

Linker
25. travanj 2024 03:09