Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX
34. KOLO PRVE HNL

VIDEO: OSIJEK JEDNOM NOGOM U EUROPI! DOMAĆIN SRUŠIO RIJEKU U DERBIJU Najbolji strijelac režirao preokret u jednoj od najvažnijih utakmica sezone

U susretu 34. kola domaćeg prvenstva Osijek je dožao do važne pobjede nad Rijekom u Gradskom vrtu. Domaća momčad slavila je s 2:1. Rijeka je povela već u 11. minuti golom Čolaka. U 23. minuti Marić je poravnao na 1:1, a ključni događaj na utakmici dogodio se u 39. minuti kada je Pavičić dobio drugi žuti karton. Osijek je dominirao s igračem više, a konačnih 2:1 u 48. minuti drugim pogotkom na utakmici postavio je Marić.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 15. svibanj 2019. 20:34

OSIJEK - RIJEKA 2:1 (Čolak 11', Marić 24', 48')

OSIJEK (3-4-3): Malenica - Škorić, Gutieri, D. Lončar (od 64. Šutalo) - Šorša, Žaper, Pilj, Talys - Boban (od 46. Ejupi), Marić, Špoljarić (od 84. Grgić). Trener: Dino Skender.

RIJEKA (4-1-4-1): Sluga - Escoval, Župarić, Punčec, Mamić - Lepinjica - Capan, Halilović (od 80. Gorgon), Pavičić, S. Lončar (od 64. Tomečak) - Čolak (od 74. Puljić). Trener: Igor Bišćan.

Trener domaćih Dino Skender bio je suočen s izostancima nekoliko svojih igrača. U potrazi za onim za što je vjerovao da će biti najdjelotvornije, napadačima Bobanu i Mariću, dodao je još i mladog Špoljarića. Vjerojatno je vođen jednakim mislima to učinio na svoj način i trener Rijeke Igor Bišćan koji je neočekivano na klupi za pričuve ostavio svog najboljeg strijelca Jakova Puljića, ali i vezista Roberta Murića.

Svaki je za promjene imao svoje razloge. Skender je morao tražiti neka nova rješenja jer njegovi su učenici opterećeni ozljedama i kartonima, a Bišćan se na promjene odlučio vjerojatno zato što u završnici rotira igrače raspoređujući im opterećenja i vodeći računa da će uskoro osim privođenja kraju prvenstva igrati i finale Kupa.

Tvrd je i žustar bio početak. S dosta prekida igre. A već u 4. minuti sudac Jović je prvi put izvadio žuti karton. Pokazao ga je riječkom vezistu Haliloviću zbog prigovora. Izgledalo je kao da ga je baš tražio. Prvi je pak udarac u okvir vrata uputio Osijek. Žaper je opalio s dvadesetak metara u 9. minuti, snažno, ali lopta je išla pravo u ruke Sluge. Rijeka je pak prvu prijetnju pretvorila u vodeći pogodak koji je postigao Čolak dvije minute kasnije.

Ušla je nakon toga utakmicu u razdoblje kada je Rijeka kontrolirala razvoj događaja, a Osijek tražio način kako organizirati svoj napad i zaprijetiti njenom vrataru. A do poravnanja je došao u 24. minuti pogotkom Mirka Marića koji je tako nastavio borbu za najboljeg strijelca prvenstva.

I sam sebi čestitao rođendan koji mu je bio jučer. Zanimljivo, gol je postigao u 24. minuti, dvadeset četvrti mu je to rođendan, a i na majici nosi broj 24. Sve je opet išlo ispočetka, ali s dosta nervoze, poglavito gostiju. Ceh je na kraju platio Pavičić koji je u 38. minuti nakon gurkanja sa Špoljarićem dobio drugi, isključujući, žuti karton, pa je Rijeka igru nastavila brojčano oslabljena.

U nastavak drugog poluvremena Osijek je ušao s Ejupijem koji je zamijenio Bobana, a odmah i sudjelovao u akciji za vodstvo koje je suigračima omogućio, a i tko bi drugi nego Mirko Marić. Rezultat je Bijelo-plavima dao krila. Rastrčali su se, razigrali a Rijeka nije dolazila do daha.

Da ima igrača manje na travnjaku sve je više bilo primjetno. Bišćan je reagirao izmjenom S. Lončara kojeg je zamijenio Tomečak. A u istoj je minuti i Skender zamijenio D. Lončara zbog ozljede pa u igru poslao Šutala.

Kasnije je Bišćan uveo u igru i Puljića, nije se mirio s porazom, ali Osijek je dominirao, napadao i na taj način izabrao najbolji način kako, ako već nije mogao postići još koji pogodak, sačuvati vrijednu pobjedu koja ga je sasvim približila konačnom cilju u ovom prvenstvu - Europi.

OSIJEK - RIJEKA 2:1 (Čolak 11', Marić 24', 48')

OSIJEK: Malenica - Lončar (od 64. Šutalo), Gutieri, Boban (od 46. Ejupi), Špoljarić (od 84. Grgić), Šorša, Talys, Žaper, Škorić, Marić, Pilj

RIJEKA: Sluga - Mamić, Punčec, Lepinjica, Halilović (od 80. Gorgon), Župarić, Čolak, Pavičić, Escoval, Capan, Lončar (od 64. Tomečak)

--------------------------------------------------------------------------------

90' + 3' Završila je utakmica u Gradskom vrtu!

90' Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade!

84' Nova prilika za Osijek. Marić je sjajno proigrao Žapera čiji udarac sa 7-8 metara završava u bloku, a lopta u korneru.

82' Rijeka izgleda nemoćno s igračem manje. U drugom poluvremenu nisu imali niti jedan pokušaj prema vratima Osijeka.

75' Osijek dominira. Nekoliko udaraca uputili su igrači Osijeka prema vratima Rijeke u posljednjih nekoliko minuta, ali ih je sve ukrotio Sluga.

71' Novi ubačaj Pilja s desne strane, Malenica loše reagira i odbija loptu do Špoljarića koji ju nije uspio ubaciti u gol.

66' Kontru Rijeke sada je prekršajem nad Tomečakom zaustavio Pilj.

60' Nema većih promjena u odnosu sanga na travnjaku. Sada je s desne strane zaprijetio Pilj, ali nije jasno je li želio centrirati ili šutirati...

53' Osijek nastavlja pritiskati. Novi uddarac iz kuta za Osijek, međutim, nije rezultirao novom prijetnjom po vrata Rijeke.

48' GOL! Osijek vodi 2:1. Ponovno je strijelac Mamić. Talys je ubacio s lijevog krila, Ejupi glavom gađa gredu, a lopta se odbija do Marića koji je gura u praznu mrežu.

46' Počelo je drugo poluvrijeme u Gradskom vrtu! Boban je ostao u svlačionici, a na travnjaku je Ejupi.

45' Kraj prvog poluvremena u Gradskom vrtu! Rijeka je u završnici imala dvije poluprilike. Gledamo čudnu utakmicu prepunu grešaka i prekida. Ipak, vidjeli smo dva gola i jedan crveni karton. U svakom slučaju, Osijek će s igračem više u drugom poluvremenu biti u značajnoj prednosti...

39' Crveni, odnosno drugi žuti karton za Pavičića zbog koškanja sa Špoljarićem na sredini terena. Igrač Osijeka je također 'nagrađen' žutim kartonom.

36' Nakon duže vremena Rijeka je ozbiljnije krenula naprijed, preko desnog krila, ali posljednji pas Halilovića nije bio precizan...

30' Osijek nastavlja s pritiskom. Pokušaj Špoljarića s ruba kaznenog prostora odlazi preko gola, igrač Osijeka u solidnoj situaciji nije dobro zahvatio loptu...

24' GOL! Osijek je poravnao na 1:1. Pilj je centrirao s desnog krila, obrana Rijeke prebacila je loptu na drugu stativu do Marića koji ju je s crte zakucao u mrežu!

23' Talys je zaprijetio s lijeve strane, nešto između udarca i centaršuta.. Lopta je otišla iznad grede od bloka Escovala.

19' Za sada dosta razvodnjena utakmica na obje strane, s dosta grešaka i dosta prekida. Osim Čolakova gola nismo vidjeli gotovo ništa.

15' Sada Osijek drži posjed i pokušava nešto napraviti prema naprijed, ali s malo uspjeha.

11' GOL! Rijeka vodi 1:0. Centaršut Mamića s lijevog krila, nakon brze kontre, glavom je u bliži kut Malenice pospremio Čolak!

9' Špoljarić je snažno šutirao s dvadesetak metara - ravno u Slugu...

5' Oprezno otvaranje na obje strane, uz to da Rijeka na otvaranju djeluje nešto opasnije.

1' Počela je utakmica u Gradskom vrtu!

--------------------------------------------------------------------------------

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 02:43