CROPIX
6. KOLO HNL-A BEZ DINAMA I RIJEKE

VIDEO: OSIJEK SLAVI, HAJDUK PONOVNO NIJE USPIO PREUZETI DINAMU PRVO MJESTO Pogledajte pogodak koji je izazvao euforiju u Gradskom vrtu

Veliki derbi 6. kola HNL-a igrao se u Gradskome vrtu. Osječani su slavili protiv Hajduka s 1:0 pogotkom Antonija Mancea u 34. minuti. Splićani su eventualnim remijem mogli zasjesti na vrh tablice HNL-a nakon više od četiri godine, no Bijelo-plavi su pokazali da će se ove sezone voditi žestoka bitka za mjesta koja vode u Ligu prvaka.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 25. kolovoz 2019. 19:41

OSIJEK - HAJDUK 1:0 (Mance 34')

OSIJEK (3-5-2): Ivušić - Škorić, Šutalo, Majstorović - Šorša, Pilj (od 76. Talys), Žaper, Kleinheisler, Bočkaj - Marić, Mance (od 68. Silva, od 87. Lopa)

Trener: Dino Skender

HAJDUK (4-3-1-2): Ljubić - Juranović, Ismajli, Simić (od 86. Teklić), Dolček - Kalik (od 56. Beširović), Nejašmić, Hamza - Caktaš - Eduok (od 52. Jradi), Jairo

Trener: Damir Burić

OSIJEK, stadion Gradski vrt Gledatelja: 7.354 Sudac: Igor Pajač (Sveti Ivan Zelina)

Derbi je bio gledljiv. Uzbudljiv i sadržajan. A bodovi su ostali Osijeku. Zasluženo. Bio je bolji, postigao je i gol, a za igru i zalaganje dobio ovacije na otvorenoj sceni.

Da se neočekivano u momčadi Osijeka nije pojavio u veznom redu Marin Pilj, moglo bi se reći da su i Osijek i Hajduk igru počeli u unaprijed najavljenim sastavima. Hajdukov je trener Burić ostao dosljedan i poslao početkom igre na travnjak Gradskog vrta one koje je novinarima dan ranije i najavio. A što se Osijeka tiče, bila je još jedna promjena. Ona taktičke naravi, jer Dino Skender je izvršio rošadu pa je Škorića pomaknuo na poziciju središnjeg braniča, Majstorovića na desnu, a Šutala na lijevu stranu; inače je Škorić bio desno, Šutalo u sredini, a Majstorović na lijevoj strani. Odlično su i jedni i drugi otvorili igru.

Hajduk je već u 5. minuti imao lijepu prigodu, Jairo je pobjegao Šorši i došao sam pred vratara Ivušića. Ovaj je njegov udarac iz blizine skrenuo, poslije čega se lopta odbila od grede njegovih vrata. Osijek je nešto pokušao preko Bočkaja u 7. minuti, dobro je potegnuo s distance, ali vratar Ljubić bio je oprezan i siguran. Spuštenog su garda igrali akteri derbija. Izmjenjivali su napade i takvim odnosom prema igri utakmicu činili dinamičnom. Hajduk je forsirao napade po svojoj lijevoj strani preko brzonogog Jaira, a Osijek pak po desnoj, gdje je Šorša uspješno izmicao Dolčeku. A u 15. minuti imao je i domaćin matnu situaciju. Pilj je povukao loptu iz dubine polja Osijeka pa izvrsno uposlio Mancea, koji je već zaobišao i vratara Ljubića, a onda iskosa s desne strane pucao u vanjski dio mreže.

Elastična je bila formacija Osječana. U obrani su igrali 4-4-2, a u napadu 3-5-2. Ipak, to su nijanse, one nijanse kada momčadi igra ponese i dovodi u poziciju obveznog prilagođavanja razvoju situacije. U svakom slučaju Bijelo-plavi su dobro funkcionirali. I Hajduk jednako tako. Imalo se što vidjeti u derbiju koji je protjecao u visokom ritmu. Otvoreno s obje strane, brzo i napadački angažirano. Dojam je bio da Hajduk mirnije slaže svoje akcije, a Osijek je jurio ka njegovoj polovici okomitije. Jedan je takav napad izveo u 30. minuti, kada je Šorša odnio loptu ispred Dolčeka pa je proslijedio Mariću. A ovaj je u veliku prigodu uveo Mancea, koji je naciljao donji desni kut. No vratar Ljubić se protegnuo i skrenuo loptu u korner. Onda je Manceu bila treća sreća. Poslužen od Šorše, u 34. minuti savladao je Hajdukova vratara za zasluženo vodstvo svoje momčadi.

Dala je ta okolnost krila domaćem sastavu, koji je, nošen bodrenjem svoje vjerne Kohorte, nastavio juriše ka gostujućem kaznenom prostoru. Kvalitetno i opasno. Hajduk se pak tražio, sve je teže nalazio ideju za organizaciju svojih napada. Djelovao je i poljuljano i dezorijentirano. Osijek je dobio i prigodu za povećanje svog vodstva kada je Bočkaj driblinzima izbacio dvojicu protivničkih igrača pa poslužio Marića, čiji je udarac završio pokraj vrata u 41. minuti. Igra u prvih 45 minuta sve je nazočne u potpunosti zadovoljila, ali i bila obećavajuća za nastavak derbija.

A obećavajućom je akcijom Hajduk otvorio nastavak. Dolček je u 46. minuti protegnuo udarcem vratara Ivušića, ali ovaj je zahtjevnu situaciju riješio izbacivanjem lopte u korner. Hajduk se, očekivano, nije mirio s vodstvom Osijeka. Pokušavao je organizirati neki opasni napad, ali obrana Osijeka bila je koncentrirana i sigurna. Iako, pritisak gostiju je jačao, zbog čega se težište igre preselilo na polovicu domaćina, koji su strpljivo čekali mogućnost izlaska u kontranapad.

Dočekali su jedan u 64. minuti, ali Marićev je udarac blokirao Simić, koji je pri tome zamalo zatresao vlastitu mrežu. Obranio je i Ivušić težak udarac glavom Nejašmića u 67. minuti. Opet se igralo i dobro i sadržajno. Mijenjao je trener Hajduka, a i Osijekov Skender. Burić je tražio bolja napadačka rješenja, a Skender umornog Mancea povukao iz igre dajući prigodu Brazilcu Silvi da se predstavi osječkim navijačima. Ali brzo se ozlijedio pa svoje mjesto prepustio Lopi. Bilo je još zanimljivih situacija, ali rezultat se više nije mijenjao.

OSIJEK - HAJDUK 1:0 (Mance 34')

OSIJEK: Ivušić - Majstorović, Šutalo, Škorić - Kleinheisler, Pilj - Bočkaj, Žaper, Šorša - Mance, Marić

HAJDUK: Ljubić - Dolček, Simić, Ismajli, Juranović - Hamza, Nejašmić, Kalik - Caktaš - Jairo, Eduok

-----------------------------------------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90'+5' - Ipak je pucao Kleinheisler, preletjela je lopta živi zid, ali i vrata Hajduka.

90'+4' - Sada je 'požutio' Ismajli, i on radi prekršaj u zoni udarca, iznudio je to Lopa. Slobodnjak s oko 17 metara izvest će Petar Bočkaj.

90'+1' - Žuti karton dobio je Žaper zbog prekršaja na Hamzi u zoni udarca.

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

88' - Prilika za Hajduk! Jradi je opalio iz daljine, a Škorić požrtvovno postavio glavu i blokirao njegov udarac!

87' - Nevolje za Skendera, morao je zamijeniti igrača kojeg je 19 minuta prije toga uveo u igru, čini se da je u pitanju ozljeda. Umjesto njega u igri je Dmitrij Lopa.

86' - Posljednja promjena u sastavu Hajduka, ušao je Teklić umjesto Simića.

85' - Uhh, sada je Marić ponovno upropastio izvrsnu šansu... Spremao se na udarac na vrhu šesnaesterca, čekao, čekao i - umjesto da proigra potpuno samog Kleinheislera - lošim udarcem opet je propustio donijeti drugi gol osječkoj momčadi.

81' - Što je sada Kleinheisler napravio hajdukovcima... izvozao je Ismalija i Simića, dvaput ih je izbacio lažnjacima, a zatim fantastično uposlio Marića u petercu koji neobjašnjivo loše puca! Puno su sreće sada imali gosti...

76' - Druga zamjena kod Osječana. Umjesto Pilja u igri je Talys.

74' - Strašna šansa za Hajduk! Hamza je sjajno ubacio, Nejašmić je opet na pet metara bio najviši u skoku, a njegov se udarac glavom odbio od Žapera u korner...

68' - Prvi put mijenja Skender. Izašao je Mance uz ovacije s tribina, a priliku je dobio Igor Silva.

67' - Što je sada skinuo Ivušić... Juranović je sjajno centrirao iz slobodnjaka, Nejašmić je bio najviši u skoku, a vratar Osijeka maestralno brani njegov pokušaj! U nastavku je pucao i Simić iz okreta, no samo pored gola...

66' - Žuti karton dobio je i Kleinheisler zbog neopreznog starta na Jradiju.

64' - Velika prigoda za Osijek! Sijevnula je kontra, Bočkaj je lijepo uposlio Marića koji je odmah 'zavrnuo' u peterac, a Simić stiže u posljednji trenutak i izbacuje to u korner!

57' - Druga promjena kod hajdukovaca. U igri je Dino Beširović umjesto Anthonyja Kalika.

56' - Šansa za Hajduk! Jradi je opalio s vrha šesnaesterca, ali otišlo je to od bloka u korner.

54' - Ušao je i Mance u Pajačevu knjižicu zbog zakašnjelog starta na Stefanu Simiću.

52' - Burić radi prvu zamjenu. Ušao je Bassel Jradi umjesto Samuela Eduoka.

47' - Još jedan žuti karton, ovog puta za Nejašmića. Srušio je sleđa Marića i sudac Pajač mu je opravdano pokazao opomenu.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Sjajan derbi gledamo u Osijeku. Obje su momčadi pokazale veliku želju za ranim pogotkom, hajdukovci su na trenutke bili i konkretniji, no domaći su se nogometaši uspjeli othrvati napadima Burićeve momčadi. Posebno je u redovima Hajduka bio raspoložen Jairo, ali Splićani nisu došli do pogotka. Sredinom prvoga dijela Osječani su pojačali pritisak i tako došli do vodstva u 34. minuti kada mrežu trese Mance.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

42' - Još jedna šansa za Osijek! Bočkaj se dvaput lažnjacima riješio svojih čuvara pa majstorski 'podvalio' za Marića, a osječki napadač puca iskosa i pogađa samo vanjski dio mreže...

38' - Sada je Marić 'požutio' zbog simuliranja.

34' - GOOOL! Dolček je napravio grešku i Mance mu je oteo loptu pa odmah proigrao Šoršu koji je povukao kontru, prošao po desnom boku i zatim poslao povratnu do Mancea koji precizno pogađa s vrha šesnaesterca i dovodi Osječane u vodstvo! Bijelo-plavi vode 1:0!

31' - Kakva je ovo bila prilika... Pritisak Osijeka se isplatio, Šorša je Dolčeku oteo loptu koja je došla do Marića, on je odmah proigrao Mancea, a napadač Bijelo-plavih šutira po golu i gađa suprotni kut, no Ljubić se ispružio na gol-liniji i fantastično skinuo taj zicer!

26' - Prvi žuti karton dobio je Eduok zbog opasne igre, zamalo je udario Majstorovića i sudac Pajač mu je opravdano pokazao opomenu.

23' - Jairo je još jednom zapucao po golu, nije to bilo posebno opasno, ali je Hajdukov Brazilac tražio korner, no glavni je sudac pokazao da je lopta za Ivušića.

20' - Pravi derbi gledamo u Osijeku. Obje momčadi teže nadigravanju i atraktivnoj kombinatorici na sredini terena. Zasad hajdukovci djeluju konkretnije, Jairo je posebno raspoložen, no i Osječani su pokazali da se neće predati bez borbe.

15' - Strašna šansa za Osijek! Pilj je oteo loptu hajdukovcima i povukao kontru, dugo je vukao napad, činilo se i predugo, međutim onda je sjajno uposlio Mancea koji je uspio zaobići Ljubića, ali mu je u završnom udarcu ponestalo snage te je pogodio samo vanjski dio mreže... najbolja prilika u dosadašnjem tijeku utakmice!

9' - I opet prijete Bijeli! Jairo je ponovno probio lijevi bok i pronašao Caktaša, napadač Hajduka je poslao povratnu do Eduoka koji puca s dvadesetak metara, a udarac se od bloka odbija u korner!

5' - GREDA SE TRESE NA GRADSKOME VRTU! Jairo se ubacio ispred Šorše i opasno zaprijetio iz blizine, uspio je gurnuti Ivušiću kroz noge, a lopta se od njega odbila i pogodila gredu! Puno je uzbuđenja sada već na samome startu u Osijeku...

1' - Počela je utakmica na Gradskome vrtu. Glavni sudac je Igor Pajač iz Svetog Ivana Zeline.

-----------------------------------------------------------------------------------

19.00: Stigli su sastavi, u obje momčadi samo je jedna promjena u odnosu na najavu. Damir Burić odlučio je izvesti isti sastav koji je na Poljudu pobijedio Goricu s 3:0, a Dino Skender napravio je jednu promjenu, umjesto Lope u igri je Pilj.

Linker
25. travanj 2024 07:32