Ivan Peric / CROPIX CROPIX
BIJELO-PLAVI IZLAZE IZ KRIZE?

VIDEO: OSIJEK U DVIJE MINUTE DO VRIJEDNE POBJEDE PROTIV FENJERAŠA Lončar načeo domaćine, Marić završio posao, ali ponovno je u centru pažnje bio VAR

U drugom subotnjem ogledu 26. kola HNL-a Osijek je kao domaćin svladao Varaždin s 2:0, a strijelci su bili Danijel Lončar i Mirko Marić. Osječani su sada na petome mjestu s 42, dok je Varaždin na posljednjem mjestu sa 17 bodova.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 07. ožujak 2020. 17:30

OSIJEK - VARAŽDIN 2:0 (Lončar 25', Marić 27')

OSIJEK (4-3-3): Ivušić - Silva, Lončar, Škorić, Talys - Kleinheisler, Žaper, Pilj - Grezda (od 82. Jugović), Marić (od 89. Špoljarić), Bočkaj (od 72. Ndockyt)

Trener: Ivica Kulešević

VARAŽDIN (4-2-3-1): Nevistić - Tkalčić (od 84. Mehdi), Rodin, Senić, Špičić - Bajandouh (od 46. Guera), Đurasek - Posavec, Teklić (od 61. Glavina), Obregon - Drožđek

Trener: Samir Toplak

OSIJEK - stadion Gradski vrt Gledatelja: 1.715 Sudac: Ante Čuljak (Zagreb)

Izvanredne su mjere pred utakmicu poduzeli Osječani. Svoju su momčad nakon poraza u Puli dva dana držali u karanteni, održali s njom nekoliko sastanaka i mobilizaciju podigli na najvišu razinu. Bilo je od toga koristi.

Varaždin je u ovom prvenstvu već dva puta igrao s Osijekom i prilično mu zagorčao život s dva neodlučena rezultata. No, treća-sreća, bio je ovaj njihov ogled. Za samo dvije minute Bijelo-plavi su trasirali put svojoj pobjedi i prekinuli niz od tri uzastopne utakmice u kojima nisu zatresli protivničku mrežu. Zasluženo su izborili pobjedu.

Neočekivanu, a zasigurno dragu mu i bučnu podršku s tribina prigodom utakmice je imao mađarski reprezentativac u redovima Osijeka Laszlo Kleinheisler. Naime, na izletu u Osijeku bili su polaznici gimnazije iz mađarskog mjesta Gyongyos, njih pedesetak. A dok su obilazili grad saznali su za utakmicu u Gradskom vrtu i izrazili želju nazočiti joj i tako upotpuniti sadržaj svog doživljaja u gradu na Dravi. Dakako, čelništvo Osijeka im je izašlo u susret, ugostilo ih na tribini, omogućilo im i fotografiranje za uspomenu uz igralište, a i ne samo to, podijelilo im je i poklon pakete u kojima se nalazio školski pribor s obilježjima svog kluba. Poseban je dodatak bio i potpisani dres Laszla Kleinheislera koji će u razredu Gyongyosa, gimnazije koja s ponosom nosi ime svog grada, zauzeti vidno i počasno mjesto.

Izostao je, opet, onaj domaćinski, autoritativni početak igre Bijelo-plavih. Posljednji neuspjesi i slobodan pad na tablici očito je na njima ostavio trag. Sporim su akcijama tražili način kako proći kroz zgusnutu obranu Varaždina nadajući se ranom pogotku koji bi ih doveo u prednost. Prva se prigoda ukazala Grezdi na isteku šeste minute, ali njegov je udarac iz izgledne situacije završio pokraj vrata. Moglo se zaključiti, kako došlo tako i prošlo.

S tri igrača u vrhu napada, Grezdom i Bočkajem na krilima i vodećim strijelcem HNL-a Marićem između njih, domaćini su nakon desetak minuta igre pritisnuli zadnji red Varaždinaca koji su više vodili računa o obrani nego kako da krenu u napad. U igri Osijeka bilo je žara, htijenja i zalaganja, ali ne i kvalitetne ideje. Tražili su njegovi igrači rješenja brzim i dalekim prebacivanjem lopte ka svojim napadačima, samo što je to kroz tako brojnu i discipliniranu obrambenu postavu gostiju bilo jako teško.

Pilj je pokušao udarcem s dvadeset metara pronaći pukotinu kroz koju bi lopta išla u okvir vrata, ali završila je pokraj njih. Onu, baš pravu prigodu domaćini nisu stvorili u prvih dvadeset minuta, a gosti nisu ni mogli kada su se svi njihovi pokušaji rasplinjavali čim su prešli sredinu igrališta. Potegnuo je Bočkaj u 23. minuti s više od dvadeset metara. Lopta je išla ka donjem desnom kutu, ali je udarila u vratnicu pa se odbila u leđa vrataru Nevistiću i od njega u korner.

Ako ništa drugo, nezapaženo nije moglo proći da su Bijelo-plavi za dvadeset minuta igre imali više izvedenih udaraca iz daljine nego u svim utakmicama u nastavku prvenstva zajedno. Ipak, malo po malo Osijek je postajao sve opasniji i konkretniji. Pronašao je način kako poljuljati sigurnost gostujuće obrane. A do pogotka za vodstvo došao je u 25. minuti. Strijelac je bio tragičar, krivac za primljeni gol od Istre 1961 u prošlom kolu, Danijel Lončar. Samo dvije minute iza toga u strijelce se upisao i Mirko Marić. Bilo je to dvije minute kasnije, a tada je već bilo jasno u kojem smjeru i kakvom ishodu ide utakmica. I Kleinheisler je htio postići pogodak pa je izvrsno pucao u 35. minuti, a Nevistić na jedvite jade odbio loptu u korner. Sve je više muke bilo za Varaždince jer Osijek se oslobodio grča nakon dva postignuta gola i razmahao na svakom dijelu igrališta.

U 45. minuti je VAR pripravio zabavu nazočnim gledateljima. Prvo je dosuđen kazneni udarac za Osijek nakon što je sudac Čuljak pregledao snimku i pokazao na bijelu točku. Jedanaesterac je izveo Marić, a lopta je pogodila lijevu vratnicu nakon čega ju je u mrežu pospremio Grezda. No, VAR se opet oglasio i pogodak nije priznat jer je napadač domaćih, prije nego je jedanaesterac izveden, utrčao daleko u kazneni prostor. Sve je bilo čisto i jasno, a za propuštenom prigodom sigurno najviše žali Marić koji je mogao i osamnaesti puta u ovom prvenstvu savladati protivničkog vratara.

Nevistić je spriječio novi pogodak domaćih u 47. minuti kada je zaustavio udarac Bočkaja, ali slaba mu je to utjeha nakon što je lošom reakcijom omogućio Osijeku dolazak u vodstvo. Šteta je što se igra razvodnila, što Bijelo-plavi nisu išli po još koji pogodak očito zadovoljni rezultatom i sigurni u pobjedu. Pokvarilo je to dojam o utakmici. Varaždin je bio s druge strane nejak da mu bar pokuša mrsiti račune.

OSIJEK - VARAŽDIN 2:0 (Lončar 25', Marić 27')

OSIJEK: Ivušić - Silva, Škorić, Talys - Lončar, Žaper, Kleinheisler, Pilj - Grezda, Bočkaj, Marić

VARAŽDIN: Nevistić - Tkalčić, Rodin, Senić, Špičić - Obregon, Bajandouh, Đurasek - Posavec, Teklić, Drožđek

---------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90'+1' - I još jedna Nevistićeva obrana za kraj! Špoljarić je silovito opalio s vrha šesnaesterca, a vratar Varaždinaca iskazao je sigurnost po tko zna koji put večeras te bez poteškoća uhvatio taj udarac.

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

89' - Ovacije je izlazeći s terena zaslužio prvi strijelac HNL-a sa 17 golova Mirko Marić, a priliku dobiva Josip Špoljarić.

84' - Posljednji put mijenja Toplak. Izašao je Tkalčić, mijenja ga Mehdi Mehdikhani.

82' - Drugi put mijenja Kulešević. Iz igre je izvadio Grezdu, ući će Vedran Jugović.

78' - Prijeti i Varaždin! Drožđek se izborio za udarac i opalio s dvadesetak metara, bio je to snažan i precizan šut, no lopta je prošla pored gola...

77' - Nevistić sada već žestoko konkurira za prvo ime susreta! Talys je idealno poslužio Marića u šesnaestercu, a prvi strijelac prvenstva s pet metara iskosa ne uspijeva svladati čudesnog vratara Varaždina!

73' - Prva zamjena kod Osječana. Izašao je Petar Bočkaj, mijenja ga Merveille Ndockyt.

72' - Izvrsnu akciju izveli su Osječani, lijepo su kombinirali Tayls i Marić, a na koncu je Kleinheislerov udarac otišao daleko iznad grede...

62' - Drugu promjenu radi Toplak. Umjesto Teklića u igri je Dominik Glavina.

60' - Ivan Posavec je dobio žuti karton nakon što je simulirao prekršaj u duelu s Lončarom te će propustiti sljedeće kolo protiv Dinama.

47' - Ma je li moguće što je opet skinuo Nevistić?! Marić je s lijeve strane idealno uposlio Pilja, a udarac Osijekova veznjaka iz blizine maestralno brani Ivan Nevistić! Nevjerojatno je što je sve danas obranio vratar Varaždinaca, a još je cijelo poluvrijeme pred njima...

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Osijeku. Samir Toplak u svlačionici je ostavio Jamala Bajandouha, zamijenit će ga kamerunski veznjak Jessie Guera Djou.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Nakon početne 'uspavanke' Osječani su prebacili u višu brzinu i počeli prijetiti iz svih pozicija. Varaždinska je obrana curila na sve strane te je vrlo brzo primila pogodak kada je poentirao Lončar, a zatim i dvije minute poslije kada je strijelac bio Mirko Marić. U samoj završnici Osječani su svjedočili jednom neuobičajeno dosuđenom jedanaestercu, a zatim i poništenom pogotku nakon VAR provjere.

45' - PROMAŠEN JEDANAESTERAC I PONIŠTEN NAKNADNI POGODAK! Marić je pucao s 'bijele točke' i pogodio vratnicu, a na odbijanac je naletio Eros Grezda te iz blizine zatresao mrežu! Međutim, VAR snimka pokazala da je da je Grezda prilikom izvođenja Marićeva jedanaesterca prerano ušao u kazneni prostor! Neviđene situacije u HNL-u...

43' - DVOJBENA SITUACIJA! Marić je pao u duelu sa Špičićem u šesnaestercu... glavni sudac Ante Čuljak prvo je pustio da se igra dalje, a zatim je minutu-dvije poslije, na sugestiju VAR sobe pogledao snimku i dosudio najstrožu kaznu!

40' - Opet prijeti Varaždin! Teklić je nakon kraćeg solo-prodora opalio s dvadesetak, ali nije bilo ni preciznosti i jačine u tom udarcu...

37' - Što je sada promašio Grezda! Nakon gužve u šesnaestercu lopta je došla do Osijekova napadača koji sa samo dva metra nije uspio pogoditi gol, odnosno još se jednom istaknuo čudesni Ivan Nevistić koji brani taj zicer nad zicerima!

34' - Još jednom Nevistić spašava Varaždince! Prijetili su Grezda i Kleinheisler, a vratar gostiju požrtvovnim obranama spriječio je novi gol u mreži!

30' - Uzvraća napokon i Varaždin! Teklić je iz slobodnjaka praktički iz mrtvoga kuta gađao izravno po golu, lopta je prošla kroz šumu nogu, a Marić i Ivušić zajednički su nekako zaustavili taj neugodan udarac!

27' - GOOOL! Talys je prošao kroz varaždinsku obranu kao da je nema i lijepo uposlio Marića koji, u maniri najboljeg strijelca HNL-a, rutinski pogađa mrežu za 2:0! Strahovito je ljutit Nevistić na svoju obranu koja je nevjerojatno nonšalantno dvaput reagirala u samo dvije minute...

25' - GOOOL! Nakon kornera je Nevistić dobro reagirao i boksao izvan šesnaesterca, ali samo opet do Bočkaja koji drugi put bolje centrira... Nevistić je ovog puta 'zaplivao', a Lončar s(p)retno leđima ugurao loptu u mrežu! Osijek vodi 1:0!

23' - Kakva bombetina Petra Bočkaja! Sijevnuo je projektil s više od 20 metara i Nevistić je to uz puno sreće, i uz pomoć vratnice, jedva nekako uspio obraniti!

22' - Prijete Osječani iz svih pozicija! Sada je Kleinheisler šutirao silovito ljevicom s vrha šesnaesterca, a Nevistić fantastično brani!

19' - Sjajan udarac Marina Pilja! Potegao je veznjak Osječana s dvadesetak metara, ispružio se Nevistić na golu, a lopta je prohujala tik uz vratnicu!

8' - Nova prilika za Bijelo-plave! Šutirao je Bočkaj iz slobodnjaka, a udarac je ipak završio u živome zidu...

6' - Šansa za Osijek! Grezda se lijepo riješio svog čuvara i opalio po golu, no samo pored vratnice.

1' - Počela je utakmica na Gradskome vrtu. Glavni sudac je Ante Čuljak iz Zagreba.

---------------------------------------

16.20: Objavljeni su službeni sastavi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 17:58