CROPIX, sn ilustracija

USKORO STIŽE I VAR

VIDEO: POČINJE LIGA U ZEMLJI SVJETSKIH DOPRVAKA! POGLEDAJTE VIDEONAJAVE IZ SVIH KLUBOVA HNL-A Pitamo vas: Tko će biti novi prvak Hrvatske?

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 26.07.2018. u 20:02

 • POČINJE HNL Dinamo i Rudeš danas otvaraju 28. sezonu, prve utakmice predstavit će glavne konkurente za titulu i ispadanje, a Sportske novosti i HNTV donose vam videonajave iz deset klubova HT Prve Lige te najavni komentar sezone sportskog komentatora Ivice Blažička

  Iako je HNL liga koja je godinama svijetu nudila neke od najboljih igrača, čije su izvedbe i golovi rješavali klasike i derbije, kupove i finala Lige prvaka, danas s ponosom najavljujemo: počinje prvenstvena sezona države svjetskih doprvaka.

    

  Da u Hrvatskoj nogomet po vitalnosti, produktivnosti i međunarodnoj konkurentnosti, rezultatskoj i tržišnoj, daleko nadmašuje skoro sve djelatnosti i vidove društva, svaki kvalitetan analitičar znao je i prije Rusije, gdje rezultat Vatrenih nije bio iznenađenje nego potvrda, no da gospodarsko i demografsko srozavanje, pogotovo pojedinih regija zemlje, ima gotovo kancerogen utjecaj na HNL vidi se po sastavu Prve lige.

  VIDEO: HNTV

   

  Gdje su nam tu Vinkovci, Slavonski Brod, Karlovac, Sisak, Zadar, Šibenik, a i Istra je spašena zapravo iz Baskije.

  VIDEO: HNTV

    

  Dizanje zanimanja

  Od svih komentara u Rusiji najbriljantije nam je zvučao više puta izrečeni: “Pa pogledajte kakvu Hrvatska ima širinu, kad se Dalić okrene prema klupi vidi igrače najvećih svjetskih klubova.” Poneki as bilo gdje iskoči, kao Salah u Egiptu, no takva lepeza vrlo dobrih, odličnih i fantastičnih nogometaša krunski je pokazatelj vrijednosti reprezentacije kao najviše razine u hijerarhiji nogometa jedne zemlje.

  VIDEO: HNTV

    

  I zato je HNL, koja je nama naviklima na televizijski glamour Premiershipa, Primere, Bundeslige ili Serie A katkad nedovoljno primamljiva i atraktivna, i sa svim bolestima, za hrvatski nogomet zapravo izvrsna. Metaforički, kad je netko uspio posljednji gumb na košulji zakopčati ispravno, ako je kod prvog to napravio krivo?

  VIDEO: HNTV

    

  HNL 2018/19. vjerojatno neće ponuditi bitne promjene u gledanosti, jer što je više klubova iz Zagreba i okolice, to je manji prosjek publike, osim ako novoprobuđeni entuzijazam oko Dinama ne podigne brojke na Maksimiru. Bio bi to sjajan poticaj kompletnoj atmosferi.

  VIDEO: HNTV

    

  Ne očekujemo niti dramatične prevrate u generalnoj skici lige u kojoj se četiri kluba izdvajaju po ambicioznosti i uvjetima, dva-tri traže sigurnost sredine, a ostali su zapalili svijeće, svaki u najbližem mu svetištu, da i sljedećeg ljeta u ovo doba budu prvoligaši.

  VIDEO: HNTV

    

  Dinamo i Rudeš otvaraju 28. sezonu, prve utakmice predstavit će glavne konkurente za titulu i ispadanje. Modri brane naslov i još jednom djeluju kao najbolja momčad, premda su bitno promijenili “krvnu sliku”.

  VIDEO: HNTV

    

  Kako neizvjesnost, napeti derbiji i male bodovne razlike dižu zanimanje i kompletan doživljaj prvenstva, odlično bi bilo da se Dinamo ne prošeta do naslova, da ima ravnopravne rivale. Bez kapetana Filipa Bradarića, i možda još pokojeg imena, Rijeka će bitno ovisiti kako će šefovi s Rujevice odigrati finiš prijelaznog roka.

  VIDEO: HNTV

    

  Budu li efikasni kao Rakitić s bijele točke, na Kvarneru bi se ponovo mogle oglasiti pobjedničke trube, no ostane li Rijeka na sadašnjem kadru Matjaž Kek morat će biti jači od Čarobnjaka iz Oza.

  VIDEO: HNTV

    

  Moraju nadmašiti sebe

  Hajduk je, nakon “čišćenja” svlačionice ponovno za korak iza, Željko Kopić i njegova momčad trebali bi nadmašiti sebe da se vinu na čelo, bit će izvrsno za Bijele ako se dovedu u šansu kakvu su imali ovog proljeća, a nisu je iskoristili. Optimizam je uvijek tu, istinu će, ipak, reći travnjak. Osijek je enigma, je li mu četvrto mjesto i dalje sudbina?

  VIDEO: HNTV

    

  HNL će još jednom ponuditi nova imena koja će Hrvatska plasirati u svijet, a i izbornik zacijelo pozvati za koji reprezentativni nastup, paletu stranaca željnih afirmacije i “korice kruha” i nadamo se što bolji nogomet. I zbog zanosa oko ovog sporta koji diže samopouzdanje, i zbog novih travnjaka na kojima će se igrati na mnogim stadionima. Od proljeća, bude li po najavama Sudačke komisije, mogli bismo imati i VAR, itekako dobrodošao u našem nepovjerljivom miljeu.

   

  VIDEO: HNTV

   

    

  NAJVEĆE NOVOSTI U NOVOJ SEZONI: Travnjaci, Gorica, četvrta zamjena i VAR

  U Ligi su najveća novost travnjaci koji se grade ili su završeni, omogućit će kvalitetnije uvjete jer mnogi su mjeseci u nas godinama bili obilježeni “grbavicama” i blatnjacima. No, kako nisu novi tereni na svim igralištima poteškoća će i dalje biti, kao i sa završetkom pojedinih na startu sezone, budući da radovi kasne. Za gledatelje pomaka u infrastrukturi, nažalost, nije bilo.

  Druga krucijalna promjena dogodit će se možda već na proljeće, za početak na debijima, a to je VAR. HNS je zatražio od FIFA-e pravo da ga uvede, za to postoje procedura i uvjeti, bude li sve na vrijeme finiširano mogli bismo ga vidjeti na našim terenima u drugom dijelu prvenstva.

  Nova u društvu najboljih je Gorica, u tom rangu nema više Cibalije. Sada Grad Zagreb i okolica imaju čak pet prvoligaša, što je pola lige.

  U Pravila nogometne igre uvršteno i da se u kup-utakmicama u produžecima može napraviti četvrta zamjena igrača u jednoj ekipi, kao što je bilo na Svjetskom prvenstvu. (da)

   

  Iz drugih medija