CROPIX, sn ilustracija
USKORO STIŽE I VAR

VIDEO: POČINJE LIGA U ZEMLJI SVJETSKIH DOPRVAKA! POGLEDAJTE VIDEONAJAVE IZ SVIH KLUBOVA HNL-A Pitamo vas: Tko će biti novi prvak Hrvatske?

POČINJE HNL Dinamo i Rudeš danas otvaraju 28. sezonu, prve utakmice predstavit će glavne konkurente za titulu i ispadanje, a Sportske novosti i HNTV donose vam videonajave iz deset klubova HT Prve Lige te najavni komentar sezone sportskog komentatora Ivice Blažička
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. srpanj 2018. 22:02

Iako je HNL liga koja je godinama svijetu nudila neke od najboljih igrača, čije su izvedbe i golovi rješavali klasike i derbije, kupove i finala Lige prvaka, danas s ponosom najavljujemo: počinje prvenstvena sezona države svjetskih doprvaka.

Da u Hrvatskoj nogomet po vitalnosti, produktivnosti i međunarodnoj konkurentnosti, rezultatskoj i tržišnoj, daleko nadmašuje skoro sve djelatnosti i vidove društva, svaki kvalitetan analitičar znao je i prije Rusije, gdje rezultat Vatrenih nije bio iznenađenje nego potvrda, no da gospodarsko i demografsko srozavanje, pogotovo pojedinih regija zemlje, ima gotovo kancerogen utjecaj na HNL vidi se po sastavu Prve lige.

VIDEO: HNTV

Gdje su nam tu Vinkovci, Slavonski Brod, Karlovac, Sisak, Zadar, Šibenik, a i Istra je spašena zapravo iz Baskije.

VIDEO: HNTV

Dizanje zanimanja

Od svih komentara u Rusiji najbriljantije nam je zvučao više puta izrečeni: “Pa pogledajte kakvu Hrvatska ima širinu, kad se Dalić okrene prema klupi vidi igrače najvećih svjetskih klubova.” Poneki as bilo gdje iskoči, kao Salah u Egiptu, no takva lepeza vrlo dobrih, odličnih i fantastičnih nogometaša krunski je pokazatelj vrijednosti reprezentacije kao najviše razine u hijerarhiji nogometa jedne zemlje.

VIDEO: HNTV

I zato je HNL, koja je nama naviklima na televizijski glamour Premiershipa, Primere, Bundeslige ili Serie A katkad nedovoljno primamljiva i atraktivna, i sa svim bolestima, za hrvatski nogomet zapravo izvrsna. Metaforički, kad je netko uspio posljednji gumb na košulji zakopčati ispravno, ako je kod prvog to napravio krivo?

VIDEO: HNTV

HNL 2018/19. vjerojatno neće ponuditi bitne promjene u gledanosti, jer što je više klubova iz Zagreba i okolice, to je manji prosjek publike, osim ako novoprobuđeni entuzijazam oko Dinama ne podigne brojke na Maksimiru. Bio bi to sjajan poticaj kompletnoj atmosferi.

VIDEO: HNTV

Ne očekujemo niti dramatične prevrate u generalnoj skici lige u kojoj se četiri kluba izdvajaju po ambicioznosti i uvjetima, dva-tri traže sigurnost sredine, a ostali su zapalili svijeće, svaki u najbližem mu svetištu, da i sljedećeg ljeta u ovo doba budu prvoligaši.

VIDEO: HNTV

Dinamo i Rudeš otvaraju 28. sezonu, prve utakmice predstavit će glavne konkurente za titulu i ispadanje. Modri brane naslov i još jednom djeluju kao najbolja momčad, premda su bitno promijenili “krvnu sliku”.

VIDEO: HNTV

Kako neizvjesnost, napeti derbiji i male bodovne razlike dižu zanimanje i kompletan doživljaj prvenstva, odlično bi bilo da se Dinamo ne prošeta do naslova, da ima ravnopravne rivale. Bez kapetana Filipa Bradarića, i možda još pokojeg imena, Rijeka će bitno ovisiti kako će šefovi s Rujevice odigrati finiš prijelaznog roka.

VIDEO: HNTV

Budu li efikasni kao Rakitić s bijele točke, na Kvarneru bi se ponovo mogle oglasiti pobjedničke trube, no ostane li Rijeka na sadašnjem kadru Matjaž Kek morat će biti jači od Čarobnjaka iz Oza.

VIDEO: HNTV

Moraju nadmašiti sebe

Hajduk je, nakon “čišćenja” svlačionice ponovno za korak iza, Željko Kopić i njegova momčad trebali bi nadmašiti sebe da se vinu na čelo, bit će izvrsno za Bijele ako se dovedu u šansu kakvu su imali ovog proljeća, a nisu je iskoristili. Optimizam je uvijek tu, istinu će, ipak, reći travnjak. Osijek je enigma, je li mu četvrto mjesto i dalje sudbina?

VIDEO: HNTV

HNL će još jednom ponuditi nova imena koja će Hrvatska plasirati u svijet, a i izbornik zacijelo pozvati za koji reprezentativni nastup, paletu stranaca željnih afirmacije i “korice kruha” i nadamo se što bolji nogomet. I zbog zanosa oko ovog sporta koji diže samopouzdanje, i zbog novih travnjaka na kojima će se igrati na mnogim stadionima. Od proljeća, bude li po najavama Sudačke komisije, mogli bismo imati i VAR, itekako dobrodošao u našem nepovjerljivom miljeu.

VIDEO: HNTV

NAJVEĆE NOVOSTI U NOVOJ SEZONI: Travnjaci, Gorica, četvrta zamjena i VAR

U Ligi su najveća novost travnjaci koji se grade ili su završeni, omogućit će kvalitetnije uvjete jer mnogi su mjeseci u nas godinama bili obilježeni “grbavicama” i blatnjacima. No, kako nisu novi tereni na svim igralištima poteškoća će i dalje biti, kao i sa završetkom pojedinih na startu sezone, budući da radovi kasne. Za gledatelje pomaka u infrastrukturi, nažalost, nije bilo.

Druga krucijalna promjena dogodit će se možda već na proljeće, za početak na debijima, a to je VAR. HNS je zatražio od FIFA-e pravo da ga uvede, za to postoje procedura i uvjeti, bude li sve na vrijeme finiširano mogli bismo ga vidjeti na našim terenima u drugom dijelu prvenstva.

Nova u društvu najboljih je Gorica, u tom rangu nema više Cibalije. Sada Grad Zagreb i okolica imaju čak pet prvoligaša, što je pola lige.

U Pravila nogometne igre uvršteno i da se u kup-utakmicama u produžecima može napraviti četvrta zamjena igrača u jednoj ekipi, kao što je bilo na Svjetskom prvenstvu. (da)

Linker
24. travanj 2024 04:31