CROPIX
1. KOLO HNL-A

VIDEO: POGLEDAJTE SHOW BIVŠEG DINAMOVCA NA RUJEVICI Sam je prošao šest igrača i zamalo se ušetao s loptom u mrežu, a onda zabio eurogol iz slobodnjaka

Rijeka je u 1. kolu HNL-a na Rujevici s 2:1 slavila protiv Varaždinaca, koji su povratnici u elitno društvo. Za Rijeku je poentirao Robert Murić, izjednačio je Matija Kolarić, a zatim je svoj drugi pogodak maestralno postigao Murić.
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 20. srpanj 2019. 21:40

RIJEKA - VARAŽDIN 2:1 (Murić 7', 57' / Kolarić 22')

RIJEKA (4-1-4-1): Prskalo - Raspopović, Župarić, Punčec, Tomečak - Lepinjica - Murić, Pavičić (od 72. Capan), Halilović (od 72. Bušnja), Kvržić - Čolak

VARAŽDIN (4-5-1): Nevistić - Perković, Stolnik, Senić, Milićević - Kolarić, Jertec, Đurasek, Posavec (od 76. Glavina, od 84. Fućak), Turčin (od 58. Glavica) - Benko

RIJEKA, Stadion Rujevica. Gledatelja: 4675. Sudac: Dario Bel (Osijek)

Uoči utakmice Ivan Mance darivao je Davora Vugrinca plaketom uz želje za što dulji ostanak u HNL-u, no na terenu je Robert Murić darivao okupljeno mnoštvo na tribinama sjajnim slalomom tijekom kojega je varkama tijela i lažnjacima na travu pobacao pola gostujuće ekipe za pogodak što se inače viđa po televizijskim prijenosima zapadnoeuropskih liga. Na treneru Perkoviću je da otkrije jesu li ga se Varaždinci plašili napasti ili su još bili impresionirani najvišim rangom hrvatskog nogometa, no činjenica je da se Murić ušetao u Nevistićev peterac, a da ga gotovo nitko nije pogledao, kamoli ušao u duel...

Izuzev tog obrambenog "blackouta", gosti su prikazali sasvim solidan nogomet u prvih 45 minuta. Od prve sekunde Leon Benko je pokušavao položajem tijela "odsjeći" jednog od stopera dok su Riječani imali loptu dok bi ostatak momčadi puštao onog drugog s loptom u posjedu. Prskalo je iskazao nekomunikaciju s Punčecom, a Tomečak je opalio preko gola prije Murićeva prodora nakon kojeg se doimalo da će Bijeli ispred sebe imati rutinskih 90 minuta.

Međutim, kako je vrijeme odmicalo, pogotovo nakon izjednačujućeg pogotka za koji Kolarić zaslužuje veliki pljesak, Varaždinci su se sve više opuštali jer je Benko iskustvom i stilom igre držao domaću zadnju liniju napetom dok su Turčin (brzinom), Kolarić i Posavec (kombinatorikom) iskazali potentnost u tranzicijskim akcijama. Riječani su, naravno, imali posjed, ali osim nekoliko opasnih prizemnih ubačaja (Halilović, Tomečak), jedinu pravu izglednu situaciju obranio je Nevistić Čolaku u 36. minuti.

Pomoći s tribina gotovo da nije bilo jer je Armada nastavila prosvjed, ovog puta isticanjem transparenta "2. pomoćni trener > ultrasi?!" upućenog predsjedniku Miškoviću te Renatu Pilipoviću, Rijeka je u svlačionici morala odlučiti krenuti - odlučnije.

Gosti su u nastavak, svjesno ili ne, krenuli s dubljom obrambenom linijom i agresivnijim Jertecom nego što ga pamte ljubitelji HNL-a, ali i dalje dvostrukim blokom u sustavu 4-5-1, a Čolak je propustio drugu dobru šansu tako što je zamalo zakasnio na dubinsku loptu. No, Igor Bišćan očito je spreman čekati da se Robert Murić fizički dovede na adekvatnu razinu za dinamičnije utakmice nego što je to protiv Varaždina i upravo ta odluka donijela mu je tri boda na otvaranju prvenstva. Riječka 18-ica s loptom u nogama može učiniti sve, posebice tijekom prekida kada je slobodan i ima se vremena namjestiti, za njegove poteze kod pogodaka (7', 57') nije žao platiti ulaznicu. Često se ističe Murićev karakter, ponekad i u izvanterenskim navikama, ali očito je igrač itekako dobro reagirao na trenerove prozivke prije 10-ak dana.

Perkovićeve rotacije (Glavica, Glavina) riječki je trener popratio izmjenom dvojicom središnjih veznih (Capan, Bušnja), u 78. je minuti umjesto Murića ušao Acosty da se održi kvalitetan ritam.

Varaždincima pljesak za više nego korektnu igru, ali... Bodovi Rijeci. Zahvaljujući genijalnosti Roberta Murića.

RIJEKA - VARAŽDIN 2:1 (Murić 7', 57' / Kolarić 22')

RIJEKA: Prskalo, Tomečak, Punčec, Župarić, Raspopović, Lepinjica, Murić, Halilović, Pavičić, Kvržić, Čolak

VARAŽDIN: Nevistić, Miličević, Senić, Stolnik, D. Perković, Kolarić, Jertec, Đurasek, Turčin, Posavec, Benko

-----------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

84' - Prisilna izmjena kod Varaždinaca. Čini se da je Dominik Glavina dobio udarac u glavu i morat će izaći iz igre samo devet minuta nakon što je ušao. Zamijenit će ga Kristian Fućak.

78' - Posljednja zamjena kod Riječana. Uz velike ovacije s tribina izlazi dvostruki strijelac Robert Murić, a zamijenit će ga Maxwell Acosty.

75' - Još jedna zamjena kod Varaždinaca. Umjesto Ivana Posavca u igri je Dominik Glavina.

72' - Dvostruku zamjenu radi Igor Bišćan. Izašli su Halilović i Pavičić, u igri su Bušnja i Capan.

- Prema službenim informacijama na Rujevici je 4 675 gledatelja.

59' - Odmah reagira trener Varaždina Borimir Perković. Umjesto Tomislava Turčina u igri je Dejan Glavica.

57' - GOOOL! Slobodan udarac s dvadesetak metara izveo je Robert Murić i u stilu Lea Messija pogodio same rašlje! Vratar gostiju Ivan Nevistić samo je pogledom ispratio majstorski izveden slobodnjak...

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Rijeci. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Spektakularan početak ponudile su obje momčadi na otvaranju nove sezone HNL-a. Na samome startu Robert Murić je majstorski, u slalomu, nanizao petoricu Varaždinaca plus golmana te poentirao za vodstvo Riječana. Gosti su uzvratili eurogolom Matije Kolarića koji je time postao prvi strijelac Varaždina u povratničkoj sezoni. U nastavku se tempo utakmice usporio i do kraja prvoga dijela nije bilo većih uzbuđenja.

22' - GOOOL! Prvi pogodak NK Varaždina u HNL-u! Matija Kolarić primio je loptu na 18 metara, uspio zadržati loptu i spektakularno pogodio mrežu Rijeke!

7' - GOOOL! Kakav pogodak Roberta Murića! Slalom kroz cijelu obranu Varaždina, sve do peterca za pogodak!

1' - Počela je utakmica na Rujevici!

-----------------------------------------

18.55: Igrači su istrčali na travnjak stadiona Rujevica. Glavni sudac je Osječanin Dario Bel. Sve je spremno za početak!

18.00: Objavljeni su službeni sastavi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 08:48