screenshot
'NE POSTOJI TA MOGUĆNOST'

VIDEO: POGLEDAJTE SPORNI TRENUTAK O KOJEM BRUJI HRVATSKA Šef hrvatskih sudaca odbija naknadno kazniti Soudanija koji bi propustio derbi s Hajdukom!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 17. travanj 2017. 11:40

Jedna odluka suca još je jednom u prvom planu kada je u pitanju Prva HNL. Detalj iz 18. minute s utakmice Lokomotive i Dinama ne prestaje biti glavna tema.

Tada je naime, pri vodstvu Lokomotive 1:0, Hilal Soudani čepovima kopačke namjerno i očito udario Luku Capana, a sudac Tihomir Pejin mu za to samo pokazao natpis na svom rukavu 'respect'.

To 'poštovanje' je trebalo biti upozorenje Alžircu koji je po mnogima morao dobiti izravni crveni karton. Problem je nastao u tome što bi taj crveni, pa čak i samo žuti jer bi bio posljednji akumulirani, Dinamu 'uzeo' najboljeg igrača za subotnji derbi protiv Hajduka.

Prema pravilniku HNS-a Soudani se može i naknadno kazniti jer se "disciplinski postupak pokreće temeljem disciplinske prijave koju može podnijeti bilo koji član nogometne organizacije u pisanom obliku ili izjavi danoj u zapisnik pred tijelom nogometne organizacije."

Može Soudanija dakle prijaviti i netko iz Hajduka, no s Poljuda su priopćili kako 'vjeruju da će HNS postupiti u skladu a svjetskom praksom te da oni neće niti morati reagirati, budući da se radi o nečemu toliko očitom'.

Međutim, kada se o svemu pita predsjednika sudačke komisije Antu Kulušića, ovdje se ne nipošto radi o nečem očitom.

"Mislim da ne postoji mogućnost za kaznu jer to nije bio brutalan start. Da je bio onda postoji bi postojala i mogućnost, ali razlika između brutalnog starta i nesportskog ponašanja je ogromna", rekao je Ante Kulušić za Novu TV pa dodao:

"Ovo je samo nesportsko ponašanje. To je naša procjena, nikada se u povijesti nije dogodilo da netko naknadno dobije žuti karton."

Jedno je svijet, a drugo Hrvatska

No, već je u HNL-u bilo primjera na koja je Kulušić valjda zaboravio. Anas Sharbini je 2010. protiv Varteksa udario Marija Sačera. Sudac Ante Vučemilović Šimunović pokazao mu je žuti karton, a nakon prijave povjerenika Josipa Breznog, tadašnji disciplinski sudac Krešimir Vlajčević kaznio je Sharbinija na temelju TV snimke s dvije utakmice neigranja i 8000 kuna. Zatim, Gabrijel Boban je u dresu Zagreba prije dvije godine isključen protiv Splita, a naknadno mu je kazna ukinuta jer se nije radilo o crvenom kartonu.

U svijetu je već skoro 15 godina normalno kažnjava igrače naknadnim pregledom snimke, no Hrvatska očito ima svoje puteve. Kulušić je još jednom za kraj zaključio.

"Postoje razlike u svijetu gdje igrač kada udari igrača s leđa da nitko nije vidio sudac ga kazni. U ovom slučaju ne postoji, sudac je trebao u ovom slučaju dati opomenu, minimalno žuti, nije to napravio sankcioniran je i ništa se drugo ne može napraviti", smatra Kulušić.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. ožujak 2024 01:14