Matija Djanjesic / CROPIX
ISKORISTILI PRILIKE

VIDEO: RIJEKA SLAVILA U DERBIJU KOLA NA RUJEVICI Bišćanova momčad zabila tri komada Osijeku u okršaju za drugo mjesto, Halilović zabio majstorski

U susretu 25. kola Prve HNL na Rujevici derbi su odigrali Rijeka i Osijek. Igrači Igora Bišćana bili su bolji s 3:1, prvijence za riječki dres postigli su Halilović i Lepinjica, a Puljić je dodao još jedan. Za Osijek je pogodio Ejupi koji se vratio nakon duže ozljede. Rijeka je zadržala drugo mjesto na ljestvici s 47 bodova, a Osječani ostaju na trećemu mjestu s pet bodova manje.
Piše: HinaObjavljeno: 17. ožujak 2019. 17:29

RIJEKA - OSIJEK 3:1 (Halilović 10', Lepinjica 30', Puljić 86' / Ejupi 82')

Rijeka (4-2-3-1): Sluga – Kvržić, Župarić, Velkovski, H. Smolčić (od 89. Capan) – Lepinjica, Halilović – Murić (od 90. Ristovski), Gorgon, Acosty (od 77. Bušnja) – Puljić.

Osijek (4-2-3-1): Malenica – Grgić, Škorić, Guti, Janža – Kleinheisler, Pušić – Abazaj (od 75. Ejupi), Kamenar (od 46. Lopa), Pilj (od 46. Boban) – Marić.

Rijeka je do velike prednosti protiv Osijeka stigla u prvom poluvremenu, Tibor Halilović je u 10. minuti sa 25 metara pogodio donji lijevi kut nemoćnog Malenice dok je Lepinjica u 30. glavom nakon kornera povisio na 2-0.

Ejupi je u 82. minuti vratio nadu Osijeku, ali četiri minute potom Puljić je iz protunapada pogodio za konačnih 3-1.

Nogometaši Rijeke ostvarili su vrijednu pobjedu (3:1) protiv Osijeka koji im je izravni konkurent u borbi za drugo mjesto, odvojili su se na pet bodova prednosti prvom pratiocu i s injekcijom samopouzdanja odlaze na reprezentativnu stanku poslije koje bi se kadar Igora Bišćana ipak trebao malo proširiti.

Pobjeda Rijeke, osim zbog bodovne razlike, puno vrijedi i zbog činjenice da je ostvarena bez velikog broja standardnih igrača, odnosno da su u riječkoj momčadi poslije dugo vremena utakmicu odigrala dva juniora koji su ostavili više nego dobar dojam. I dok će se Rujevica kupati u zadovoljstvu, Zoranu Zekiću po svemu sudeći slijede teški dani tijekom kojih će svojim nadređenima morati objasniti zašto je skupa igračka koju su mu dali u ruke većim dijelom jučerašnje utakmice izgledala pokvareno.

Igor Bišćan s puno problema je pripremao jučerašnju utakmicu koju je dočekao bez čak 11 igrača koji bi bili prvotimci ili barem ozbiljno konkurirali za prvu momčad, ali još jednom je povukao potez koji se pokazao dobitnim. Kao što je jesenas Pavičića gurnuo na zadnjeg veznog ili Kvržića na desnog beka, sada je povučeniju ulogu u formaciji 4-1-4-1 namijenio Gorgonu koji je Halilovićem zaigrao ispred Lepinjice i donio riječkom veznom redu mišiće, duel, ali prije svega znanje i iskustvo protiv agresivne Zekićeve momčadi.

Trener Osijeka, s druge strane, izveo je ono što je jako blizu njegovoj najjačoj momčadi, sam pogled na klupu s koje su priliku čekali Boban, Lopa, Ejupi ili Ćavar dovoljno govori o okolnostima u kojima su oba trenera pripremala jučerašnji derbi na Rujevici. Ipak, u prvih 45 minuta Osječani su izgledali kao da igraju bez pola momčadi, osim jedne obećavajuće prilike Marića na samom otvaranju djelovali su potpuno bezidejno, ali što je poražavajuće po Zekića i kao momčad s manjkom karaktera (silno im fali jedan Aljoša Vojnović) što ovaj Osijek nekako prati u nastojanju da napravi još taj jedan korak koji im nedostaje prema samom vrhu hrvatskog nogometa.

Igor Bišćan od prve minute gurnuo je debitante Hrvoja Smolčića (brat blizanac Ivan bio je na klupi) i Ivana Lepinjicu (prvi put od prve minute), koji su uz iskustvo Župarića, Kvržića i Gorgona ušli u utakmicu hrabro i odlučno, bez puno straha i respekta prema suparnicima te opravdali svoju priliku.

Nakon dva obećavajuća udarca Kleinheislera (7') i Puljića (10') koje su Sluga i Malenica uspjeli odbiti, odnosno zicera Abazaja (21') čiji je gotovo siguran pogodak uklizavanjem blokirao Župarić, do izražaja je sve više počela dolaziti Rijekina odlučnost koju je odlično oslikao lijepi vodeći pogodak Tibora Halilovića. Murić je u Mandžukićevom stilu uzeo loptu, a Halilović potegao s više od 20 metara i skinuo neki strah od debakla koji se zbog brojnih izostanaka možda osjećao.

Kada je Lepinjica u 30. minuti glavom iskoristio sjajan ubačaj Murića iz slobodnog udarca, postalo je jasno da su Bijeli na najboljem putu da u reprezentativnu stanku uđu nošeni pobjedom protiv izravnog konkurenta.

Činjenica da je Zekić već na poluvremenu umjesto Pilja i Kamenara uveo Bobana i Lopu puno govori o tome što je mislio o igri svoje momčadi, uspio je tim zamjenama dobiti inicijativu (ili im je Rijeka svjesno prepustila istu?) koja je bila jalova budući da su igru najčešće vodili stoperi Škorić i Tomelin. Jedan dalekometni pokušaj Bobana (69') kojeg je Sluga odbio u korner i nešto ubačaja bili su lak plijen za obranu Bijelih sve dok jedna spretna reakcija Ejupija (82') nije udahnula Osijeku nadu da može otići neporažen s Rujevice. Ipak, bila je to lažna uzbuna, Puljić četiri minute kasnije sretno pogodio vrijednu i potvrdio zasluženu pobjedu Rijeke.

Rezultati by SofaScore

RIJEKA - OSIJEK 3:1 (Halilović 10', Lepinjica 30', Puljić 86' / Ejupi 82')

RIJEKA: Sluga; Smolčić, Velkovski, Župarić, Kvržić; Lepinjica, Halilović, Acosty, Gorgon, Murić; Puljić

OSIJEK: Malenica; Janža, Gutieri, Škorić, Grgić; Kleinheisler, Pušić, Kamenar, Pilj, Abazaj; Marić

------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+2' - Kako je ovo bilo blizu! Opet je Marić bio u prilici, pucao je glavom s pet-šest metara, a udarac odlazi tik uz vratnicu! Moglo bi se reći da je Osječanima danas nedostajalo malo i sportske sreće.

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89' - Igor Bišćan koristi i posljednje dvije zamjene. Izlaze Smolčić i Murić, a zamijenit će ih Luka Capan i Milan Ristoski.

86' - GOOOL! Sluga je poslao dugačku loptu preko pola terena, Puljić ju je nekako prihvatio i iz poluvoleja dosta mlako šutirao po golu, no lopta se odbija od Škorića i pronalazi put do mreže!

82' - GOOOL! Osječani su izveli korner s desne strane, a nakon gužve u kaznenom prostoru najbolje se snašao Ejupi koji, samo šest minuta nakon ulaska, smanjuje vodstvo Rijeke na 2:1!

77' - Prvu zamjenu radi Igor Bišćan tek u 77. minuti. Umjesto Acostyja u igri je Denis Bušnja.

76' - I posljednju izmjenu koristi Zoran Zekić. Iz igre je izašao Abazaj, a mijenja ga makedonski napadač Muzafer Ejupi.

69' - Kakvi potezi Gabrijela Bobana i Simona Sluge! Boban se prvo driblingom riješio Roberta Murića, a zatim opalio s dvadesetak metara, lopta je išla ravno u rašlje, ali Simon Sluga je još jednom fantastično reagirao i atraktivno obranio taj pokušaj! Pljesak su zaslužili i jedan i drugi za svoj performans!

68' - Prilika za Rijeku. Pokušao je Acosty s tridesetak metara, nije to loše izgledalo, no udarac je prošao iznad grede.

65' - 'Požutio' je sada i Domagoj Pušić zbog prekršaja, propustit će sljedeće kolo zbog akumuliranih kartona.

58' - Žuti karton dobio je kapetan Osijeka Mile Škorić zbog udaranja laktom Jakova Puljića.

49' - Prilika za Osijek! Gutieri je nakon jednog ubačaja bio najviši u skoku, no njegov udarac glavom odlazi pored vrata.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Rujevici. Zekić je čak dvojicu igrača odlučio ostaviti svlačionici, umjesto Pilja i Kamenara u igri su Gabrijel Boban i Dmytro Lopa.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Izvrsnu utakmicu gledamo na Rujevici, redaju se prilike i atraktivni potezi, a bolju igru pokazala je Rijeka koja s bitno pomlađenom momčadi igra protiv Osječana kojima u proljetnom dijelu sezone ne ide po planu. Igrači Igora Bišćana pokazali su veću dozu agresije i discipliniranosti, a prve golove za riječki dres upisali su Tibor Halilović i Ivan Lepinjica.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

39' - Šansa za Osječane! Marić je još jednom zaprijetio Riječanima, pucao je s pet metara, ali ni ovoga puta nije bilo sreće za osječkog napadača.

35' - Sjajna prilika za Rijeku! Puljić se atraktivnim driblingom riješio svog čuvara i zatim pucao po golu, ali Malenica se ovog puta istaknuo izvrsnom intervencijom.

33' - Gutieri je dobio žuti karton zbog oštrog i neopreznog starta na Roberta Murića na sredini terena kada je Murić prijetio povesti kontru.

30' - GOOOL! Nakon slobodnog udarca s tridesetak metara najviši u skoku bio je 19-godišnji Ivan Lepinjica koji glavom sjajno pogađa suprotni kut i zabija svoj prvijenac za Rijeku!

21' - Kakva je ovo bila prilika za Osijek! Abazaj je pokazao zavidnu brzinu, ispremiješao je 'pola' obrane Rijeke i lijepo se izborio za udarac s vrha šesnaesterca, a u posljednji mu je trenutak uklizao Župarić i blokirao njegov pokušaj!

19' - Prilika za Osijek. Nakon kornera je Marić bio najviši u skoku, no njegov udarac glavom uspio je ukrotiti Simon Sluga.

10' - GOOOL! Halilović se lijepo izborio za udarac i sjajno šutirao s dvadesetak metara, Malenica se ispružio na golu koliko je mogao, ali nije uspio obraniti udarac koji je gotovo uz samu vratnicu odsjeo u mreži! Prekrasan pogodak Tibora Halilovića kojemu je ovo prvijenac u riječkome dresu.

9' - Prilika za Rijeku! Puljić je izveo taj slobodan udarac, ali Malenica sjajno brani njegov pokušaj!

8' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Alen Grgić zbog prekršaja na Acostyju u zoni udarca.

7' - Još jednom prijete Osječani! Kleinheisler je snažno opalio s dvadesetak metara, a Sluga se istaknuo izvrsnom intervencijom!

2' - I odmah prilika za Osijek na samome početku! Pilj je pucao iz slobodnjaka s tridesetak metara, ali udarac je prošao iznad grede.

1' - Počela je utakmica u Rijeci!

------------------------------------------------------------

17.25: Igrači su istrčali na travnjak stadiona Rujevica. Glavni sudac je Igor Pajač iz Zeline. Sve je spremno za početak!

16.30: Objavljeni su službeni sastavi. Trener Osijeka Zoran Zekić pomalo je iznenađujuće ostavio Gabrijela Bobana na klupi, a od prve minute priliku će dobiti Karlo Kamenar. Igor Bišćan i dalje se muči s ozljedama igrača pa će na Rujevicu opet istrčati pomlađeni sastav Rijeke.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 21:25