KAŽU DA JE PRAVILO JASNO

VIDEO: SITUACIJA KOJA JE PODIJELILA NOGOMETNU HRVATSKU, A U SLAVONIJI IZAZVALA OGORČENJE Evo što na sve kaže Uefin kontrolor

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 05. ožujak 2020. 20:10

U dvoboju 25. kola Prve HNL u Puli su nogometaši Istre 1961 pobijedili Osijek s 1-0 (1-0) i ubilježili važne bodove u borbi za ostanak.

U 21. minuti utakmice Osijekov veznjak Lopa u kaznenom je prostoru pogodio vratnicu, odbijenu loptu prihvatio je Istrin stoper Bosančić je iz prve pokušao izbiti. Kako je to napravio loše, lopta se odbila do Ndocktya koji je zabio pogodak. Sudac Zebec pokazao je na centar, ali javio se VAR tvrdeći da je Ndockty bio u zaleđu u trenutku kad je Lopa pucao na gol.

Ogorčeni su u Osijeku bili nakon konačne odluke Zebeca, a Uefin kontrolor Draženko Kovačić objašnjava zašto je glavni sudac zapravo bio u pravu.

- Prvo bi se pozvao na pravila nogometne igre koje govore o kažnjivom zaleđu odnosno o stjecanju prednosti napadača kao što je to u ovom slučaju. Stjecanje prednosti je kada se taj igrač uključuje u borbi za loptu ili igra tom loptom, a lopta se odbila od vratnice ili suparničkog igrača, ili namjerne obrane gola. Nakon intervencije vratara koji odbija loptu u vratnicu, u nastavku akcije lopta dolazi do obrambenog igrača koji brani da one ne uđe u mrežu i izbija je prema napadaču koji se u trenutku udarca nalazio u zaleđu - rekao je Kovačić, a zatim prokomentirao i drugi poništeni pogodak Osijeku:

- Kod druge situacije u trenutku udarca se igrač Osijeka nalazi u poziciji zaleđa svega dva metra od vratara u njegovom prostoru i u takvim situacijama smatrama da on utjeća na suparnilokg vratara i ometa ga. Ispravno dosuđeno zaleđe.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 14:30