Osijek - Hajduk
 Vlado Kos / Hanza Media
BIJELI SPASILI SEZONU

VIDEO: ŠOKIRANI GRADSKI VRT! HAJDUK ODNIO POBJEDU U JEDNOJ OD NAJVAŽNIJIH UTAKMICA SEZONE Pogledajte kako su Kopić i Bijeli stigli do polufinala Kupa!

Osijek i Hajduk su pred 3,000 gledatelja na stadionu Gradski vrt odigrali odličnu utakmicu nakon koje su gosti slavili 3:1, premda je i Osijek imao niz prilika.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 29. studeni 2017. 13:37

OSIJEK - HAJDUK 1:3 (Marić 59' / Ohandza 39', Nižić 68', Erceg 92')

OSIJEK (4-2-3-1): Antolović - Grgić, Škorić, Šimunec, Barišić – Mioč, Jambor (od 73. Lukić) - Grezda, Hajradinović (od 73. Mudražija), Lopa (od 46. Marić) – Ejupi. TRENER: Zoran Zekić.

HAJDUK: (4-3-3): Stipica – Tudor, Nižić, Lopez, Memolla - Radošević, Savvas, Hamza – Said (od 55. T.Bašić), Ohandza (od 87. Ismajli), Erceg (od 90. Pešić). TRENER: Željko Kopić.

-------------------------------------------------------------

Hajduk je polufinalist. Pobjedom nad Osijekom spasio je sezonu. Nije lako došao do uspjeha, ali zasluženo u potpunosti. Iako je Osijek bio rastrčan, srčan i borben, čak i u napadima dosta opasan platio je ceh slabostima i pogreškama u igri obrane. I nesrećama s ozljedama igrača s kojima je bio suočen uoči ove utakmice.

Nešto zbog više sile, ozljeda svojih igrača trener Bijelo-plavih Zoran Zekić izveo je početkom utakmice udarnu momčad u kojoj nije bilo čak petorice onih koji su počeli prvenstveni susret prije četiri dana na Poljudu. Ovaj puta su u njoj izostali Malenica, Bočkaj, Barać, Mudražija i Boban. Prigodu su umjesto njih dobili Antolović, Šimunec, Jambor, Lopa i Ejupi. Hajdukov je strateg napravio samo jednu izmjenu. Na klupi za pričuve ostavio je Tomu Bašića, a u momčadi je bio Franck Ohandza.

Formacijski je to u biti bilo jednako onom prvenstvenom susretu iako se u Hajdukovu momčad uvrštavanje Ohandze može tumačiti klizavosti i brzini podloge na kojoj se igralo, a znano je da je vrlo brz i u stanju poput tenka sjuriti se kroz protivničku obranu. Osijek je bio jako oslabljen, ali jednako ambiciozan kao da je kompletan. Pokazao je to i početak igre. Već u 4. minuti Grezda je snažnim udarcem zaprijetio s desne strane, ali lopta upućena s visine kaznenog prostora fijuknula je pokraj vratnice. Hajduk se početkom susreta ponašao puno opreznije od svojih napadački ambicioznih domaćina. Kao da je snimao situaciju, čekao da se uvjeri što mogu i od kuda će i na koji način pokušavati prijetiti. Možda je to i predugo trajalo i ostavilo u svakom slučaju dojam da je Hajduk kao strategiju izabrao dvostruki, čvrsti obrambeni blok i čekanje mogućnosti za prelazak u kontranapad.

A prvi puta kada se otvorio sijevnula je Osijekova kontra. Opet je u akciji bio Grezda i pucao s istog mjesta kao u četvrtoj minuti, ali Stipica je teškom mukom uspio odbiti loptu. Pritisnuo je potom domaćin i više nego do tada, Hajduk je bio na iskušenjima i sasvim potisnut u svoju zadnju liniju. Nešto u njegovoj igri nije štimalo, ali Osijek je za to bio zaslužan. Igrali su domaćini u svom dobro znanom ritmu kada se nadmeću s našim najboljim momčadima, motivirano, agresivno. Sijevnuli su njegovi napadi u tridesetoj minuti, lopta se prošetala kroz peterac Splićana, nikog nije bilo da je iz blizine ubaci u vrata. Sve su češća i opasnija bila iskušenja Hajdukove obrane. A ukupno gledano igra njegove cijele momčadi neuvjerljiva, popucanih veza između linija. Jednom riječju Osijek je u svemu bio bolji i jedino je on zaslužan što se imalo što vidjeti i ocjenu dojma označiti kao vrlo dobru utakmicu.

Kolika je to bila razlika naspram prije četiri dana odigranog prvenstvenog susreta ovih momčadi. Tada je Osijek bio bojažljiv, nedorečen, Hajduk dominantan. I u skoku koji je Bijelo-plavima bio problem na Poljudu je u ovoj utakmici bilo drugačije. Njegovi su stoperi bili gospodari zračnih dvoboja. A sve je to bilo uzalud kada je Hajduk u prvom ozbiljnom napadu došao u rezultatsku prednost. Strpljenje mu se isplatilo. Čekao je i dočekao. Izdržao i istrpio puno toga, a onda bljesnuo i poentirao. I što je najvažnije uz rezultat, uz vodstvo dobio i psihološku prednost. Osijek je postao nervozan, brzoplet, izgubio dotadašnje samopouzdanje i tečnost svojih akcija. Na igralištu se pojavila sasvim druga slika. Gostujući se sastav osokolio i zagospodario situacijom.

Čim je nastavak igre nakon poluvremena uslijedio Osijek se opet napadački nametnuo. I što je najbitnije ubrzo stigao do poravnanja rezultata. Zasluženo. Potom se tek razvila s obje strane žestoka borba. Krenuli su i jedni i drugi u odlučni boj. Kalkulacija više nije bilo ni sa jedne strane. Hajduk je bio uspješniji. Kod drugog pogotka iskoristio je već dobro znane. manjkavosti loših reakcija Osječana prigodom visoko ubačenih lopti. A onda je još u trenucima sudačke nadoknade izgubljenog vremena iskoristio novu pogrešku zadnjeg reda domaćih i završio sav posao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 11:32