Goran Mehkek / CROPIX
VELIKA RASPRAVA

VIDEO: U HNL-U TESTIRAN VAR, ALI DOGODILA SE SITUACIJA KOJU NI TEHNOLOGIJA NE MOŽE RIJEŠITI Pogledajte sporni trenutak s Maksimira i procijenite sami

TESTIRAN VAR Penal izazvao polemike koje ni tehnologija ne može riješiti
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 31. ožujak 2019. 11:56

Inter je mogao u Maksimiru izvući više, zaslužio je barem bod, oko toga se svi slažu. Međutim, najviše se poslije utakmice u miks zoni pričalo o dosuđenom kaznenom udarcu za Dinamo. Ako možemo tako zaključiti nakon 90 minuta, na kraju su vuci siti, a ovce cijele. Andrić je promašio, nije ta Bebekova odluka utjecala na rezultat.

Marić na poziciji

Ne bismo toliko prostora dali tom trenutku, da nije uistinu zanimljiv s više strana. Naime, jučer je u Maksimiru “debitirao” VAR. Nije ono što mislite, nije tehnologija utjecala ni na jednu odluku, ali su Bruno Marić i suradnici bili u sobi s ekranima i pokušavali reagirati onako kako bi reagirali da je VAR već u funkciji. Šest ekrana, pet kamera koje prate svaku situaciju, pretpostavljamo, nakon toga i njihov razgovor oko toga. Nisu imali na radijskoj vezi Bebeka, nisu s njim dijelili svoja mišljenja tijekom utakmice, ovo su tek prve probe, da se vidi kako bi sve moglo funkcionirati, što treba poboljšati. Koliko smo čuli, kamera bi trebalo biti više, barem sedam, ali dobro, ima mjesta i vremena za popravke.

No, ono što smo htjeli istaknuti jest da situaciju iz prvog poluvremena, kad je Bebek dosudio kazneni udarac, ne bi niti tehnologija mogla riješiti. I presuditi. Jer, bilo je tu svega, a dvije stvari nisu upitne. Da je Čeliković prvo izbio loptu i da je potom došlo do vrlo grubog kontakta između njega i Muse. To se vidi i na običnim snimkama, ne treba za to VAR i kad bi, recimo, Bebek tražio “mišljenje” sudaca u sobi pod južnom tribinom, dobio bi baš te dokaze. Da je Čeliković izbio loptu i da je potom Musa stradao u duelu s njim. Dakle, morao bi sam presuditi je li kazneni udarac ili nije.

Imali smo priliku vidjeti jednu fotografiju, zaustavljenu snimku, na kojoj se vidi da Čeliković udara Musu iznad koljena, da je kontakt nedvojben. Mario Musa pokazao je i fotografiju svoje natkoljenice, krvave...

- On se zabio u mene, mogao je i on biti oprezniji. Ja sam obrambeni igrač, prvi sam izbio loptu, onda je on mene udario preko koljena - pričao nam je Čeliković, a onda zaključio:

- Na kraju nije bilo ni bitno, jer je Dinamo promašio. Kakav je Dinamo bio, mogli smo izvući više, barem bod, nećemo biti bezobrazni i reći da smo morali dobiti, ali bod smo mogli osvojiti po igru koju smo prikazali.

Je li i crveni?

Žalio se i Samir Toplak raspravljao pred svlačionicama, gledao snimku i imao isti stav.

- Pa je, bio je kontakt, ali Čelik je prvo izbio loptu, nemojte me... - govorio je Toplak.

Opet, čuli smo i razmišljanje da je Interov branič nedvojbeno napravio prekršaj za penal, da je jedino pitanje je li mogao dobiti i crveni karton!? Zanimljivo, u svakom slučaju, dvojba koju će i VAR teško razriješiti. Ali, na neki način, nogomet je sinoć potvrdio da je neponovljiv. Vidjeli smo odličan Inter, promašeni penal, oko kojega nema konsenzusa, a na kraju je pobijedila momčad koja to i nije zaslužila.

Rezultati by SofaScore

Linker
19. travanj 2024 09:16