CROPIX
1. KOLO HNL-A

VIDEO: UZBUDLJIVO NA MAKSIMIRU NA STARTU SEZONE! POGLEDAJTE ZAPUCANE JEDANAESTERCE I POTEZ ZA ŠPICE TV EMISIJA Prvi gol Modrih u HNL-u je maestralan

Dinamo je domaćom pobjedom protiv Lokomotive otvorio novu sezonu Prve HNL. Modri su bili bolji s ukupnih 3:0, a strijelci za Dinamo bili su Damian Kadzior, Mislav Oršić i Bruno Petković. Ranije je Osijek u Gradskome vrtu svladao Slaven Belupo s 2:0.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. srpanj 2019. 18:38

DINAMO - LOKOMOTIVA 3:0 (Kadzior 17', Oršić 45+1', Petković 85')

DINAMO (4-1-4-1): Livaković - Pinto, Lešković, Perić, Leovac - Ademi - Hajrović (od 80. Marin), Kadzior, Gojak, Oršić (od 66. Atiemwen) - Gavranović (od 69. Petković)

LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Hendija - Karačić, Kolinger, Datković, Marković - Petrak, Arežina (od 59. Knežević) - Kastrati, Ivanušec, Uzuni (od 82. Tuci) - Drožđek (od 65. Assane)

ZAGREB – Stadion u Maksimiru. Gledatelja: 3132. Sudac: Igor Pajač (Sveti Ivan Zelina)

Prvaci su startali kako i dolikuje prvacima! U vrlo zanimljivoj i kvalitetnoj utakmici Modri su srušili Lokose i najavili još jednu uspješnu sezonu. Po onome što smo vidjeli, Dinamo će opet dominirati prvenstvom, a Lokosi će bez obzira na uvjerljiv poraz biti neugodan i tvrd orah svakoj momčadi u HNL-u. Modri su ipak dimenzija više od ostatka lige.

Od samog starta gledali smo atraktivni ogled, baš onakav kakav smo očekivali. Modri su mogli doći u vodstvo zarana, Arežina je izgubio loptu tamo negdje gdje je nije smio izgubiti, Oršić je gurnuo do Gavranovića kojeg je srušio Kolinger, bio je to klasični jedanaesterac. Izet Hajrović je uzeo loptu, izveo je jedanaesterac, ali Krunoslav Hendija je pročitao njegovu namjeru i obranio!

Nije taj promašeni jedanaesterac pokolebao Modre, nastavili su kao da se ništa nije dogodilo, pa su ubrzo poveli. Kakav je to bio majstorksi pogodak. Odlični Kadzior uzeo je loptu, opalio s više pd dvadeset metara i pogodio otprilike tamo gdje se spajaju vratnica i greda.

Bio je to najbolji potez utakmice, onaj koji je otvorio put Bjeličinoj momčadi prema prvom trijumfu. Kadzior je u sjajnoj formi na starrtu prvenstva, najavio se kao igrač koji bi mogao imati jednu od krucijalnih uloga ove sezone.

Lokosi ipak nisu posustali, ubrzo nakon Kadziorove majstorije, Arežina je dugom loptom izvrsno pronašao Kastratija, ali je ovaj zamalo promašio cilj. Jučer sjajno raspoloženi Mislav Oršić mogao je biti strijelac iz 'slobodnjaka', U svom prepoznatljvom stilu izveo ga je iskosa, možemo zapravio kazati da je to bio centaršut, ali je završio na - vratnici! Da je bio centimetar precizniji, lopta bi završila u 'maloj mrežici'. Ali vratilo se mu se uskoro. No, prije nego što je Oršić pogodio za 2:0, Lokomotiva je mogla do poravnanja.

Uzuni je preciznom loptom pronašao Kastratija, kojeg je oborio Livaković. Možda je budući vratar Montpelliera mogao biti i pažljiviji u toj intervenciji, ali ubrzo je pokazao zašto odlazi u Lique 1. Jedanaesterac kojeg je izveo Uzuni pokupio je mirno, onako 'šmekerski', shvatio je gdje će Uzuni pucati i sa smiješkom se spustio na travu. Tko zna, zna... Nakon te obrane Livija bilo je jasno tko će biti pobjednik. U samoj završnici prve dionice, dupli pas Gavranovića i strijelca Orišća riješio je utakmicu.

NENAD BJELICA: Vrlo sam zadovoljan, rezultat je odraz viđenoga na terenu, mogli smo i uvjerljivije pobijediti, iako je Lokomotiva vrlo neugodna u protunapadima. Slična nas utakmica očekuje i u Tbilisiju u utorak, a bude li tamo kaznenog udarca, vidjet ćemo tko će ga izvesti. Ovo je sad bio već četvrti promašeni 11-erac...

Olmo ne putuje u Tbilisi, ali trebao bi biti spreman za uzvrat. Ivanušec? Vrlo nezgodan, opet je potvrdio da jedan od najboljih igrača u Hrvatskoj. Konkretno, nakon Dinamovih igrača, on je najbolji, ali je još uvijek Lokomotivin...

GORAN TOMIĆ: Čestitke Dinamu na zasluženoj pobjedi. U prvom smo dijelu bili primorani na obranu, Dinamo nas je stisnuo i stvarao prilike, ali smo svejedno imali kazneni udarac za izjednačenje, no nismo ga iskoristili, već treći u mjesec dana. Nakon drugog gola bilo se teško vratiti, Dinamo je potvrdio kvalitetu, a mi smo vidjeli gdje smo...

U drugoj dionici gledali smo nešto mirniju utakmicu, Modri su uglavnom bez problema kontrolirali događaje na travnjaku, sve ambicije Lokosa bile su uglavnom neutralizirane prije šesnaesterca Modrih. Pred sam kraj vijdeli smo i majstorski pogodak Petkovića kao šlag na tortu zagrebačkog derbija.

Završilo je prema prognozama i očekivanjima, aktualni prvaci sad se koncentriraju na prvi europski izazov. Na put prema Tbilisiju kreće se u ponedjeljak u 10 sati iz zrakoplovne luke Franjo Tuđman.

DINAMO - LOKOMOTIVA 3:0 (Kadzior 17', Oršić 45+1', Petković 85')

DINAMO: Livaković; Leovac, Perić, Lešković, Pinto; Ademi, Oršić, Kadzior, Gojak, Hajrović; Gavranović

LOKOMOTIVA: Hendija; Marković, Datković, Kolinger, Karačić; Arežina, Petrak, Uzuni, Ivanušec, Kastrati; Drožđek

-----------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

87' - Sjajna akcija Lokosa! Izigrali su obranu Modrih, a završni udarac uputio je lijevom nogom iskosa Luka Ivanušec, međutim Dominik Livaković još jednom pokazuje zašto je opravdano postao prvi vratar Vatrenih!

85' - GOOOL! Ademi je dobio duel protiv Ivanušeca, dodao Atiemwenu koji odmah pronalazi Petkovića, a Dinamov napadač lijepo s ruba šesnaesterca pogađa suprotni kut Hendijinih vrata! Majstorski pogogak Brune Petkovića...

82' - Zadnji put mijenja i Tomić. Debitirat će 18-godišnji albanski veznjak Indrit Tuci, a izašao je Myrto Uzuni.

80' - Posljednja zamjena kod Modrih. Ušao je 18-godišnji Antonio Marin, a iz igre će Izet Hajrović koji je prilično ljut - možda na sebe zbog svoje današnje izvedbe...

74' - Prilika za Lokose! Zaprijetio je Ivanušec, bio je to solidan šut, ali prošao je malo pored vratnice...

69' - Druga promjena u momčadi Dinama. Izašao je Gavranović, u igri je Bruno Petković.

68' - Odmah je 'požutio' Assane, grubo je nasrnuo na Kadziora i dobio opomenu nakon samo tri minute provedene u igri.

- Prema službenim informacijama, na Maksimiru je 3 132 gledatelja.

66' - Odmah reagira i Nenad Bjelica. Izašao je strijelac drugog pogotka Mislav Oršić, zamijenit će ga Iyayi Atiemwen.

65' - Drugi put mijenja Goran Tomić. Izašao je Drožđek, a debitirat će senegalski veznjak Pape Assane.

62' - Velika šansa za Modre! Hajrović se izborio za udarac i pucao iz blizine iskosa, ali Hendija je dobro zatvorio bliži kut i obranio taj udarac!

59' - Prva promjena u momčadi Lokosa. Umjesto Arežine u igri je Bojan Knežević.

55' - Pao je tempo u drugome poluvremenu, Lokosi se trude, ali Modri rutinski rješavaju sve pokušaje gostiju da zaprijete Livakoviću.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Maksimiru. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Lokosi su bolje otvorili susret, no Dinamovci su ranim pogotkom Damiana Kadziora još jednom pokazali da u Maksimiru oni vode glavnu riječ. Prije Kadziorova pogotka Hajrović je mogao dovesti Modre u vodstvo, no vratar Lokomotive Krunoslav Hendija sjajno je obranio jedanaesterac Dinamovu veznjaku. U nastavku su gosti mogli doći do izjednačujućeg pogotka, međutim obranom jedanaesterca istaknuo se i Dominik Livaković. Nesuđeni strijelac bio je Myrto Uzuni. Igrači Gorana Tomića djelovali su 'al pari' s Modrima, no u posljednjim sekundama prvoga dijela još ih je jednom šokirao Bjeličin stroj, strijelac sjajnog pogotka bio je Mislav Oršić.

45'+1' - GOOOL! Ademi je pokrenuo akciju i dodao Oršiću koji se sjurio prema šesnaestercu Lokosa, s Gavranovićem je Oršić odigrao dupli pas i izigrao četvoricu gostujućih braniča, a onda lijepo udarcem u suprotni kut matirao Hendiju!

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

40' - Prilika za Dinamo! Gojak je majstorski opalio s vrha šesnaesterca, a Hendija uz manje poteškoće brani taj udarac!

39' - LIVAKOVIĆ BRANI UZUNIJEV UDARAC!

38' - JEDANAESTERAC ZA LOKOMOTIVU! Kastrati je pobjegao obrani Dinama, zaobišao i Livakovića, a zatim ga Dinamov vratar nepotrebno ruši i sudac Pajač opravdano pokazuje na bijelu točku!

35' - Uzvraćaju i Lokosi! Izvrsno su kombinirali i izigrali dinamovce, a na kraju je Uzuni povratnom pronašao Markovića koji šutira s vrha šesnaesterca i fijuknulo je to pored vratnice!

29' - Sjajna akcija Modrih! Oršić i Gavranović duplim su pasom izbacili obranu Lokosa, ali završni je Oršićev udarac završio u vanjskoj mreži! Izvrsnu utakmicu gledamo u Maksimiru...

26' - TRESE SE VRATNICA! Oršić je izveo slobodnjak s lijeve strane, Perić je bio u skoku i samo okrznuo taj centaršut koji je završio na suprotnoj vratnici!

20' - Kakva šansa za Lokomotivu! Kastrati je pobjegao Dinamovoj obrani, prihvatio je jednu dugačku loptu i pucao isprve, a udarac je prošao vrlo blizu gola Modrih!

17' - GOOOL! Ademi je pronašao Kadziora na vrhu šesnaesterca, a Dinamov se veznjak smireno okrenuo prema golu, lijepo naciljao i atraktivnim udarcem u rašlje 'slomio' nemoćnog Hendiju! Modri vode 1:0!

12' - HENDIJA BRANI HAJROVIĆEV UDARAC! Dinamov je veznjak pucao u golmanovu lijevu stranu, a vratar Lokomotive Krunoslav Hendija pročitao je njegov šut i uz pomoć vratnice obranio najstrožu kaznu!

12' - JEDANAESTERAC ZA DINAMO! Igrači Lokomotive neoprezno su izgubili loptu na 30-ak metara od gola, a zatim Kolinger ruši Gavranovića u kaznenom prostoru! Sudac Pajač odmah je pokazao na bijelu točku te usput i žuti karton braniču Lokosa.

6' - Šansa za Lokose! Kastrati se lijepo ubacio u kazneni prostor Modrih i pronašao Karačića koji puca isprve, ali neprecizno... otišlo je to pored vratnice.

1' - Počela je utakmica na Maksimiru!

-----------------------------------------------------------

20.55: Igrači su istrčali na maksimirski travnjak. Glavni sudac je Igor Pajač iz Svetog Ivana Zeline. Vremenski su uvjeti idealni i sve je spremno za početak!

20.00: Objavljeni su službeni sastavi. Trener Dinama Nenad Bjelica odlučio se na varijantu s Ivom Pintom u obrani, povratnikom u momčad Modrih. Kod Lokomotive nema iznenađenja, u prvih 11 startat će i Luka Ivanušec.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 00:44