Vlado Kos / CROPIX
DERBI KOLA

VIDEO: VELIKO SLAVLJE OSIJEKA U GRADSKOM VRTU! Dinamo poveo pa doživio drugi prvenstveni poraz! Domaćini pobjegli Hajduku u ludoj utrci za Europu

Osijek je u Gradskom vrtu u 31. kolu prvenstva pobijedio Dinamo i došao do važna tri boda u borbi za Europu koja će se u HNL-u voditi do zadnjih minuta sezone. Osječka obrana poklonila je gol Šitumu u 20. minuti. Na 1:1 poravnao je u 46. minuti vrhunskim golom Talys, a Osijeku je pobjedu s bijele točke u 76. minuti donio Marić. Osijek sada ima tri boda prednosti nad Hajdukom na trećem mjestu.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 27. travanj 2019. 19:31

OSIJEK - DINAMO 2:1 (Šitum 20' / Talys 36', Marić 76')

OSIJEK (3-5-2): Malenica - Lončar, Gutieri, Škorić, Kleinheisler - Pilj, Žaper, Šorša - Bočkaj (od 32. Talys) Boban, Marić (od 86. Pušić)

DINAMO (4-3-2-1): Zagorac - Musa, Perić, Lešković, Moharrami - Gojak, Šunjić (od 84. Hajrović), Šitum (od 64. Marin), Kadzior (od 70. Dilaver) - Atiemwen, Andrić

Osijek Stadion: Gradski vrt Gledatelja: 3310 Sudac: Igor Pajač (Sveti Ivan Zelina)

Ništa nije govorilo u prilog tome. Ali nakon vrlo dobrog, zanimljivog i sadržajnog derbija najviše će se pričati o suđenju. Do 64. minute je sve bilo u redu, a onda su se dogodili sporni detalji. Sudac Pajač je oštetio Dinamo neisključivanjem domaćeg braniča Gutierija. Ne i isključenjem Perića jer ono je bilo opravdano kao što bi bilo i Gutierijevo da je takvu odluku donio.

Dino Skender je u udarnu momčad od početka utakmice uvrstio iskusnog Tomislava Šoršu koji je ordinirao po desnoj strani a i Petra Bočkaja koji je to činio s lijeva. Prvi je to bio puta da Bočkaj od pomilovanja biva starter. Tim je potezom Osijekov strateg potvrdio ono što je i rekao u najavi derbija, da će posebnu pozornost pokloniti zatvaranju bočnih koridora i u planu igre svoje momčadi tražiti konkretnost proboja po obje strane igrališta. Teško da je i iznenadio Bjelicu kao što nije ni ovaj njega poslavši u igru osim Šunjića kompletnu drugu postavu naspram one koja je Bijelo-plave izbacila iz Kupa.

Igru su domaćini počeli vrlo žustro. Pojurili su u prvim minutama poput osica ka kaznenom prostoru Dinama jasno njegovim igračima stavljajući k znanju da su motivirani i željni njihovog "skalpa". Međutim, momčad Nenada Bjelice koja ovaj puta nije bila modra već u žutim majicama svoju je energiju trošila u nastojanju umrtvljivanja igre i početnog napadačkog elana Bijelo-plavih.

U takvom je razvoju događaja i prvi udarac u okvir vrata bio onaj koji je išao ka Dinamovoj mreži. Pucao je Boban s dvadesetak metara u 4. minuti, ali lopta je postala lak plijen dobro postavljenog Zagorca.

Brzom predajom lopte domaćini su protočnost igre i svoju okomitost u napadu učinili gledateljima za njihovo bodrenje dodatno motivirajuće. Ali, obrana Dinama, točnije cijela njegova momčad nije se dala zbuniti pa je svoje zadaće u defanzivi uspješno obavljala strpljivo čekajući kada će na nju doći red i kada će sama jurnuti ka Osijekovom kaznenom prostoru. Nisu se gosti ustručavali ni izbacivati loptu izvan igrališta kada im se učinilo da je imalo opasnije za njih, a sve u cilju otupljivanja oštrice tih početnih napadačkih juriša Osječana. Uzbuđenje se dogodilo u 16. minuti kada je Kadzior prekršajem zaustavio Pilja. Loptu je za izvođenje slobodnog udarca s dvadesetak metara namjestio, a i tko bi drugi kada je on na travnjaku, Petar Bočkaj. Međutim, pogodio je živi zid, pa onda isto i nakon što se lopta opet odbila do njegove noge. Začuo se uzdah iz gledališta, ali ni Bočkaj ne pogodi uvijek.

Dinamo je čekao i dočekao. Iskoristio je prvu pogrešku obrane domaćih.

Točnije Gutierija koji je krivo procijenio let lopte koju je uzeo Atiemwen i asistirao Šitumu za vodeći pogodak. Ništa se nije dogodilo u nogometu nepoznato i još neviđeno. Momčad koja je napadala primila je pogodak u vlastitu mrežu. Trenutak nepažnje, dekoncentracije, nonšalancije što li i kvalitetan protivnik kao što je gostujući sastav tako nešto ne prašta već kazni. Pogotkom dakako. A onda se i slika o odnosu snaga na travnjaku promjeni kao što se i promijenila. Osijek je snašla i druga nesreća. Šunjić je preoštro startao na Bočkaja i zaradio žuti karton, ali posljedicu je trpio domaćin. Bočkaj je naime zbog ozljede koju je zaradio morao biti zamijenjen već nakon pola sata igre. No, Osijek se brzo oporavio od šokova, a Talys je uspio poravnati postigavši svoj prvi prvoligaški pogodak. I k tome još iznimno lijep.

Neodlučan je rezultat naveo obje momčadi da put u pobjedu pokušaju iznova graditi. Agresivna je igra domaćih u sredini igrališta stvarala ozbiljne probleme gostujućem sastavu. Parirao je jedino Šunjić, ali morao je biti oprezan jer je već bio vlasnik jednog žutog kartona. Ali i takav, s opterećenjem javne opomene bio je u momčadi gostiju najupečatljivi. Podignutu razinu čvrstine u igri lakše su podnosili Osječani.

Dinamo je od 58. minute odlučio ubaciti svoju igru u višu brzinu. I prigode je stvorio, ali Marko Malenica je u dvije minute tri puta spasio svoju mrežu. Onda su se dogodile važne stvari. Prvo je sudac Pajač iz samo njemu znanog razloga progledao kroz prste Gutieriju kojem nije dodijelio, a trebao je, pravila kažu u takvim situacijama i morao, drugi dakle isključujući žuti karton, ali je zato u istoj minuti drugom javnom opomenom, opravdano kaznio Perića i ostavio Dinamo u derbiju s igračem manje. A u 76. minuti je dosudio i najstrožu kaznu protiv gostiju. Musa je igrao rukom, a Marić s bijele točke bio precizan.

OSIJEK - DINAMO 2:1 (Šitum 20' / Talys 36', Marić 76')

OSIJEK: Malenica - Lončar, Gutieri, Škorić, Kleinheisler - Pilj, Žaper, Šorša - Bočkaj (od 32. Talys) Boban, Marić (od 86. Pušić)

DINAMO: Zagorac - Musa, Perić, Lešković, Moharrami - Gojak, Šunjić (od 84. Hajrović), Šitum (od 64. Marin), Kadzior (od 70. Dilaver) - Atiemwen, Andrić

------------------------------------------------------

90' + 4' Kraj utakmice u Gradskom vrtu! Osijek je pobijedio Dinamo 2:1!

90' Igrat će se još četiri minute nadoknade. U međuvremenu je Talys dobio žuti karton zbog odugovlačenja.

88' Obavio je Skender i posljednju izmjenu. Ejupi za Bobana.

86' Promjena i kod Osijeka. Pušić za Marića.

84' Izašao je Šunjić, čini se da je uganuo gležanj. Zamijenio ga je Hajrović.

81' Zagorac skida zicer Pilju nakon sjajne akcije Osijeka!

76' GOL! Osijek vodi 2:1. Musa je igrao rukom u kaznenom prostoru nakon čega je s bijele točke Marić doveo Osijek u vodstvo. Bio mu je ovo petnaesti gol ove sezone.

72' Nespretna reakcija Gojaka koja je zamalo završila autogolom. Igrač Dinama želio je izbiti loptu, poskliznuo se i pogodio gredu. Bjelica je odmah zamijenio Kadziora Dilaverom.

71' Utakmica je dobila na intenzitetu. Nakon nekoliko solidnih prilika Dinama sada ponovno pritišće Osijek.

66' Perić je zaradio drugi žuti karton, Dinamo je ostao s desetoricom.

64' Promjena kod Dinama. U igri je Marin, a izašao je Šitum.

61' Prvo je Andrić s gol-crte propustio gurnuti loptu petom u mrežu, a nakon toga Malenica je ispod prečke skinuo udarac Šituma!

60' Udarac Gojaka s ruba šesnaesterca brani Malenica. Nakon udarca iz kuta - još jedan kik osječke obrane koji ih je mogao stajati pogotka. Sam u petercu ostao je Atiemwen, ali nije uspio zahvatiti loptu nogom.

59' U gotovo petnaest minuta igre u drugom poluvremenu nismo vidjeli niti jednu priliku. Ponovno Osijek loptu ima više u nogama, ali s njom ne može učiniti puno toga protiv Dinamove obrane.

55' Zaredali su se kartoni, dok se na travnjaku događa malo toga... Žuti karton, na drugoj strani, dobio je Perić.

53' Sada i žuti za Škorića zbog grubog starta na Šitumu.

49' Žuti karton za Gutierija koji je prekršajem na Andriću sprječio kontru Dinama.

46' Počelo je drugo poluvrijeme u Gradskom vrtu!

KRAJ PRVOG POLUVRIJEMA: Osijek je u prvom poluvremenu djelovao angažiranije. Domaćam obrana poklonila je gol Dinamu. Osijek je do izjednačenja stigao nakon sjajne akcije i sjajnog pogotka Talysa. Nakon pola sata igre travnjak je zbog ozljede napustio Bočkaj.

45' + 1' Nakon jedne minute sudačke nadoknade završilo je prvo poluvrijeme u Osijeku.

43' Ubačaj iz kuta za Dinamo koji Dinamo nije donio ništa, jer je suđen prekršaj u napadu.

41' Pilj je sada jedan odbijanac nakon prekida također volejem, ali s dvadesetak metara, poslao prema Zagorcu koji sigurno hvata tu loptu.

36' GOL! Osijek je izjednačio na 1:1. Sjajna akcija i sjajni gol Talysa koji je prije nekoliko minuta ušao u igru. Talys je natrčao na Šoršin centaršut i iz voleja s desetak metara ljevicom od vratnice spakirao loptu u mrežu.

32' Bočkaja je zamijenio Talys.

30' Završena je utakmica za Bočkaja. Nije jasno je li Bočkaj ozlijedio koljeno ili bedreni mišić...

28' Žuti karton za Šunjića koji je pokušao našpraviti prekršaj na Bočkaju. Puštena je prednost, a karton dodijeljen naknadno...

25' Osijek je malo stisnuo Dinamo. Igra se uglavnom na gostujućoj polovici, ali većih, pravih prijetnji nema...

20' GOL! Dinamo vodi 1:0. Jako lošu rekaciju obrane Osijeka iskoristio je Šitum i doveo Dinamo u vodstvo.

16' Slobodnjak za Dinamo na dvadesetak metara iskosa, lijevo. Bočkaj šutira u zid, iz odbijanca još jednom u zid i lopta odlazi u korner.

13' Malo toga događa se u Gradskom vrtu. Osijek djeluje opasnije, ali taj je dojam dosta mlak. Otvaranje je slično onome u polufinalu Kupa.

8' Osijek igra dosta agresivno kada su bez posjeda. S druge strane, još uvijek se čeka prva prava akcija Dinama...

4' Osijek drži posjed i pokušava graditi napad uglavnom preko desnog krila. Zasad nema prilika niti na jednoj strani.

1' Počela je utakmica u Osijeku!

------------------------------------------------------

18.00: Objavljeni su službeni sastavi. Trener domaćih Dino Skender donio je odluku da povratnik u momčad Petar Bočkaj starta u početnoj postavi. Uz njega će i Gabrijel Boban igrati od prve minute, dok će Talys svoju priliku čekati s klupe.

Nenad Bjelica nije previše eksperimentirao, u napadu će zaigrati Atiemwen i Andrić, a u obrani je prednost u ovoj utakmici dobio Musa umjesto Rrahmanija.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 21:46