Vlado Kos / CROPIX CROPIX
OBRAČUN U GRADSKOM VRTU

VIDEO: VELIKO SLAVLJE U SLAVONIJI, OSIJEK SRUŠIO LIDERA, POGLEDAJTE TRENUTAK ODLUKE! Dinamo utakmicu završio s osam igrača, isključen i Bjelica!

Na Gradskome vrtu u derbiju 22. kola HNL-a Osijek je svladao vodeći Dinamo s 1:0. Mirko Marić pogodio je iz jedanaesterca i povećao prednost na vrhu ljestvice strijelaca sa 16 golova. Dinamo je i dalje na prvome mjestu s 53 boda, dok su Osječani privremeno skočili na treće mjesto s 38 bodova. Rijeka ima bod manje, a u 17:30 igra u gostima protiv Gorice.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 16. veljača 2020. 18:08

OSIJEK - DINAMO 1:0 (Marić 78' p.)

OSIJEK (4-3-3): Ivušić - Silva, Škorić, Majstorović, Talys - Ndockyt (od 73. Pilj) , Kleinheisler, Žaper - Grezda, Marić (od 90+2 Gutieri), Mance (od 82. Špoljarić)

Trener: Ivica Kulešević

DINAMO (4-1-4-1): Livaković - Stojanović, Theopile, Perić, Dilaver - Moro- Kadzior (od 73. Gvardiol), Ademi (od 81. Kulenović), Gojak, Oršić (od 65. Hajrović) - Petković

Trener: Nenad Bjelica

Osijek - Stadion Gradski vrt Gledatelja: 6.450 Sudac: Mario Zebec (Cestica)

Osijek je bio bolji upravo za taj jedan gol odluke svog najboljeg igrača i strijelca. A derbi je donio sve i svašta. Silna uzbuđenja, nervozu i brojne kartone pred kraj igre. Rijetko se dogodi, ali Dinamo je otišao iz Gradskog vrta s dva isključena igrača, s isključenim trenerom Bjelicom, a kako je u posljednjih sedam minuta bio i bez ozlijeđenog Perića završio je utakmicu s tri igrača manje na igralištu i bez trenera kraj njega.

Osijek je utakmicu otvorio u rasporedu 4 - 3 - 3, Dinamo pak 4 - 1 - 4 - 1. Uglavnom s najavljenim licima. Barem što se Osijeka tiče. Poziciju lijevog braniča gostujući je strateg Nenad Bjelica povjerio Dilaveru. Osijekov je Kulešević napokon dočekao oporavak Mihaela Žapera i odmah mu povjerio ulogu koju je i inače obnašao u njegovoj momčadi, zadnjeg veznog.

Lijep sunčan dan, ugodnih dvanaest stupnjeva, velika posjeta gledatelja, svi su preduvjeti za kvalitetnu nogometnu predstavu bili zastupljeni. Ono preostalo bilo je u nadležnosti igrača na travnjaku. A početak derbija je bio doista obećavajući. Živ, s puno ritma i tempa, ali i u otvorenom nadigravanju oba sastava u kojem je huk s tribina glasno pratio svaki, pa i samo pokušaj, napada Bijelo-plavih. A oni su brzo i odlučno, energično kretali s loptom ka polovici igrališta na kojoj je bila mreža Dinama. Opet se, ne prvi puta, nametnulo samo po sebi pitanje zašto takav pristup igri Osječani nemaju i u onim utakmicama kada su im protivnici koji su od njih objektivno slabiji. Zar im baš uvijek treba nadahnuće koje donosi potreba dokazivanja u igri s najjboljima i najjačima. Nakon što je Dilaver prekršajem zaustavio osječkog topnika Marića u 17. minuti vidjeli smo i prvo uzbuđenje pred vratima. Marić je s dvadeset metara iskosa s desne strane izveo slobodan udarac. Opalio je svojom ljevicom pokraj živog zida, a Livaković je loptu upućenu poluvisoko u lijevu stranu svojih vrata morao s dvije šake odbiti izvan svog kaznenog prostora.

Dobro se igralo, iako s malo uzbuđenja sve do 22. minute. Sudac Zebec je tada dosudio najstrožu kaznu za Dinamo nakon što je zaključio da je Žaper nepropisno zaustavio Ademija. Uključila se VAR soba, a onda je Zebec promijenio odluku i ispravno dosudio slobodan udarac za gostujući sastav u neposrednoj blizini kaznenog prostora. No, Kadziorov je udarac pogodio živi zid. Eto, da nije bilo VAR-a Dinamo bi izveo kazneni udarac kojeg u stvari, na sreću domaćina, nije bilo. A taj trenutak ipak je narušio dotadašnji sklad igre Osijeka. Postao je oprezan, manje agresivan, kao da se odredio pričekati da mu se ukaže neka mogućnost brzo jurnuti u napad. Dinamo je povezao svoje redove, mirnije kombinirao. Ne može se reći i govoriti o promjeni odnosa snaga na travnjaku, ali može o povećanju žustrine u igri. Derbi je bio nabijen emocijama, ni jedni ni drugi nisu se štedjeli. A i za suca Zebeca je posao postajao sve teži.

Opasno je Dinamo zaprijetio preko Perića u 43. minuti, ali njegov je udarac glavom Ivušić vršcima prstiju prebacio preko grede. Bilo je to najopasnije što je gostujući sastav napravio u prvom poluvremenu u kojem je i Dilaver zaradio žuti karton u 45. minuti. A domaćini su u posljednjim trenucima prije odlaska na odmor nakon pogreške More došli do velike prigode za pogodak koju je udarcem pokraj vrata upropastio Ndockyt.

Nedostajao je derbiju nekakav impuls, poticaj koji bi promijenio dojam o njegovoj sadržajnosti. Nije bila dovoljna samo spoznaja o objektivno velikom trudu njegovih aktera. Malo je bilo onih pravih, osmišljenih akcija koje bi bilo koga uvodile u prigodu. Do uzbuđenja je ipak došlo u 68. minuti, ali izazvanog kartonima. Prvo je Dilaver nakon prekršaja nad Grezdom zaradio drugu javnu opomenu i isključenje, a onda i Žaper zbog prigovora. Ipak, Dinamo je bio u problemu, on je ostao s igračem manje na travnjaku. Još i većem nakon što je Osijek pogotkom Marića s bijele točke došao do vodstva. A onda, kako i inače jedna nesreća ne dolazi sama, ozlijedio se i Perić pa napustio travnjak, a kako je Bjelica već izvršio sve tri izmjene, računajući i sudačku nadoknadu izgubljenog vremena, Dinamo je nastavio s dva igrača manje, a završio i bez trojice jer je i Stojanović nakon što je dobio drugi žuti karton u posljednjoj minuti isključen, kao i trener Bjelica zbog prigovora.

OSIJEK - DINAMO 1:0 (Marić 78' p.)

OSIJEK: Ivušić - Talys, Majstorović, Škorić, Silva - Žaper, Kleinheisler, Ndockyt - Mance, Marić, Grezda

DINAMO: Livaković - Dilaver, Perić, Theophile-Catherine, Stojanović - Moro - Ademi, Gojak, Kadzior, Oršić - Petković

-------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90'+4' - JOŠ DVA CRVENA KARTONA ZA DINAMO! Stojanović je prekršajem zaustavio Špoljarića koji je jurnuo u kontru, Zebec je prvo oklijevao s opomenom Stojanoviću, da bi prvo dao izravni crveni karton treneru Modrih Nenadu Bjelici, a zatim i Dinamovu braniču Petru Stojanoviću! Gosti iz Zagreba posljednje će sekunde dočekati s trojicom igrača manje na terenu i bez trenera!

90'+2' - Došlo je do okršaja između Grezde i More nakon kojega je 'požutio' osječki napadač. Kulešević je usput obavio treću zamjenu, izašao je Marić uz ovacije s tribina, a posljednje minute odigrat će Gutieri Tomelin.

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

89' - Ozlijedio se Dino Perić u tome duelu i morat će izaći iz igre, a Modri su iskoristili sve zamjene i igrat će s dvojicom igrača manje do kraja susreta.

87' - Nova velika šansa za Bijelo-plave! Talys je poslao okomitu loptu prema osječkome napadaču koji se majstorski oslobodio Perića i zatim šutirao iz okreta, ali brani to Livaković!

84' - Velika prilika za Osijek! Pilj je gurnuo Špoljarića u šansu, dobro je pucao iskosa, a Livaković u padu brani to nogom!

82' - Druga zamjena kod Osječana. Iz igre će Mance, mijenja ga Josip Špoljarić.

81' - I treća promjena u momčadi Dinama. Izašao je kapetan Arijan Ademi i predao kapetansku vrpcu Dominiku Livakoviću, ulazi napadač Sandro Kulenović.

78' - GOOOL! Marić je poslao loptu u jednu, Livakovića u drugu stranu i Bijelo-plavi vode 1:0!

77' - JEDANAESTERAC ZA OSIJEK! Pilj je poslao povratnu do Marića, a Perić s leđa ruši Osijekova napadača i glavni je sudac opravdano pokazao na bijelu točku!

73' - Mijenjaju sada i Bjelica i Kulešević. Kod Osijeka će u igru Marin Pilj umjesto Ndockyta, a Joško Gvardiol zamijenit će Damiana Kadziora.

67' - CRVENI KARTON ZA DINAMO! Emir Dilaver je rukom u lice udario Grezdu i glavni sudac Mario Zebec pokazao je braniču Dinama put u svlačionicu! Usput je i Mihael Žaper dobio žuti karton zbog prigovora.

65' - Prvu zamjenu radi Nenad Bjelica. Umjesto Mislava Oršića u igri je Izet Hajrović.

60' - 'Požutio' je sada i Mirko Marić zbog nesportskog ponašanja, propustit će prvi strijelac lige sljedeće kolo protiv Rijeke.

57' - Sijevnula je kontra, pojurio je Ndockyt i Stojanović nije imao izbora, morao ga je rušiti... dobio je Dinamov branič žuti karton i propustit će sljedeće kolo protiv Intera.

56' - Kadzior je zakuhao jednu situaciju u šesnaestercu, sjajno je uposlio Petkovića koji šutira isprve, ali pogađa - ni manje ni više - Ademija! Kapetan Dinama tako je spriječio pogodak Modrih, a u nastavku je Kadzior još jednom zaprijetio, no Ivušić je požrtvovno na vrijeme došao do te lopte...

51' - Strašna šansa za Osijek! Marić je 'zavrnuo' povratnu na pet metara, a Stojanović u zadnji čas čisti ispred Mancea! U nastavku je Grezda opalio s vrha šesnaesterca i prošlo je to pored vratnice...

46' - Počinje drugo poluvrijeme u Osijeku. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Jedino veće uzbuđenje u prvome dijelu je (ne)dosuđen jedanaesterac za Dinamo. Žaper je napravio prekršaj na Ademiju, bilo je to na rubu šesnaesterca, glavni je sudac prvo pokazao na bijelu točku, da bi nakon VAR intervencije pokazao da je prekršaj ipak bio izvan kaznenog prostora. Značajnijih prigoda u prvome dijelu nije bilo.

45'+2' - Ndockyt je izbio sam pred Livakovića, ali nije dobro iskoristio tu situaciju, šutirao je pored vratnice.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade. Emir Dilaver je 'požutio' zbog povlačenja Erosa Grezde za dres.

43' - Lijepo su kombinirali Petković, Oršić i Ademi, Petković je petom gurnuo Oršića u prigodu, a Igor Silva je na vrijeme uspio loptu izbaciti u korner. Nakon kornera je Perić zaprijetio glavom, i brani to jedva jedvice Ivušić.

37' - Opalio je Moro iz daljine, no bio je to udarac više za statistiku, otišlo je iznad grede.

35' - Nova šansa za Dinamo! Kadzior je uputio jednu sjajnu okomitu loptu prema Ademiju, ali Ivušić je ipak bio brži!

30' - Opet je splasnuo tempo igre na Gradskome vrtu, osim (ne)dosuđenog jedanaesterca u Osijeku nije bilo značajnijih događaja.

24' - Kadzior je izveo slobodnjak, ali uspio je pogoditi samo Ndockyta u živome zidu.

Osijek, 160220
Nogomet: Osijek - Dinamo, utakmica 22. kola 1.HNL.
Na fotografiji: sUDAC mARIO zEBEC.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX CROPIX

22' - JEDANAESTERAC ZA DINAMO! Ipak ništa od najstrože kazne! Žaper je povukao Ademija koji je pao u šesnaestercu, no nakon VAR provjere Zebec je procijenio da je prekršaj ipak bio izvan kaznenog prostora. Spornu odluku glavnoga suca odmah je izviždao cijeli stadion... izvest će taj slobodnjak Damian Kadzior. Napomenimo i da je Mihael Žaper za to povlačenje dobio žuti karton, no Zebec je taj karton povukao kad je pregledao VAR snimku.

17' - Prvo veće uzbuđenje tek u 17. minuti... slobodan udarac s dvadesetak metara iskosa, situacija kao stvorena za danas ozlijeđenoga Petra Bočkaja, izveo je Mirko Marić, a Livaković to bez poteškoća brani.

10' - Osječani su visokim pritiskom od prve minute najavili da nemaju namjeru braniti se na domaćem terenu. Dinamovci zasad uspješno odolijevaju presingu Bijelo-plavih, nekoliko su puta i zaprijetili Ivušiću, no u dosadašnjem dijelu derbija nema većih prigoda.

1' Odmah po izlasku na teren pripadnici Kohorte žestoko su izviždali trenera Dinama, Nenada Bjelicu. Bilo je i nekih grdnih povika, odnosno riječi koje nisu za javni prostor...

-------------------------------

15.00 Utakmica je počela. Glavni sudac je Mario Zebec iz Cestice kraj Varaždina.

Rijeka, 130517.
Rujevica.
Utakmica 33 kola MAXtv prve lige HNL-a izmedju Rijeke i Hajduka.
Na fotografiji:  Sudac Mario Zebec.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

14.40 Pregledavajući društvene mreže i mobilizaciju navijačkog puka, unaprijed je jasno da će posjet gledatelja derbiju biti velik. Onakav kakav i priliči derbiju. Dostojan važnosti utakmice. U prvoj ovosezonskoj utakmici u Gradskom vrtu, igranom 9. kolovoza 2019. u sklopu 4. kola, na tribinama je bilo 5.127 gledatelja. Taj je dvoboj Osijeka i Dinama završenn bez pogodaka.

14.25 Bit će danas 28. put da Ivica Kulešević, otkako je preuzeo Bijelo-plave, vodi utakmicu osječkog prvoligašaa. Zbroj je to odigranih susreta u prvenstvu i u Kupu. Samo dva puta je doživio poraze sa svojim učenicima. Oba puta u prvenstvu i to na gostovanjima kod Dinama i Hajduka.

13.55 Na drugoj strani, jedina promjena u Osijeku u odnosu na najavljivani sastav glasi - Igor Silva umjesto Šorše.

13.40 Stigli su sastavi za dvoboj u Gradskom vrtu! Bjelica na Osijek šalje tri stopera, petoricu u veznoj liniji te Oršića i Petkovića naprijed.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 00:25