Screenshot
POČINJE NOVA ERA

VIDEO: ZORAN MAMIĆ SE VRATIO U MAKSIMIR I NAJAVIO PROMJENE Evo tko se sve vraća u klub! STIGAO I ODGOVOR NA PITANJE O PRESUDI: Pravda će doći na svoje

U Maksimiru je završena konferencija za novinare na kojoj je Dinamo predstavio novog sportskog direktora Zorana Mamića, kao i nove funkcije pojedinih bivših dinamovaca. Damir Krznar tako preuzima omladinsku školu i sportski sektor, a Tomislav Butina golmansku školu.
Piše: HinaObjavljeno: 05. lipanj 2019. 12:46

Velike promjene spremaju se na Maksimiru, a detalje smo saznali na izvanrednoj konferenciji za novinare koja je počela u podne i trajalo točno 50 minuta.

Nakon fantastične sezone u kojoj je Dinamo pod vodstvom Nenada Bjelice uzeo naslov prvaka Hrvatske, borio se s Benficom za četvrftinale Europske lige, stvorio europsku momčad i vratio navijače na Maksimir, u klub je stigao - Zoran Mamić, ali i njegovi novi suradnici, redom bivši igrači Dinama.

"Ne bih se nikada vratio da mislim da sam nešto skrivio. Vjerujem da će budućnost i pravosudni procesi to pokazati", rekao je na presici, na kojoj je predstavljen kao novi sportski direktor Dinama, iako je prema nepravomoćnoj sudskoj presudi osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora zbog sudjelovanja u izvlačenju 116 milijuna kuna iz kluba.

"Neki su nas već proglasili krivima. Ja vjerujem u presumpciju nevinosti. Ne treba od toga stvarati famu. Vrlo mirno i dobro spavam. Da mislim da sam nešto zgriješio, ne bih se pojavio pred vama", odgovorio je Mamić na pitanje hoće li mu sudski procesi u kojima se vodi kao okrivljenik pričinjavati poteškoće u radu.

"Proces je krenuo prije četiri godine, pokazao sam da mogu to odvojiti od sportskog dijela."

Povratak Zorana Mamića na mjesto sportskog direktora Dinama, nakon što je klub u prošloj sezoni ostvario najbolji europski rezultat u posljednjih 50 godina plasmanom u osminu finala Europske lige, dočekan je s prijezirom od strane onih koji godinama kritiziraju aktualnu vladajuću strukturu.

"Naravno da ima navijača koji negoduju, ali možda ima i onih kojima je drago", rekao je bivši Dinamov trener koji je 2016. godine otišao u Ujedinjene Arapske Emirate i nakon trogodišnjeg uspješnog rada na klupama Al-Nasra i Al Aina vratio se u Dinamo na poziv klupskog predsjednika Mirka Barišića kako bi zamijenio Marijana Vlaka koji je do sada obnašao dužnost sportskog direktora, a od sada će biti na poziciji glavnog skauta.

"Ovo je nova sportska struktura Dinama. Sjećamo se kako je Zoran zbog nekih razloga morao otići, a čim je ostao bez posla na Bliskom Istoku, gdje je imao sjajne rezultate, osobno sam predložio da se vrati na poziciju sportskog direktora", rekao je Barišić koji je na konferenciji za medije predstavio još dvojicu bivših Dinamovih igrača koji dolaze na vodeće pozicije u sportskom pogonu kluba - Damira Krznara koji će biti direktor Dinamove omladinske škole, i Tomislava Butinu, koji će biti na čelu novoutemeljene Dinamove vratarske akademije.

Tko je došao u Dinamo


ZORAN MAMIĆ sportski direktor


DAMIR KRZNAR direktor Škole nogometa


TOMISLAV BUTINA direktor Škole vratara


IVAN ŠTEFANIĆ kondicijski trener u Školi nogometa


VEDRAN ATTIAS analitičar u Školi nogometa


JERKO LEKO trener juniora (još nije potvrđen)

Poput Mamića, ni Barišić ne smatra da su nepravomoćne sudske presude trebale biti prepreka u njegovom formalnom povratku u Dinamo.

"Vjerujemo da će istina i pravda na koncu pobijediti. Ovo smo odlučili s puno emocija i puno znanja. Zoran je dio ekipe koja je stvorila ovakav Dinamo i koja o svemu odlučuje. Govorim o istini, o jednoj činjenici - ti ljudi, nitko drugi, sa Zdravkom Mamićem na čelu su postigli ove rezultate", rekao je Barišić koji nije krio da Zdravko Mamić, iako se nalazi u bijegu od hrvatskog pravosuđa u Bosni i Hercegovini, još uvijek ima vodeću ulogu u klubu.

"Zdravko je još uvijek član uprave, naš zaposlenik. Radi puno."

Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Ni Zoran Mamić nije krio da će njegov stariji brat sudjelovati u procesu odlučivanja i u budućnosti.

"Naš odnos je više nego bratski, dijelimo i dobro i zlo. Otkad sam postao svjestan sebe, sve životne odluke sam dijelio s njim."

Novi sportski direktor je rekao da je s aktualnim trenerom prve momčadi Nenadom Bjelicom odlično surađivao u neformalnoj ulozi i prošlog ljeta, kod angažiranja pojedinih igrača te očekuje da će se takva suradnja nastaviti.

"Imamo sjajan odnos, tu neće biti nikakvih problema. Dijelimo isto ciljeve. Bit ću mu samo podrška", istaknuo je Mamić te poručio da na funkciju sportskog direktor Dinama ne gleda kao na posao.

"Dinamo je život, Dinamo je ljubav, Dinamo je obitelj. Želimo da bude još uspješniji, da bude još veća mašinerija", izjavio je Zoran Mamić dodajući kako vjeruje da će sada biti dvostruko bolji sportski direktor nego što je to bio u svom prvom mandatu.

Damira Krznara, koji mu je bio prvi suradnik u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Zoran Mamić je nazvao "velikim nogometnim mozgom, monstrumom od znanja".

"Velika čast i zadovoljstvo je vratiti se u svoj klub. U inozemstvu smo pokazali koliko znamo i vrijedimo, došlo je vrijeme vratiti se kući", rekao je Krznar i izrazio uvjerenje da će nova sistematizacija Dinamove omladinske škole vrlo brzo se pokazati pravim potezom.

Tomislav Butina je također izrazio veselje što se vratio kući i istaknuo kako u vratarskoj akademiji ima puno posla.

"Moramo gledati širu sliku. Vjerujem da možemo napraviti vratare ne samo za Dinamo, već i za reprezentaciju", kazao je Butina.

Zoran Mamić je najavio da će se u klub vratiti i Jerko Leko te preuzeti dužnost trenera juniorske momčadi.

Predsjednik Dinama Mirko Barišić objavio je da će Dinamo, unatoč nekim drugim rješenjima koja su bila spominjana proteklih godina, ostati u Maksimiru, gdje će se postojeći stadion rušiti, djelomično ili u cijelosti, te da će biti izgrađen novi, s kapacitetom za oko 25.000 gledatelja. Barišić je izjavio da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio kako će Grad Zagreb sudjelovati u tom projektu, ali i najavio da je klub sam spreman ući u taj projekt, koji bi onda nešto duže trajao.

-----------------------------------------------------------------------------------

TIJEK PRESICE:

12.49 - "Dinamova škola izbacila je jako puno igrača, a jako malo golmana. Treba naći najbolji model svega, sve dobro analizirati. Posla je užasno puno jer jerzultati nam pokazuju da ne izbacujemo toliko vratara da bi nam reprezentacija imala koristi. A Dinamo će vratara uvijek imati", rekao je Butina.

12.44 - Koja vam je funkcija najdraža ili najljepša, igračka, trenerska, direktorska?

"Najbolje je biti igrač. A trener mislim da je najteža funkcija, radiš s 25 različitih osobnosti, karaktera, treba to sve koordinirati."

12.41 - Jeste li imali moralnu dilemu oko povratka?

"To je nepravomoćna odluka i ne treba oko toga stvarati famu. Ponavljam, ja vrlo dobro i mirno spavam. Ne vidim tu neki problem".

12.40 - Čija će biti zadnja, vaša ili Bjeličina?

"Bit će to zajednička suradnja. Po opisu mog posla to je jedan od mojih zadataka, stvaranje kadra za budućnost. Moj opseg posla je puno veći, a to je škola koja je naše najveće bogatstvo. To je ono najvrednije od svega. Što se tiče mene i Bjelice, moje iskustvo je da je trener najvažniji faktor. Ne želim postavljati nikakvu granicu, ali treba postojati balans. Imamo listu igrača koji bi nam mogli biti potencijalno zanimljivi i onda radimo zajedničku odluku što je najprihvatljivije s nogometnog, financijskog aspekta".

12.36 - Pitanje stadiona?

"Mi smo zadovoljni s tijekom razgovora s gradom. Dinamo ostaje u Maksimiru i to nikad nije bilo dileme. Mi smo spremni to sami napraviti i to je velika stvar. Na kraju se došlo na zadnju soluciju da ostajemo gdje jesmo. Da se ovo sruši i napravi stadion novog kapaciteta od 20.000, 25.000 gledatelja. Ja osobno vjerujem da će to biti realizirano. Ali preduvjet svega je onda bio da se stadion prebaci na nas. Jer nećemo mi graditi stadion za nekog drugog.", rekao je Barišić.

12.32 - "Što se tiče procesa koji se vode, oni idu svojim tokom. Ovi ljudi i Zdravko Mamić su odgovorni za ovako dobre rezultate u klubu. A što će biti ako bude donesena ovakva ili onakva odluka, ne znam. Ali pravda će doći na svoje. Zdravko je još uvijek član naše uprave i radi puno", objasnio je predsjednik Barišić.

12.28 - Olmo, hoće li otići ili ne?

"Mi radimo na jačanju ekipe. Bilo je nekih i službenih ponuda za Danija, koje nas nisu zadovoljile. Dinamo neće biti slabiji, bit će samo bolji. Svakodnevno radimo i razgovaramo s trenerom o pojačanjima na pozicijama koje bi se voljeli ojačati".

12.27 - Pitanje o pismu za predsjednicu i premijeru?

"Možemo potvrditi njegovu autentičnost, ali nemamo što za dodati i oduzeti", rekao je glasnogovornik Dinama Alen Lesički odgovorivši na pitanje namijenjeno predsjedniku Barišiću.

12.25 - "Stvari se mijenjaju. U jednom sam periodu rekao da nikad neću biti trener pa sam postao trener".

12.24 - Strahuje li od pravomoćne presude?

"Ne bih bio tu pred vama da mislim da sam nešto skrivio".

12.22 - "Bjelici, Dinamu i cijeloj ekipi bit ću samo podrška", rekao je Mamić.

Negodovanje navijača?

"Sudski proces na mene ne djeluje, iako nije ugodan. Ja tu ne vidim nikakav problem. Klub na čelu s gospodinom Barišićem jako su me željeli. Gospodin Barišić bio je prvi koji mi je rekao da se trebam vratiti nakon raskida s Al Ainom. A navijači kao navijači, ima onih koji će me podržati, koji će biti neutralni i koji neće biti zadovoljni. Dinamo je ljubav, Dinamo je emocija i obitelj. Mi želimo da Dinamo bude još bolji, uspješniji".

12.18 - "Nema ljepše stvari nego vratiti se kući u svoj klub, svoj grad. Svi mi imamo svoje motive, ali ovo su najljepši i najveći. Hvala Damiru, klubu, hvala svima. Drago mi je da sam opet tu", rekao je Butina na predstavljanju.

12.17 - "Mi želimo da Dinamo bude još bolji. Naš fokus je na omladinskoj školi. Bez obzira što su rezultati bili sjajni i u prošlosti, uvjereni smo da omladinski pogon možemo dići na još veću razinu. Novi direktor omladinske škole bit će moj najbliži suradnik zadnjih šest godina Damir Krznar. On je mozak svega i vodit će našu školu. Tomo Butina će biti na čelu Dinamove vratarske akademije", nastavio je Mamić.

12.15 - "Lijepo vas je opet vidjeti. Nadam se da će naša suradnja puna respekta biti nastavljena i u budućnosti. Milim vas za razumijevanje, neki red i sustav. Molim vas da vaše želje za neke razgovore idu preko gospodina Lesičkog. Ja bih volio da što više šutimo, radimo i postižemo rezultate. Na početku bih želio čestitati gospodinu Bjelicu, Dinamu i gospodinu Barišiću na sjajnim rezultatima", rekao je Mamić u uvodu.

12.11 - "Spremni smo sami financirati svoj stadion ako nema druge opcije. Ali napredak je učinjen, s gradom smo u konkretnim razgovorima i Dinamo definitivno ostaje na Maksimiru", rekao je, između ostaloga, Barišić.

12.09 - "Dinamo u vijeke vjekova ostaje u Maksimiru", najavio je Barišić i tako otvoreno komentirao temu stadiona. Barišić je tako potvrdio da Dinamo nema nikakvu namjeru otići s Maksimira, samo je pitanje gdje će točno igrati svoje utakmice.

12.08 - Najavio je Barišić i povratak Tomislava Butine koji bi trebao brinuti o mladim vratarima i njihovim trenerima.

12.05 - "Posebno mi je zadovoljstvo da predstavim ljude koji će igrati važnu ulogu u sportskom sektoru. Zoran Mamić je kao sportski direktor napravio izvanredne rezultate. Imao je prekid kad je otišao iz određenih razloga i angažirao se kao trener, gdje je isto polučio izvanredne rezultate", rekao je između ostaloga Barišić.

12.00 - Počela je pressica u Dinamu. Na početku se okupljenima predstavio predsjednik Mirko Barišić koji je predstavio Zorana Mamića.

------------------------------------------------------------------------------------

Linker
21. travanj 2024 18:47