Screenshot/HNTV/SN
TKO BI OVO VIDIO IZ PRVE?

VIDEO/FOTO: OKO JE ZAISTA VARLJIVO Pogledajte snimku koja je prevarila pola Hrvatske! Rijekina pobjeda u utakmici odluke ne može biti čišća

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 18. svibanj 2017. 16:13

Rijeka je jučer s dva gola promarširala Koprivnicom i praktički osigurala naslov prvaka, ali jedna je situacija, kao kuriozitet koji nasreću nije odlučivao, bacio tračak sumnje na čistu i zasluženu pobjedu.

Sve najvažnije dogodilo se u prvom dijelu. Prvo je Franko Andrijašević načeo domaće u 14. minuti, a konačnih 2:0 postavio je Marko Vešović krajem prvog dijela.

Upravo kod tog drugog gola dogodilo se nekoliko spornih detalja, zbog kojih je velika većina naših čitatelja nakon pogledane snimke zaključilo - gol Rijeke je neregularan. Ipak, grafička analiza dan poslije pokazuje upravo suprotno.

Što se točno dogodilo...

Vešović je nakon velike greške Slavenove obrane pucao prema golu, vratar Marković je loptu tek okrznuo nedovoljno da spasi svoju mrežu, a Mario Gavranović ju je u klizećem startu ugurao u mrežu.

"Nepotrebno, nepromišljeno, glupo", skočili su mnogi nakon gledanja ponovljene snimke jer se činilo da je napadač Rijeke bio u zaleđu i da nije smio dirati loptu, ali grafička analizu pokazala je da Gavranović u ključnom trenutku stoji u ravnini s loptom. Unatoč optičkoj varci koja je zavela i one najpažljivije.

Istina, gornji dio tijela Rijekinog napadača nagnut je preko zamišljene linije, ali važeći UEFA-ini naputci su i tu jasni. Preporuka UEFA-e je da zaleđa nema u situacijama u kojima je golim okom nemoguće procijeniti je li dio tijela u nedozvoljenoj poziciji. A to je ovdje mnogima promaklo i nakon više puta pogledane snimke.

Inače, snimka pokazuje i da je kontra bila malo prebrza za pomoćnog suca, ali na njegovu sreću, na kraju je sve ispalo dobro...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 03:21