Marijana Banko / CROPIX CROPIX
UMIRUJUĆE VIJESTI IZ ISTRE

VLASNIK HRVATSKOG PRVOLIGAŠA U ŽARIŠTU EPIDEMIJE U klubu je 15 zaraženih koronavirusom, no zadnji kontakt s Hrvatima bio je prije mjesec i više dana

ISTRA 1961 Vlasnik pulskog prvoligaša pod naletom koronavirusa, Baskija jedno od glavnih žarišta španjolske epidemije
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 20. ožujak 2020. 23:00

Djelatnici Istre 1961 rade iz svojih domova, a nogometaši i stručni stožer, kao i sve kategorije kluba, nalaze se na prinudnom odmoru, to jest izolaciji. U Puli su, odnosno unutar Hrvatske ostali i inozemni igrači Istre. Na službenim stranicama kluba mogu se vidjeti različite aktivnosti na planu održavanja društvenih odnosa (igre, ankete, video vijesti...), ali i trening igrača u kućnim uvjetima. U tom smislu vrlo je simpatičnim djelovalo vježbanje Obenga Regana koji je u stanu snagu jačao uz težinu svoja dva sina. Istra je objavila i video zahvale svim zdravstvenim radnicima i službama koje su na raspolaganju da bi građanima olakšali kriznu situaciju...

A dok je na Drosini pusto, iz Španjolske pristiže mnoštvo negativnih vijesti o razmjerima koje poprima epidemija prouzročena koronavirusom. Najveće žarište zaraze je Madrid, nakon toga područje Katalonije i odmah do njih Baskija. U regiji iz koje dolazi vlasnik Istre 1961, Baskonia-Alaves, do četvrtka prijepodne registrirana su 973 zaražena. Upravo zbog razmjera epidemije već prije par dana su se u grupaciji Baskonia-Alaves odlučili na testiranja, a nalazi su potvrdili da je 15 ljudi iz Alavesa i Baskonije pozitivno na COVID-19. Dobra je vijest da velika većina nema nikakve simptome, nego samo pozitivan nalaz, pa su po posebnom protokolu izolirani. Kako nema nikakvih aktivnosti, svi ostali su u svojim domovima, a po protokolu koji slijedi za one koji su bili u okruženju pozitivnih.

Kako su naveli u klupskom priopćenju, od 15 zaraženih njih trojica su igrači prve momčadi Alavesa, pet je članova stručnog stožera. U košarkaškom pogonu nema igrača s pozitivnim nalazom, ali je zato zaraženo sedam djelatnika u klupskom kampu.

Valencia iznad svih

Osim činjenice da je Baskija jako žarište epidemije, uvjerenje je kako je do zaraze moglo doći i u kontaktu s igračima Valencije, s kojima se Alaves sastao u posljednjoj utakmici prije prekida prvenstva. Valencia ima najviše zaraženih virusom, a treći klub La Lige koji ima pozitivnih nalaza je Espanyol.

Iz fokusa pulskog prvoligaša bitno je naglasiti da nije bilo kontakata s ljudima iz Vitorije u posljednjih više od mjesec dana kada su u Puli boravili sportski direktor Sergio Fernandez i suradnik mu Urbano Santos.

Inače, iz vodstva Istre 1961 ističu da klub slijedom aktualne krizne situacije nema financijskih teškoća jer je vlasnik osigurao proračun još na početku sezone. Što će se dalje događati, naravno, to je globalna nepoznanica, jer će i prihodi španjolskih prvoligaša biti opterećeni posljedicama blokade.

No, za Istru i u tom slučaju ne bi trebalo biti ikakvih komplikacija, jer je dimenzija njezina proračuna ipak jednostavnija stavka financijskih planova Alavesa.

Linker
19. travanj 2024 02:25