Emica Elvedji / CROPIX
IGRAT ĆE NA POBJEDU

VODEĆA MOMČAD PRVENSTVA DOLAZI U GOSTE AKTUALNOME PRVAKU Trener Osijeka uoči derbija: 'Želim Bjelici plasman u Ligu prvaka, ali ne i pobjedu večeras'

Piše: Darko RužićObjavljeno: 17. kolovoz 2018. 11:42

Malokad je Dinamo čekao Osijek u svom Maksimiru, a da su Bijelo-plavi pred njim bili vodeća momčad prvenstva. Bilo je tako još jedino u sezoni 2004/05, kada je prvoligaš s Drave, vođen tadašnjim trenerom Stjepanom Čordašem, bio na čelnoj poziciji nakon dva odigrana kola. Pobjednika u tom nadmetanju nije bilo, a otada Dinamo nikada više nije gledao u leđa Osijeku koji je uoči derbija bio na vrhu tablice. Do danas.

- Nikad nisam volio prognoze niti se u njih upuštam. Mogu reći tek da nam je svima želja i nakon ovog derbija ostati na prvom mjestu - priznao je trener Bijelo-plavih Zoran Zekić.

Samopouzdanje njegovih učenika najbolje oslikava izjava braniča Marina Lončara, koji je bio strijelac trećeg pogotka za Osijek u pobjedi nad Istrom 1961 u Gradskom vrtu.

- Igramo sve bolje, o čemu svjedoče i naši dosadašnji rezultati, a i u Maksimiru ćemo igrati na pobjedu - izjavio je Lončar.

Planovi i želje

Treneri osječkih korijena i igračke karijere raširili su se u HNL-u: Zoran Zekić vodi Bijelo-plave, Nenad Bjelica Dinamo, a Željko Kopić Hajduk. U prvom kolu ovog prvenstva Zekić je bio uspješniji od Kopića. Danas će se, vodeći svoje učenike, sučeliti s Bjelicom.

- Znam da je to jedna od zanimljivosti ovog derbija, ali ne smijem ni ja ni bilo tko drugi igri pristupiti na osobnoj razini. Meni će biti drago vidjeti Bjelicu, nismo se dugo susreli. Sugrađani smo, kada sam ja ulazio u momčad Osijeka, on je već bio u njoj važan član - rekao je Zekić.

Za tri dana Bjelica će proslaviti rođendan. Zekić mu ne namjerava unaprijed uručiti poklon, a poglavito ne u vidu bodova iz današnjeg derbija.

- Neka mu poklon bude plasman Dinama u Ligu prvaka. Taj bi uspjeh bio čast za sve nas u hrvatskom nogometu. No naše je današnje nadmetanje nešto drugo. Imamo i mi svoje planove i želje, a jasno je da se ne podudaraju s onima koje imaju Bjelica i njegova momčad - veli Zekić.

U ovom je prvenstvu Osijekov strateg standardizirao igru i udarnu momčad. Unatoč problemima s ozljedama igrača pronašao je i optimalan formacijski sustav određen prema kvaliteti i mogućnosti kadra koji mu je na raspolaganju. Dinamo pak - točnije, Bjelica - kroz domaće natjecanje raspoređuje snage uglavnom odmarajući većinu onih koje koristi u Europi.

- Nije moja briga Dinamo. Jasno je da ima širinu igračkog kadra i da Nenad Bjelica zbog toga ima slatke brige. Ne znam s kakvom će momčadi istrčati u derbiju, ali znam da se mi moramo okrenuti samima sebi i nastojati dati najbolje od sebe. Da, stvarno očekujem naše najbolje moguće izdanje i nadam se pozitivnom rezultatskom ishodu - kazao je Zoran Zekić.

Bit će sitnih promjena

Na blagdan Velike Gospe nije bilo Bijelo-plavih u Gradskom vrtu. Trenirali su tek jučer po dolasku u Zagreb. A dobra je to bila izlika Osijekovu strategu da iznova postupi onako kako najčešće postupa, dakle da skrije sastav s kojim će početi utakmicu.

- Dva smo posljednja kola odradili s udarnom momčadi, koja će ovaj put doživjeti neke, da tako kažem, manje promjene. Koje i kakve, to ne mogu unaprijed otkriti, ali bit će sitne i uglavnom zbog taktičkih zamisli koje imam - jedino je što je bio voljan o sastavu reći Zoran Zekić.

O svemu je drugom rado govorio, a najbitnije je sadržano u njegovoj izjavi od jučer popodne netom prije ulaska u autobus koji je Bijelo-plave odvezao u smjeru Zagreba:

- Imamo se obvezu u Maksimiru predstaviti kao ozbiljan protivnik. Svakog takva utakmica, derbi, treba i mora radovati. Želim kvalitetnu igru i nadam se da ću to od svojih igrača dobiti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 16:20