CROPIX
VRATARSKI FENOMEN

VODSTVO 'MAJSTORA S MORA' U PANICI Hitan sastanak na Poljudu: Letici nude jedan od najbogatijih ugovora! Evo koliko bi trebao zarađivati junak Bijelih

Senzacionalan 'boom' maldog Omišanina na vratima Bijelih prisilio Hajduk na reakciju.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. ožujak 2018. 23:38

Dva su Hajdukova vratara zabijala golove u 90 minuta utakmica, treći je Karlo Letica. Nakon Ante Vulića na Starom placu, jedini je Pletikosa zabijao na Poljudu. I na drugim terenima također. Ali, u jednoj je kategoriji Letica prvi.

Samo je Karlo zabio iz “čiste igre”, ostali su poentirali iz kaznenih udaraca. Vulić ima čak 29 pogodaka s bijele točke tijekom utakmica, a Pletikosa je drugi na popisu. Čak ga je detalj dijelio od pogotka iz igre.

- Postigao sam i jedan pogodak iz igre, u Kranjčevićevoj protiv Zagreba, ali mi je Širić poništio pogodak - ispričao nam je Pletikosa, koji ima osam pogodaka u karijeri.

- Sve golove sam dao za Hajduk, i to iz jedanaesteraca. Ne, nisu bila raspucavanja, nego kazneni udarci tijekom igre. Deset puta sam pucao, osam pogodio. Jednom mi je obranio Mrčela protiv Šibenika, ali onda sam na istoj utakmici opet pucao i pogodio. Obranio mi je zatim Marić iz Cibalije kada je ranije izašao s gola. Nije to danas bitno, ali sjećam se penala koje sam pucao. Zadnji je bio na mom oproštaju od Hajduka, u finalu Kupa s Uljanikom. U tom susretu sam pucao i slobodni udarac. Dobro sam tada izvodio slobodnjake, ali davno je to bilo - uz osmijeh će prepričati Pletikosa zbivanja iz proljeća 2003. godine.

Sjeća se Pletikosa svojih dana u Hajduku, sjeća se i kako mu je utakmica u Maksimiru, onaj remi 1:1 s Dinamom obilježio karijeru.

- Tako će i Letici dvoboj s Istrom obilježiti karijeru. I ne samo pogodak, pamtit će 10. ožujka kada je izašao na naslovnici Marce i zabio pogodak na Poljudu.

Neće poletjeti

Prvi vratar Hajduka kojem je to uspjelo na Poljudu. Time je Letica ušao u legendu, a dvoboj s Istrom dobio povijesnu dimenziju, mada je vrijedio tri boda kao i svi ostali prvenstveni susreti. Ali, pamtit će se dugo, dugo... I kako danas biti Karlo Letica, kako ostati čvrsto na zemlji nakon svega što se dogodilo ?

- Istina je da se njemu brzo otvaraju novi horizonti, puno brže nego meni. Međutim, pričao sam s Leticom, osjetio sam kako razmišlja. Znam da je s obje noge čvrsto na zemlji. Da nije čovjek koji će poletjeti nakon jedne utakmice. Nije lako posložiti sve u glavi nakon svega što se dogodilo, ali zato uspijevaju samo najbolji i najjači. Letica se treba isključiti, koncentrirati na sljedeće utakmice i zaboraviti sve što je bilo. Njegova “zdrava glava” najjača mu je karakteristika, zato ne sumnjam da bi ga prošlosubotnja zbivanja mogla poremetiti.

Odmah se otvara i pitanje, je li Letica taj koji treba na SP u Rusiji? Nije daleko Svjetsko prvenstvo, a Letica ide “200 na sat”. Pletikosa je sa 23 bio prvi vratar Hrvatske na SP u Japanu.

- Prvo moram reći, Letica živi svoj san. Sa 21 godinom postao je prvi vratar Hajduka, odlično brani u kontinuitetu, a sada je postao junak navijača s postignutim zgoditkom. U prvoj sezoni na vratima Hajduka napravio je stvari koje će se dugo pamtiti. I mora se reći, kandidat je za Rusiju. Da se razumijemo, još uvijek držim da je Livaković u prednosti, ali Letica dolazi takvom velikom brzinom da to zaista graniči s čudom. U četiri mjeseca napravio je golemi pomak, danas nogometna Hrvatska i Europa pričaju o Letici, a s druge strane Livaković je u posljednje tri-četiri utakmice bio ispod očekivane razine. Nije donosio prave odluke, a Dinamo bilježi dva susreta s ukupno osam primljenih golova. Livaković je još u prednosti, ali svjestan je da je njegova konkurencija za trećeg vratara u velikom naletu. A konkurencija sve čini boljim.

U prvoj kategoriji

Konkurencija je i Letici iznjedrila u prvog vratara Bijelih. Jer, nekoć je radio i s Lovrom Kalinićem, učio je od vratara klase Tončija Gabrića. Sve ima Letica, i obrane i golove, ali nema profesionalni ugovor. Bez obzira što stipendijski ugovor ima istu pravnu vrijednost kao i profesionalni, čudi što prvi vratar Hajduka nema profi-ugovor.

Kako tu činjenicu vidi nekadašnji čuvar mreže Bijelih i reprezentacije Hrvatske?

- Iskreno ću reći, da sam na mjestu sportskog direktora Hajduka, ponudio bih Letici ugovor nakon Rujevice prošle jeseni. I ne bih mu dao izaći iz kancelarije dok ne potpiše. Ja držim da imam oko za prepoznati vratara, ali ne treba biti previše pametan da bi se vidjelo kako je Letica vratar kojeg treba imati u kadru. Da je tada Hajduk ponudio Letici ugovor treće kategorije, sigurno bi ga potpisao. Ali danas ne može ići ispod prve kategorije. Eto, ne govorim u novcima, već u kategoriziranoj vrijednosti. Zašto je nastao vakuum od četiri mjeseca, ne mogu reći, to je pitanje za sportskog direktora Hajduka. Kao što je i pitanje o odlasku Grbića bez odštete što se najavljuje za ovo ljeto. Ali, na stranu sve, Letica je definitivno najveći tržišni adut Hajduka u bliskoj budućnosti. I zato ga treba čuvati. Odigrao je devet prvenstvenih utakmica za Hajduk, a tri pobjede imaju njegov dominanti pečat. Pa kako onda ne bi imao ugovor prve kategorije. Zaslužio je.

Na razini Futacsa

Na tom su tragu i na Poljudu. Sprema se, naime, hitno ugovor za Leticu, jer vrijeme više nije saveznik Hajduku. Ne može više prvi čuvar mreže i junak Hajdukovih pobjeda biti jedini prvotimac koji nema profi-ugovor. U prošlosubotnjem kadru od 18 igrača jedino su Šego i Letica sa stipendijskim ugovorom. Dakle, za Leticu se priprema ugovor na nivou napadača klase Futacs, a to je 20.000 eura mjesečno. Ali, uz mjesečna primanja ide i postotak od budućeg transfera koji se zasad kreće u omjeru 70:30 za klub.

Naslovnica Marce mu je golema pohvala

Naslovnica Marce očito mu je samo pružila dodatni impuls prije susreta s Istrom.

- Za njega je naslovnica Marce primarno golema pohvala. Nije u pitanju neki portal, pisanje po internetu bez imena i adrese. Piše Marca i to je priznanje, a poznavajući Karla to će biti i poticaj za daljnji rad. I napredak, dakako - kaže Pletikosa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 07:53