HNL

Vrhovni sud presudio: Vlatko Marković mora se javno ispričati homoseksualcima!

AUTOR:
 • Arhiva

 • OBJAVLJENO:
 • 05.11.2012. u 15:50

 • Vlatko Marković, bivši predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza u sljedeća tri dana putem oglasa u dnevnim novinama i o vlastitom trošku se mora ispričati svim homoseksualcima koje je uvrijedio svojom homofobnom izjavom.

  Tako je naime odredio Vrhovni sud koji u svojoj presudi u korist Centra za LGTB ravnopravnost navodi da je Marković diskriminirao ljude homoseksualne orijentacije.

  Najviše pravosudno tijelo time je pobilo nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda koji u svibnju prošle godine odbacio tužbu koju su protiv Markovića podigli Centar za LGBT ravnopravnost (udruge LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) te Centar za mirovne studije. Vrhovni sud je Markoviću također zabranio da sa sličnim izjavama ubuduće istupa u javnosti

  Podsjetimo, tadašnji predsjednik HNS-a je prije dvije godine izjavio kako ne poznaje niti jednog homoseksualca te kako oni nemaju što raditi na nogometnim terenima.

  - Nikada nisam upoznao niti jednog homoseksualca jer nogomet igraju samo zdravi ljudi - rekao je tada Marković. Također je “dao obećanje” da u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji neće igrati niti jedna gay osoba sve dok je on na čelu HNS-a.

  Centar za LGTB ravnopravnost je na temelju Zakona o suzbijanju diskriminacije tada podnio tužbu.

  Na Županijskom sudu u Zagrebu Marković je oslobođen optužbi jer je sutkinja Jasenka Grčić ustanovila kako on nije izravno diskriminirao homoseksualce, a da zbog zabrane prava na nastup u reprezentaciji treba tužiti HNS, a ne Markovića koji je njegov čelnik.

  Centar za LGTB ravnopravnost podnio je potom žalbu Vrhovnom sudu koji ju je uvažio i ovoga puta presudio u njihovu korist.

  - Iako još uvijek nisam vidio presudu, zadovoljan sam s njom. Ukoliko se Marković javno ne ispriča u zadanom roku koji je odredio Vrhovni sud čini mi se da će se cijeli slučaj vratiti na Županijski sud u Zagrebu - rekao je Marko Jurčić iz Centra za LGTB ravnopravnost.

  Marković je i inače poznat po svojim homofobnim izjavama. Michael Platini, predsjednik Europske nogometne federacije kaznio ga je svojedobno iznosom od deset tisuća eura. Bivši predsjednik nogometnog saveza Hrvatske također je navijačke nerede srpskih navijača u Genovi prokomentirao šokantnom rečenicom.

  - Sve to treba eliminirati, baš kao i one parade u Beogradu. Bio sam jednom prilikom u Berlinu dok je trajala ta parada, pa to je ogavno - rekao je tada Marković. Iako se tokom suđenja putem priopćenja ispričao homoseksualcima isto će još jednom morati javno poručiti putem tiska.