Vojko Basic / Hanza Media / Hanza Media
D. OLIVARI IZ TURSKE

VRIJEME RADI ZA DINAMO Da ste jučer gledali Sammira na treningu, mogli ste zaključiti da mu neće trebati ni ta dva mjeseca do vrhunske forme...

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. veljača 2017. 22:03

El Arabi Hilal Soudani, iako je bilo najavljeno, jučer se nije pojavio u Beleku. Imao je problema s dobivanjem turske vize. Tko bi rekao, mi u Hrvatskoj dobijemo vizu za Tursku u roku od nekoliko minuta. S Alžirom je očito drukčije. Prema informaciji koju smo dobili jučer, trebao bi stići danas... Valjda će dobiti tu vizu.

Zanimljiva je zapravo ta priča s najzvučnijim Dinamovim strancima. Ivajlo Petev se prije priprema riješio Juniora Fernandesa, u Beleku se ozlijedio Henriquez koji i dalje ne trenira, a trojac Soudani - Sammir - Guilherme nije sto posto spreman. Soudani je nastupao za svoju reprezentaciju na Afričkom kupu nacija, nakon toga je dobio slobodno, Sammirovu priču znate, nije trenirao 65 dana prije dolaska u Belek, a Guilherme je, doduše, došao s priprema svog kluba, ali nije naš maksimalno spreman, a također, treba se i prilagoditi, uigrati sa svojim novim suigračima.

Derbi svih derbija

Brine li modru struku činjenica da glavni stranci nisu uhvatili idealnu formu? S obzirom na toda se svaki dan družimo s plavim društvom, možemo mirno kazati - ne! Nimalo. Baš nimalo.... E sad, normalno je postaviti pitanje: zašto? Nabrojeni, posebice Soudani, Sammir i Guilherme trebali bi biti temelj momčadi koja želi detronizirati Rijeku i osvojiti još jedan naslov prvaka.

Iz razgovora koje smo ovdje svakodnevno vodili proizlazi da nema brige. A razloga ima. Dinamo u proljetni dio sezone starta u maksimirskoj utakmici sa Slavenom Belupom, nakon toga gostuje kod Cibalije, pa dočekuje zaprešićki Inter. U sljedećem kolu je opet domaćin protiv Splita, a onda ide u goste Istri 1961. Nitko ne podcjenjuje, naravno, nabrojene suparnike iz HNL-a, ali budimo realni, ipak se radi o klubovima koje bi Modri sastav trebao pobijediti nevezano uz činjenicu da im najzvučniji stranci neće biti i idealnoj formi. Dakle, proljetni start bi za Modre ipak trebao biti “plitak potok”, a prvi, nazovimo to derbi, tek je onaj susret 1. travnja protiv Osijeka u Maksimiru. Do tog datuma je praktički dva mjeseca, pa u modrom domu drže da će do tada, a posebno tjedan dana kasnije kad se gostuje u “derbiju svih derbija” na Rujevici svi spomenuti igrači biti maksimalno spremni. Zahvaljujući proljetnom rasporedu, za Dinamo radi vrijeme. Iz razgovora s raznim kondicijskim stručnjacima došli smo do spoznaje da bi za dva mjeseca, kad za Dinamo startaju utakmice odluke, svi spomenuti, naravno ako ne bude ozljeda, trebali biti u idealnom stanju.

Jak Sammirov tempo

To je, eto, razlog zašto nema brige u plavom taboru. A da ste jučer gledali Sammira na treningu, mogli ste zaključiti da mu neće trebati ni ta dva mjeseca da uhvati stopostotnu formu. Gotovo sat i pol je trčao mijenjajući ritam, a tempo je zaista bio iznimno jak. Ne samo to, Sammir već sasvim normalno igra s ostatkom momčadi na treninzima, Petev ga još jedino nije koristio na pripremnim utakmicama, ali mogli bismo ga vidjeti pretposljednjeg dana priprema, u jednom od ona dva ogleda u istom danu, protiv Sileksa ili protiv Dinama iz Bresta. Jasno da je trčanje bez lopte za Sammira prisilni rad, ali sve radi bez pogovora, vidljivo je da se iznimno trudi. Ako zadrži taj gard i po povratku u Zagreb, Filho bi zaista mogao uhvatiti svoj najbolji izgled i prije nego se bilo tko nadao.

Kad je Guilherme u pitanju, tu ne bi trebalo biti nikakvih problema. On će, po svemu viđenom, ubrzo uhvatiti pravu formu, jer on na treninzima zapravo može raditi sve kao i ostali, a to tih ogleda koje su u Dinamu označili ključnim, ima dva mjeseca za uklapanje u momčad Ivajla Peteva.

S obzirom na to da ga nismo još vidjeli nakon Afričkog kupa nacija, ne znamo u kakvoj je formi. No, prošao je pripreme s svojom alžirskom reprezentacijom, igrao na prvenstvu Crnog kontinenta, tako da se drži kako će nakon stanke brzo doći do željene forme. Mr. Derby će biti spreman za derbi, uostalom, zbog toga je i dobio takav nadimak.

Hodžić prvi izbor

Kad su stranci u pitanju, za Dinamo je najveći problem ipak Henriquez. Njegova ozljeda, ali i govor tijela sugeriraju da će on najteže od svih doći do željene forme. Ali ni to nije prevelika briga, jer je Armin Hodžić već sad u jako dobroj formi i nameće se kao prvi izbor Ivajla Peteva kad se radi o poziciji špice.

Četiri Dinamova stranca izvan forme

Soudani

Danas bi trebao stići na pripreme, nakon odmora od desetak dana. Pripremao se sa svojom reprezentacijom za prvenstvo Crnog kontinenta, igrao, tako da se očekuje kako s njegovim dolaskom u idealnu formu neće biti problema te da će on vrlo brzo biti onakav kakvog znamo, a znamo ga kao najboljeg igrača Dinama.

Sammir

Došao je posve nespreman jer praktički više od dva mjeseca nije trenirao s obzirom na to da je rješavao svoj ugovor koji je imao u Kini. Prije toga je u Brazilu radio s jednim trenerom, ali naravno da je pitanje kakvi su to treninzi bili. Međutim, po dolasku u Belek odradio je sve treninge, bez ikakvih problema, a nakon nekoliko dana već je igrao na treninzima. Za mjesec i pol do dva, takva su predviđanja, bit će u punoj formi

Guilherme

S njim nema problema. On je zapravo stigao s priprema Atletica Paranaensea, izgubio je samo nekoliko dana, a to je bilo vrijeme dok je putovao iz Brazila u Zagreb te u metropoli sređivao posao oko transfera u Dinamo. Marcos nema problema s fizikalijama, njemu će primarni zadatak biti prilagodba

Henriquez

'Plavi anđeo' je zapravo 'vražji problem'. Na početku turskih priprema djelovao je nekako bezvoljno, nudio sliku čovjeka koji kao da želi otići iz kluba. Kad smo pomislili da će ga pogodak koji je postigao Zaglebiu podići, da će mu popraviti raspoloženje stigla je ozljeda zbog koje i dalje ne trenira. Muči ga i činjenica da je Hodžić ispred njega u planovima Ivajla Peteva.

Linker
18. travanj 2024 15:39