Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
TRENER SUMIRAO GODINU

'ZA NOVI POHOD NA EUROPU TREBAT ĆE NAM PET ILI ŠEST NOVIH IGRAČA' Nenad Bjelica odgovorio i na pitanje koje muči sve navijače: 'To se neće dogoditi'

Dinamov trener nakon jesenskog dijela prvenstva sumirao kalendarsku modru godinu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 20. prosinac 2019. 10:41

Kaže se da je trenerski kofer uvijek spreman, a Nenada Bjelicu ulovili smo jučer baš u pakiranju kofera. No, odlazi na odmor, prvo kući u Klagenfurt, potom i u skijaške avanture, takav je itinerar svake zime. Iako je već puno toga rekao, jer i medijski mu je život bio intenzivan, ipak smo htjeli još jednom sumirati tu uzbudljivu, sadržajnu 2019. godinu. Koliko utakmica, koliko pobjeda, veselja, ali bilo je i šokova preokreta. Kao da su u jednu godinu stale tri sezone. Nije čekao pitanje, sam je počeo ocjenjivati.

- Kad bih gledao, od 1 do 10 dao bih ovoj godini ocjenu 8. Možda i 8,5. Nismo uspjeli ostvariti ono što smo silno željeli, prezimiti u Europi iz Lige prvaka, ostao je žal zbog te činjenice, izgubili smo u finalu Kupa. Međutim, puno toga bila je odlično, napravili smo sjajne stvari. Uvjerljivo smo bili prvaci, sad imamo veliku prednost u HNL-u, igrali smo u Ligi prvaka, dobro smo igrali, pobjeđivali. Još na proljeće smo izbacili Viktoriju Plzen, vratili smo navijače na stadion, puno igrača postali su reprezentativci, a uspjeli smo afirmirati i nove mlade igrače. Dakle, kad se sve zbroji, ipak je to bila uspješna godina - započeo je osvrt Bjelica.

Kad bi morao izabrati tri najbolje utakmice u ovoj godini, ne rezultatski, nego utakmice u kojima je bio najzadovoljniji igrom momčadi, koje bi izabrao, u kojim je utakmicama Dinamo bio najbliži savršenstvu?

- Pa dobro, ako gledamo na taj način, onda je utakmica protiv Viktorije iz Plzena ipak broj jedan. To je bila perfektna partija. Ne samo da smo pobijedili 3:0 i prošli, nego smo mogli zabiti još koji gol, a oni nisu stvorili nijednu priliku. Nakon Viktorije, istaknuo bih utakmicu s Benficom u Zagrebu, koja nam također nije stvorila previše šansi, taktički smo odigrali jako dobro. Onda je tu Atalanta. Unatoč pobjedi od 4:0, s nekim stvarima i nekim njihovim prilikama na kraju utakmice nisam bio zadovoljan, zato sam tu utakmicu ipak stavio na treće mjesto.

Zagreb, 181219. 
Stadion Maksimir. 
Hrvatski Telekom Prva liga, 6. kolo, 
GNK Dinamo - HNK Rijeka. 
Na fotografiji: Nenad Bjelica, trener Dinama.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Kontrolirali utakmice

Ako gledamo HNL, onda onih 5:0 na Rujevici nema konkurenciju?

- Odigrali smo odličnu utakmicu nakon onog šoka sa Šahtarom, momčad je tu pokazala karakter. Ali imali smo mi još dobrih utakmica u HNL-u, pa čak i ove koje se često spominju, u kojima smo pobjeđivali po 1:0, bili smo dominantni, kontrolirali utakmice i pobjeda nije dolazila u pitanje.

Dojma smo da je ove sezone on sam imao kudikamo teži posao. Prvo je ljetos pripremao krnju momčad, igrači su pristizali svaki dan, sezona je krenula već u srpnju, a i nije bilo lagano drugu sezonu zaredom držati zadovoljstvo u svlačionici, neki su se igrači nakon lanjske sezone nadali većoj minutaži i boljem statusu, neki su, poput Livakovića i Olma, bili blizu transferima?

- Mogu se složiti da je sve to bio najteži dio posla, to menadžeriranje momčadi. Takva je bila situacija, igrači su zbog reprezentativnih obveza dolazili postupno na pripreme, pa Olmo je došao tek uoči Superkupa s Rijekom, nama je sezona počela, a onda je još bio na odmoru. Pa i ta priča oko transfera, on, Livaković... Svakako, nije bilo lagano u takvim okolnostima ganjati očekivanja, koja su već na startu bila velika, pogotovo u Europi. No, uspjeli smo.

Onda je došla ona utakmica s Varaždinom, poraz koji je bio svojevrsna prekretnica?

- Ne mogu doista reći da sam imao u ovih godinu i pol dana imao ikakav veliki problem u svlačionici, ali ta odlična prošla sezona donijela je i to da su neki igrači sad možda bili manje motivirani za HNL. Kad čuješ da te traže neki klubovi, kad te svi hvale, a ti sad ne igraš u Europi nego u prvenstvu. To se događa, nije to ništa neobično, ali ja sam nakon Varaždina odlučio to presjeći. Nakon toga nisam više toliko rotirao momčad, možda smo i zbog toga u nekim europskim utakmicama u završnicama ostajali bez energije, jer smo i u HNL-u više koristili neke ključne igrače. Ali, to je bilo nešto što je u tom trenutku trebalo napraviti.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX CROPIX

Nema opuštanja

Znači, ne biste sad, da možete ispočetka, postupili drugačije?

- Gledajte, ja nisam u načelu odustao od rotacija, planiram rotirati i u budućnosti, kad ćemo igrati na dvije fronte u startu će ideja biti ista. Pa gdje nas dovede... Međutim, u tom trenutku sam tako učinio i time smo mi dosta i dobili. Na homogenosti momčadi, igrači su shvatili da nema opuštanja, nakon toga smo počeli bolje igrati. Recimo, u HNL-u smo u idućih 10 utakmica upisali devet pobjeda i jedan remi. Tada je Hajduk bio ispred nas na ljestvici, bez obzira na pobjedu nad Atalantom, svjestan sam da takva situacija uvijek može donijeti nervozu, napetost, a to nije dobro. I onda sam odlučio promijeniti plan.

Voda ispod mosta

A postoji li ijedna odluka koju biste sad promijenili da možete, postupili drugačije? U vezi bilo čega.

- Ne razmišljam na taj način, jer što to znači? Tko kaže da bi ispalo bolje da sam drugačije napravio, nitko to ne može znati. No, ako baš inzistirate, jedna situacija u kojoj sam bio u dvojbi bila je uoči utakmice s Benficom. Gledao sam suparnika protiv, mislim, Chavesa. i vidio da ta momčad odlično parira u formaciji s petoricom u zadnjoj liniji. Odmah mi je zamirisalo da bismo i mi tako mogli igrati, da je to dobitna formula. Ali počeo sam razmišljati, teren je većih proporcija, nismo to nikad igrali... I odlučim se za onu formaciju kojom smo u Zagrebu došli do pobjede. Ne kažem da bismo bolje prošli da sam postupio po prvom mišljenju.

Onda je, to je već opisao, idući put isti “miris” osjetio prije dvoboja s Atalantom. Sad je poslušao i pogodio. Ali, ajmo dalje, ima li još koja “dvojba”?

- Možda da sam umjesto Kadziora protiv Šahtara ubacio Moubandjea kao trećeg stopera. Ne zbog Kadziora, nije on ništa kriv. No, to je sve voda ispod mosta.

Kriv je bio Theophile-Catherine. Lakat u glavu golmana u 90 i nekoj minuti, prenaivno za njegovo iskustvo?

- Nikad ne krivim igrače za pogreške, one se događaju. Niti sam njemu išta rekao, niti ga pitao, niti ću o tome pričati. To je nogomet, događa se svašta, pa i pogreške, sigurno to nije napravio namjerno, njemu je vjerojatno najteže. Da to potenciram još bih mu više štetio, ja stojim iza svojih igrača i uvijek sam im podrška. Tako je i u ovom slučaju.

Zagreb, 061119. 
Stadion Maksimir.
Utakmica 4. kola Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Sahtar. 
Na fotografiji: Kevin Teophile Catherine, Taison Barcellos Freda.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Taison u dvoboju s Theophileom u Maksimiru

Do kraja siječnja

Dobro, toliko o 2019., što možemo očekivati u 2020.? Prvo je na redu - prijelazni rok?

- Ne mogu vam u ovom trenutku reći što će se događati, tko će otići i hoće li tko doći. To će se rješavati možda i do zadnjih dana siječnja, treba vidjeti i hoće li biti igrača koji žele otići, koji bi htjeli negdje više igrati. Onda, na nekim pozicijama čak i ako netko ode već sad imamo zamjene unutar kluba i momčadi, na nekima bismo trebali nove igrače. Imamo i mlade igrače koji bi ovog proljeća mogli dobiti više prilika. Nema konkretnog odgovora na to pitanje sad, 20. prosinca. Također, može se dogoditi i da nam se ukaže prilika dovesti nekog igrača iako nitko nije otišao. Neki će sigurno na posudbu.

Ipak, kad se sve zbroji kadar je prevelik za proljetnih 20 utakmica u HNL-u?

- Imamo širok kadar, po sadašnjem popisu pripreme bi moglo početi više od 30 igrača, a idealno je da ih imamo 23 plus ovi mladi. No, kažem, prerano je za konačan zaključak.

Dinamo je napravio “boom”, očekuje se da bi njegovi igrači mogli biti tražena roba. Olmo, Petković, Oršić, Moro, Gojak, ima ih još... To su sve igrači koji bi u klub mogli donijeti puno milijuna eura, po umjerenoj računici i više od 100 milijuna.

Postoji li opasnost da se ova momčad radikalno osipa, da se već ove zime puno njih napusti Maksimir?

- To se neće dogoditi, neće ni klub dopustiti da svi odu, niti će Dinamo prodati ikoga ako to ne bude ponuda koja će zadovoljiti i igrač i klub. Možda od tih “kapitalaca” ove zime odu dvojica, ali svi oni neće.

Šansa bez pritiska

Jasno, teško je to prognozirati, ipak, neki plan za novu godinu već postoji. Čak i da većina ove momčadi ostane na okupu, jesu li ovi dečki dosegnuli vrhunac i hoće li svejedno trebati novi igrači da Dinamo napravi još jedan europski iskorak?

- Za novi pohod u Europi, za ostvarenje naših budućih ciljeva trebat će nam pet ili šest novih igrača. Govorim o iduća dva prijelazna roka. E sad, hoćemo li na zimu dovesti pet igrača pa u ljeto jednog, ili obrnuto, ili sad dva, pa na ljeto tri, to ne mogu predvidjeti, ali sigurno je da nam treba svježa krv. S obzirom na prednost koju imamo u HNL-u, imamo i tu mogućnost da možemo bez pritiska dati šansu i mladim igračima, vidjet ćemo i tko će se od njih nametnuti. Ali sigurno je da ovu momčad treba malo osvježiti.

Linker
21. travanj 2024 10:01