Tom Dubravec / CROPIX
NAJAVA DERBIJA

ZADNJI POBJEDNIČKI KAPETAN BIJELIH IZ DVOBOJA S MODRIMA 'Moj glavni adut je Caktaš, u derbiju će potvrditi status najboljeg igrača Hajduka'

ZORAN NIŽIĆ ZA SN Igrač ruskog prvoligaša Ahmata i zadnji pobjednički kapetan Bijelih iz dvoboja s Modrima
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. svibanj 2019. 16:09

Prije devet mjeseci 29-godišnji stoper s Poljuda je otišao u Rusiju, ali još uvijek je posljednji kapetan koji je pobjednički izašao s derbija u dresu Hajduka.

- Nadam se da će me u nedjelju netko zamijeniti na tom popisu - kazat će optimistički u startu.

U veljači 2018. Nižić je s kapetanskom vrpcom na ruci predvodio Bijele u pobjedi 1:0. Kopić je dirigirao s klupe, Nižić na travnjaku, a Ohandza je zabio jedini, pobjednički zgoditak.

Je li Hajduk tada bio jači nego danas, logično je pitanje.

- Nema smisla govoriti je li bio jači. Teško je to procjenjivati kada sam bio na terenu, a danas sam daleko od Poljuda. Činjenica je da smo imali jednu ekstra klasu, Francka Ohandzu. U Kini pokazuje kakav je igrač, šteta zbog ozljeda, inače bi sigurno bio napadač u velikom europskom klubu. Jednim bijegom presudio je taj derbi i, moram priznati, koliko pamtim svoj poljudski debi u derbiju s Dinamom prije šest godina, toliko pamtim i prošlogodišnju pobjedu iz Maksimira.

Split, 211017
Stadion Poljud
Hrvatska Telekom Prva liga  2017/2018, 13. kolo utakmica HNK Hajduk -  GNK Dinamo
Na fotografiji: Zoran Nizic.
Foto: Jakov Prkic / Cropix
Foto: Jakov Prkic / Cropix

U nedjelju Hajduku čak i ne treba pobjeda za konačni cilj, dovoljan je i bod za treće mjesto.

- Da, dovoljan je i bod, premda kada ideš na remi, onda najčešće izgubiš. Zato opredjeljenje kao i uvijek treba biti pobjeda, pa će se u 90 minuta vidjeti koliko si blizu ili daleko od cilja. Hajduk je proljetnim igrama pokazao da vrijedi više negoli bi to sugerirali osvojeni bodovi i zato sam optimist.

Nižić je s Poljuda otišao u kolovozu prošle godine, u vrijeme duboke krize Bijelih. Što se događalo na startu sezone? I danas se mnogi pitaju otkud je došla kriza koja je odredila gotovo cijelu jesen.

- Teška su to pitanja i za jače analitičare... Momčad se formirala, ušli smo u krizu kao što se zna dogoditi mnogim klubovima. I jedna svjetska veličina poput Reala dođe u krizno razdoblje, ne treba se onda čuditi Hajduku. Bitno je da se kriza prebrodila i da je momčad zasluženo izborila Europu. To je ono što me kao navijača Hajduka silno raduje.

Split, 260718.
Poljud.
Nogometna utakmica 2. pretkola Europske lige izmedju HNK Hajduk Split i PFC Slavia Sofija.
Na fotografiji: Zoran Nizic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX

U toj krizi ni tadašnji kapetan nije ostao pošteđen. Hajduk je Nižić napustio u napetoj, prilično zategnutoj situaciji, čak su zadnji dani na Poljudu protekli u klupskoj suspenziji. Kako gledate na rastanak s vremenske distance, poslije gotovo godinu dana?

- Jednom sam objasnio što se sve događalo i nemam namjeru tu priču ponovno otvarati. Što je tko rekao, zašto je i kako rekao... neću istraživati niti ću se time baviti. I danas držim da sam poslije godina igranja za Hajduk zaslužio jedan normalniji, ugodniji rastanak. Igrao sam za Hajduk srcem i dušom, uvijek sam pružao maksimum. Dao sam koliko sam znao i mogao, nikada se nisam štedio i zato smatram da je rastanak poslije šest godina u klubu mogao proći na jedan puno ljepši način. Volio bih da je rastanak bio drukčiji, ali bez obzira na sve što se dogodilo, ja sam bio i ostao privržen Hajduku.

Gdje je šansa Hajduka u Maksimiru? U tri ovosezonska dvoboja s Dinamom uzeli su Bijeli jedan bod bez postignutog pogotka u 270 minuta igre.

- Oprezna će biti i ova utakmica, jer iako je Dinamo dvaput pobijedio Hajduk ove sezone, u nijednoj od ukupno tri utakmice nisu Modri bili izrazito dominantni, niti je Hajduk bio u podređenom položaju. Pobjednika su presuđivali detalji, a tako će biti i sada.

Tko je igrač Bijelih koji drži temelje vašeg optimizma?

- Moj najveći pojedinačni adut optimizma je Mijo Caktaš. Koliko Hajduku želim pobjedu, toliko i Miji želim da bude prvi strijelac HNL-a. Kada vezni igrač postigne 18 pogodaka, onda je jasno da iza sebe ima sjajnu sezonu. U Maksimiru je već često zabijao, pa što ne bi i sada. Najveći momčadski adut Hajduka za derbi je motiv. Hajduk ima više razloga “gristi”, a Dinamo je sigurno malo ispraženjen nakon duge sezone i posebno izgubljenog Kupa. Prvenstvo su Zagrepčani odavno osvojili, u derbiju imaju samo prestiž kao “pogonsko gorivo”. Zato vjerujem da će u konačnici motiv i presuditi na stranu Hajduka.

Split, 0605417.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 32. kola MAXtv Prve lige, HNK Hajduk - NK Osijek. 
Na fotografiji: Zoran Nizic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Mijo Caktaš je najbolji igrač Hajduka, ali kapetan je Bradarić, a njegov zamjenik Nejašmić. Obojica igrači generacije ‘99.

- Kapetana bira trener i jasno je da mu se nitko ne miješa u posao, ali ako me već pitate, jedino Mijo Caktaš u današnjoj momčadi Hajduka može biti kapetan. Respekt mladima koji stasaju, ali prošao sam godine na Poljudu i uvijek se kapetan birao među igračima s najvećim autoritetom na terenu. Mijo Caktaš je bez premca broj jedan u tom segmentu i uvjeren sam da će na Maksimiru potvrditi svoj status najboljeg igrača Hajduka. Igrao sam s njim, znam koliko može i Mijo je najveći igrački zalog mog optimizma pred derbi.

Treće ili četvrto mjesto, nije svejedno. Hajduku je veliki ulog ne samo radi odmora igrača, nego i zbog dislokacije europskog otvaranja sezone u Dugopolje.

- Prošli smo to dvaput i bez obzira koliko je užarena atmosfera na malom stadionu u Dugopolju, ništa ne može zamijeniti Poljud. Bitno je uzeti treće mjesto s ostvarenim pozitivnim rezultatom u derbiju. Takav rezultat daje poticaj za novu sezonu, lakše je otići na odmor i što je također važno, odmor je duži. Sve to igrači Hajduka imaju u glavama, zato je rezultatski motiv sigurno njihov veliki adut.

OSOBNI KARTON: Zoran Nižić

Datum i mjesto rođenja: Split, 11. listopada 1989.

Visina: 195 cm

Pozicija u momčadi: stoper

Karijera: Zmaj Makarska (do 2009.), FC Brussels (2009. - 2012.), Hajduk (2012. - 2018.)

Sezona 2017./2018. - Hajduk (1), Ahmat (9)

Pet mjeseci proveo je izvan terena zbog ozljeda

Iza 29-godišnjeg bivšeg kapetana Bijelih sezona je Ahmatu. Sezona koju su, nažalost, većim dijelom obilježile ozljede.

- Pet mjeseci proveo sam izvan treninga zbog ozljeda. Nikada toliko peha u tako kratkom vremenu, tim više što su obje ozljede bile mehaničkog karaktera. Oba puta stopalo, prvi put prošle jeseni i onda peta metatarzalna kost na pripremama ove zime. Počeo sam igrati tek u ožujku i od tada sam standardni prvotimac.

Devet nastupa u nizu upisao je Nižić na kraju sezone, zadovoljan je i trener Rašid Rahimov koji iznenađujuće dobro govori hrvatski.

- Već je radio s hrvatskim igračima, pa se dobro sporazumijeva na našem jeziku što mi je u startu pomoglo u adaptaciji. Ali polako i ja učim ruski. Najvažnije mi je da sam zdrav, jer otkada nema ozljeda igram u kontinuitetu i s užitkom čekam novu sezonu. Ugovor imam još dvije godine, miran sam i u tom segmentu.

Kakve su ambicije kluba za sljedeću sezonu?

- Ove godine je zlatna sredina, a sljedeće se računa na pokušaj napada europskih pozicija.

Zenit je prvak, Lokomotiv je uzeo Kup, u Rusiji veliki klubovi drže svoje pozicije.

- Liga je fizički zahtjevna, malo se golova postiže, a puno se radi na defenzivi. Nije ruska liga platežno jaka kako nekada, ali je i dalje tvrda, teška za igranje.

A kakav je život u Groznome, u prijestolnici Čečenije? Bolji negoli samo ime grada sugerira ili...?

- Nije Split, ali navikne se čovjek. Supruga i kćer su sa mnom, a nije ni Moskva daleko, dva sata zrakoplovom. Ne žalim se, dobro mi je u Groznome.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 07:25