Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX
NIŠTA NIJE GOTOVO

ZAKUHALA SE BITKA ZA EUROPU! KONAČNA ODLUKA PADA U POSLJEDNJEM KOLU Gorica svladala Osijek, ali u posljednjih 90 minuta prvenstva treba im senzacija

Piše: Toni RoićObjavljeno: 19. svibanj 2019. 23:03

GORICA - OSIJEK 1:0 (Suk 57')

GORICA (4-2-3-1): Kahlina - Muhammed, Čagalj, Jovičić, Čabraja - Marina, Suk - Dvorneković (od 63. Miya), Ndiaye (od 78. Maslowski), Lovrić (od 71. Mathieu) - Zwolinski. Trener: Sergej Jakirović.

OSIJEK (3-4-3): Malenica - Škorić, Guti, Šutalo - Šorša, Žaper, Pušić (od 75. Ejupi), Talys - Grgić (od 60. Lopa), Marić, Boban (od 64. Špoljarić). Trener: Dino Skender.

Gorici treba pobjeda nad Lokomotivom i poraz Osijeka doma od Intera. Petoplasiranoj Gorici odgovarala je samo pobjeda da bi zadržala matematičke izglede za četvrto mjesto, dok je četvrtoplasiranom Osijeku bod bio dovoljan za potvrdu europskog plasmana.

Veći rezultatski imperativ bio je dakle na domaćinima, ali Osijek se otpočetka nastojao postaviti autoritativno i ne dopustiti domaćinima inicijativu i kontinuirani pritisak na vrata Marka Malenice. Tako se utakmica odvukla u vode uglavnom izjednačene borbe na sredini terena s tek nekoliko pokušaja udarca, uglavnom nakon prekida igre.

Za Goricu je Cherif Ndiaye u uvodnih desetak minuta dvaput pokušavao glavom, ali ne naciljavši okvir, a jednom je isto udarcem glavom na drugoj strani pokušao Škorić, ali također nije bio precizan. Najbolju priliku prvog dijela za goste također je propustio njihov kapetan Škorić u 37. minuti.

Nakon kornera dobio je loptu na kojih desetak metara, ali ljevicom nije naciljao gdje je želio u gornji desni kut. Gorica u prvih 45 minuta nije došla do ozbiljnije prigode za udarac, nedostajalo je preciznosti u završnim dodavanjima, pa se na odmor otišlo praznih mreža.

U poluvremenu nije bilo promjena u sastavima, oba trenera su zadržala istu jedanaestoricu, ali od prve minute nastavka vidjelo se mnogo više agresivnosti i odlučnosti u akcijama Velikogoričana. Nije to više bila uspavanka i partija šaha na remi, već su domaći jasno dali do znanja da žele sva tri boda i da se odluka o putniku u pretkolo Europske lige prolongira za zadnje kolo.

Vrlo lijepu akciju složili su Velikogoričani u 52. minuti, Muhammed je dao Dvornekoviću, a ovaj vratio loptu na 18 metara Suku, ali njegov udarac otišao je visoko preko vrata uz veliki uzdah pristalica Gorice na tribinama. Ipak, pet minuta kasnije Nizozemac se popravio i izazvao eksploziju oduševljenja navijača domaćih. Povratnu loptu ovoga puta mu je servirao Ndiaye, a on je s vrha šesnaesterca naciljao donji lijevi kut, izuzetno precizno i neuhvatljivo za vratara Malenicu. Ubrzo je strateg gostiju Skender reagirao s dvije izmjene, povukao je iz igre Grgića i Bobana, a ubacio Lopu i Špoljarića, dok je Jakirović odmijenio Dvornekovića s Miyom.

U potrazi za izjednačenjem pokušao je Osijek stisnuti, ali najveći domet bilo mu je izboriti korner ili slobodni udarac na visini šesnaesterca, ali sve visoke lopte domaći su besprijekorno čistili. Zanimljiv je i detalj da su u ovoj utakmici kod kornera suparnika postavljali igrača na prvu stativu, očito poučeni neugodnim iskustvima iz prethodnih dvoboja kada su primani golovi jer ga baš tamo nije bilo.

U 81. minuti strepnje je domaćih mogao lišiti Zwolinski, ali nakon centaršuta Maslowskog nije uspio matirati Malenicu. Ipak, do kraja nije bilo promjene i o četvrtom mjestu odlučivat će posljednje kolo. Osijeku je dovoljan bod protiv Intera, a Gorica mora dobiti Lokomotivu i nadati se da njezin bivši trener Samir Toplak sa Zaprešićanima može kreirati senzaciju u Gradskom vrtu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 00:50