REUTERS
TAKO STOJE STVARI U RIJECI

ZAŠTO JE RIJEKA JEDNO OD SVOJIH NAJZVUČNIJIH POJAČANJA PREKRIŽILA ZA EUROPU? Iznenađujuću odluku donio je Matjaž Kek...

RIJEKA “Slučaj” Mateja Jelića koji je potpuno iznenađujuće izostao s liste za UEFA-u potvrdio praksu popunjavanja rostera na Rujevici
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 09. rujan 2017. 09:59

Krajem srpnja na Rujevici je okončana potraga za napadačem. Nakon višetjednih pregovora i razgovora Matej Jelić se uprizorio na Kvarneru, ostavio vrlo dobar dojam na predstavljanju u svom novom klubu i iskazao zadovoljstvo dolaskom u Rijeku, pa epizodu na Rujevici okarakterizirao stepenicom više u karijeri uz najavu da želi opravdati povjerenje ljudi koji su ga doveli.

Obrat u statusu

- Kada je bio najbolji strijelac Žiline, bio je izvan Rijekina dohvata što se tiče financija. Sada je spletom okolnosti, ozljedama i učestalim promjenama trenera u Rapidu, došao u naš doseg i to je ustaljena praksa kojom će se nastaviti kod dovođenja igrača. Tim igračima jednostavno ne smije sve biti savršeno da bi mogli doći u Rijeku. Dobili smo u Mateju napadača kakvog smo trebali i što smo planirali dovesti - rekao je na njegovom predstavljanju Ivan Mance, zamjenik sportskog direktora Rijeke.


Jesenný kráľ strelcov- Matej Jelić

Što se onda dogodilo da je Jelić u nešto više od mjesec dana prošao put od igrača kojeg je Rijeka silno željela do prvog ispod crte na listi za UEFA-u? Budući da Rijeka u svom kadru nema lokalno treniranih igrača, za natjecanja pod ingerencijom UEFA-e Bijelima je na raspolaganju samo 21 mjesto zbog čega je Kek uoči prijave momčadi za skupnu fazu Europske lige morao na vagu staviti neke igrače i njihove karakteristike. Naravno, nekoga i prekrižiti…

Razloge izostavljanja trećeg vratara Nwolokora ili rekonvalescenta Gomelta nije trebalo posebno objašnjavati, no izostanak Jelićeva imena posebno je odjeknuo budući da je ipak riječ o igraču sa zanimljivim igračkim CV-jem, kojeg je Rijeka dugo lovila i od kojeg se očekuje da bude kvalitetna dopuna ofenzivnog arsenala.

Odluka trenera

Jedini razlog što se nije našao na popisu je trenerova odluka, Matjaž Kek i struka Rijeke su se pri odabiru vodili činjenicom da mu zbog igračkih karakteristika i polivalentnosti neki igrači odgovaraju više od drugih. Doduše, Jelić je jedini kadru prve momčadi Rijeke s karakteristikama prve špice, riječ je o igraču koji igra dobro s obje noge, koji može izdržati duel i dobre je brzine, no zbog načina igre Rijeke tu ulogu mogu, uz Gavranovića, odraditi i Heber, Gorgon, Puljić i Acosty. Njihova prednost u odnosu na Jelića je što mogu igrati na više pozicija, Heber i Acosty na krilu, Gorgon i Puljić na krilu i iza napadača i to je prevagnulo u korist Acostyja ili Puljića, a na štetu Jelića.

Je li dao premalo?

Je li onda Jelić uopće trebao Rijeci, odnosno znači li to da je nakon Đokovića riječ o još jednom igraču došlom ovog ljeta kojeg Matjaž Kek ne vidi u svojim planovima? Na Rujevici će apsolutno odbaciti takvu tvrdnju, podvući da je riječ o sjajnom dečku i dobrom igraču kojem neke okolnosti (nedosuđeni jedanaesterac protiv Istre 1961, pogođena vratnica protiv Dinama) nisu omogućile da mu statistika nakon ovog početka u Rijeci bude bolje izražena. U svakom slučaju, preuranjeno je za konkretnije zaključke, a Jelićev će status uvelike pokazati nadolazeće prvenstvene utakmice nakon kojih će biti jasnije u kojoj mjeri njegovo izostavljanje s UEFA-ine liste povezano s onime što je do sada pokazao u riječkom dresu, odnosno opravdanost njegova dovođenja u Rijeku.

Kada je riječ o dovođenju igrača, Rijeka posljednjih pet godina funkcionira praktički na istom principu, direktorski dvojac Juričić - Mance zadužen je za praćenje tržišta na kojem se, kada se pojavi igrač zanimljiv Rijeci, reagira u skladu s financijskim mogućnostima i dovodi u kadar treneru čija je zadnja kada je riječ o tome tko će igrati. I pritom mu je nebitno preziva li se taj Kramarić, Zec ili Jelić, jedini je kriterij Kekova procjena tko u određenom trenutku može najviše pridonijeti njegovoj svetinji rezultatu. A onda to nekada rezultira “Ristovskim“, drugi puta “Đokovićem“…

Vidjet ćemo u kojoj će skupini završiti Jelić, odnosno kako će se sve ovo odraziti na samopouzdanje 26-godišnjeg napadača koji je ovog ljeta Beč zamijenio Rijekom.

Kek ga je uoči utakmice s Interom navodno pohvalio zbog rada na treningu, uvjeravao ga da će njegovo vrijeme i prilika doći, pa je razumljivo i da je sam igrač sigurno razočaran što će ove jeseni konkurirati samo za utakmice HNL-a. Ipak, neki bivši Jelićevi suigrači uvjeravaju da je riječ o izuzetno karakternom igraču koji ne priznaje riječ predaja, a Matjaž Kek je trener koji će znati valorizirati naporan rad na treningu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 07:16