Foto: Jakov Prkic / Cropix / CROPIX
1. HNL

ZAUSTAVLJEN VELIKI NIZ HAJDUKA! KAPETAN SLAVENA ŠOKIRAO POLJUD I PREKINUO PROKLETSTVO DUGO GOTOVO 20 GODINA Ohandzi crveni nakon sramotnog poteza

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. veljača 2018. 17:11

HAJDUK - SLAVEN BELUPO 0:1 (Delić 71')

HAJDUK (4-3-3): Letica – Juranović (od 46. Tičinović), Nižić, Ismajli (od 63. Hamza), Fomitschow – Radošević, Savvas, T. Bašić (od 46. Gyurcso) – Said, Ohandza, Caktaš. TRENER: Željko Kopić.
SLAVEN BELUPO (4-2-3-1): Marković – Kitanovski, Musa, Katić, Goda – Vidović, Puclin (od 63. Brezovec)- Doležal, Trebotić (od 88. Arap), Delić (od 82. Rebernik) - Ivanovski. TRENER: Tomislav Ivković.

Belupo je nakon gotovo 20 godina prekinuo "prokletstvo" Poljuda, momčad pod vodstvom Tomislava Ivkovića upisala je prvu pobjedu Koprivničanaca na splitskom stadionu.

Čekali su 30 prvenstvenih utakmica (od 8. ožujka 1998.) i dočekali kada su se najmanje nadali. Prekinuo je Ivković tradiciju nepobjedivosti Hajduka kontra Belupa na Poljudu, ali zaustavio je i sjajnu seriju Željka Kopića koji je poražen u devetom susretu na klupi Bijelih. I to baš protiv svog donedavnog kluba kojeg je vodio do sredine listopada prošle godfine.

Ali, nije Hajduk samo izgubio bodove, već i svog najboljeg igrača Francka Ohandzu koji je dobio crveni karton radi udaranja Kitanovskog bez lopte. Pogodak i crveni karton u razmaklu od samo jedne minute uništili su snove Bijelih o nastvaku pozitivnog niza započetog krajem studenoga.

Kakva šokantna večer za navijače Hajduka koji su dobro popunili tribine došavši pozdraviti junake maksimirske pobjede. Ni hladnoća koja je "štipala" čim je palo sunce, nije smetala navijačima Bijelih. Ali, na travnjaku nije krenulo kako su se nadali. Prvih 10-ak minuta opasno je dvaput zaprijetio Belupo, oba puta preko desnog boka. Pogrešku Juranovića u 7. minuti iskoristio je Puclin, ali je povratnom u kaznenom prostoru pronašao tek nogu Ismajlija. Međutim, dvije minute kasnije po istoj desnoj strani obrane Hajduka probio se Goda, uposlio Doležala koji je sa nekoliko metara, unuat peterca, ležerno plasirao loptu pored gola.

Takav se "zicer" ne promašuje ako se na Poljudu želi iznenaditi Hajduk. Nakon početnog "uštimavanja" krenuli su i Bijeli. Fomitschow je imao dva šuta, oba puta je Markovića dobro intervenirao. Pokušao je Ohandza u 20. minuti nakon ubacivanja Juranovića, no njegov je pokušaj završio u reklama iza južnog gola. Toma Bašić je isprobao udarac sa 25 metara, međutim Marković je opet bio na mjestu. Najveći pljesak sa tribina u prvom dijelu dobio je dvojac Caktaš - Ohandza za akciju iz 31. minuti. ostavljenu loptu u trku je prihvatio Dugopoljac, sjurio se prema vratima i pucao sa 16 metara, ali Marković je uz malo nesigurnosti uspio otkloniti opasnost.

U jeku premoći Hajduka, jednom se ponovno javio i Belupo. U 34. minuti je Delić nabacio za Ivanovskog čiji je udarac glavom odsjeo na štapu koji drži vanjski dio mreže. U posljednjim sekundama poluvremena umalo je Nižić prevario Leticu i zatresao vlasdtitu mrežu nakon niza pogrešaka u u veznom redu i obrani, No, srećom po Bijele, otišla je lopta u korner.

Hajduk se dosta namučio prvo poluvrijeme, držali su Bijeli kontrolu utakmice nakon početnih 10-ak minuta "zagrijavanja", ali igra nije imala brzi protok ni okomitost kojom bi se stvorio višak u gustoj obrani gostiju. Posjed lopte bez izrazitih opasnosti i pritiska, obilježili su igru u prvom dijelu. Zato je Kopić sa dvije izmjene osvježio momčad na poluvremenu, uveo Tičinovića i Gyurcso umjesto Bašića i Juranoviać. Time se Caktaš vratio u vezni red, a Mađar zauzeo mjesto na lijevom krilu.

Gyurcso je već nakon 45 sekundii bio u prigodi, ali neprecizno je loptu uputio prema sjevernoj tribini. U 56. je pao Ohandza u dvoboju sa Katičem u kaznenom prostoru, ali niej se oglasio Vučković. Kako promjene nisu donijele očekivai pozitivni impuls, pa je Kopić već nakon 64. minuti iskoristio sve tri izmjene ulaskom Hamze. Izveo je ptitom i novu rošadu, Savvasa pokamnuo na stopera, a Hamza je osvježio vezni red. Prethodno je i bakljada Torcide igrače poslala na prislini dvominutni odmor. Prekidi izmjene... pokušavalo se na sve način promijeniti ritam susreta, ali Belupo se čvrsto držao u svom obrambenom bloku. I onda je sijevnuo udarac Delića u mreži Letice, pa crveni karton Ohandzi. Hajduk je do kraja pritiskao, tražio poravnanje, ali ovog puta su vratar Marković i malo sreće bili saveznici Belupa. Ali, Hajduk nije bio pravi, tu je ipak ključ poraza.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 10:05