Goran Mehkek / CROPIX CROPIX
POSLJEDNJA UTAKMICA OVE GODINE

ZAVRŠETAK SEZONE U VELIKOM STILU Dinamo i protiv Rijeke pokazao da je daleko najbolja hrvatska momčad, briljirao udarni trojac!

Gotov je jesenski dio sezone HNL-a, u Maksimiru je odigran derbi kola između Dinama i Rijeke u kojem su Modri slavili s 3:0, a u strijelce su se upisali Dani Olmo, Mislav Oršić i Bruno Petković. Aktualni je prvak zimsku pauzu dočekao na prvome mjestu s 47, drugi je Hajduk s 35 bodova, dok je Rijeka završila na trećemu mjestu s bodom manje.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. prosinac 2019. 20:53

DINAMO - RIJEKA 3:0 (Olmo 9', Oršić 17', Petković 56' p.)

DINAMO: Livaković - Stojanović, Dilaver, Perić, Šitum - Moro - Kadzior (od 72. Hajrović), Gojak, Olmo (od 86. Majer), Oršić - Petković (od 79. Gavranović)

Trener Nenad Bjelica

RIJEKA: Prskalo - Tomečak, Župarić, Escoval, Smolčić - Pavičić, Capan (od 81. Lepinjica) - Acosty (od 62. Lončar), Andrijašević, Raspopović (od 72. Iglesias) - Čolak

Trener Simon Rožman

ZAGREB, Stadion Maksimir Gledatelja 3.968 Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac)

Olmo, Oršić, Petković, sad već legendaran Dinamov trio stavio je uskličnik na uspješnu 2019.! Svaki je zabio po jedan, za uvjerljiv trijumf nad Rijekom. Ima simbolike, baš su njih trojica ponajviše obilježili ovu godinu. A Riječani pod Rožmanom u dvije su utakmice od Dinama dobili osam komada, nisu uspjeli zabiti nijedan.

Počelo je slično kao na Rujevici. Sjajna je bila akcija za vodstvo, Petkovićeva peta, Gojakova povratna lopta i Olmova egzekucija. Bio je to 200. Dinamov gol protiv Rijeke u Zagrebu u povijesti, u službenim utakmicama. A uskoro je došao i 201., pogodio je Oršić. U 17. minuti imao je Dinamo 2:0, u Rijeci prije nešto više od mjesec dana u 20. minuti bilo je 0:3. Ovoga puta Modri nisu tako ubojiti nastavili posao, premda, pucali su dvaput Oršić pa Olmo, stalno su Dinamovi nogometaši bili pred šesnaestercem Riječana, ubacivali, pokušavali, proigravali. "Prodao" je Petković još koju petu, ne samo on, radio je isto i Olmo... No, nije Dinamo bio baš precizan u završnici.

A Riječani, iako podređeni, mogli su "zapapriti". Još kod 1:0 Moro je izgubio loptu, Acosty otišao u kontru, ostao na nogama u nekoliko duela, proigrao Andrijaševića, koji je s ruba šesnaesterca mlako pucao. Onda je, kod 2:0, Livaković ponudio gostima povratak u igru. Tomečak je pucao s 25 metara, Livaković nekako nespretno odbio loptu. Natrčao je Čolak, izgledalo je da će lako poentirati, međutim, Livaković se iskupio vrhunskom reakcijom. Čolak je jednom opalio i preko, a Andrijašević slabo pucao glavom pokraj gola.

Iako nastavak nije počeo tako uzbudljivo kao prvo poluvrijeme, Modri su brzo povećali prednost. Raspopović je prenaivno i grubo srušio Kadziora u šesnaestercu, a Petković s bijele točke snažno i precizno svladao Prskala. Nadao se Oršić da bi mogao izvesti taj kazneni udarac, on ipak ima velike izglede i u borbi za naj-strijelca lige, međutim, Petković je "prvi sve", on je uzeo loptu i nije pogriješio. I prelomio definitivno utakmicu, nije više bilo upitnika, Dinamo je nakon manje od sat vremena imao tri boda u džepu i 12 više od drugoplasiranog Hajduka na prvenstvenoj ljestvici, opet su Modri uvjerljivi u toj utrci. Petković je desetak minuta prije kraja izišao iz igre, ispraćen pljeskom s tribina, opet je odigrao jednu nadahnutu utakmicu, pokazao klasu. Ovo je stvarno bila njegova godina.

A posebno su uvjerljivi u Maksimiru. U 10 HNL susreta ove sezone na svom travnjaku, Modri su primili smo dva pogotka. Zabili su im Kristijan Lovrić za Goricu i Mijo Caktaš za Hajduk. S time da je Caktaš zabio s bijele točke, pa je zapravo Lovrić jedini koji je Dinamu u Maksimiru zabio iz igre.

Odmah na startu proljeća, nakon dvoboja sa Slavenom Belupom, Dinamo i Rijeka igrat će možda i najvažniju utakmicu u preostalom dijelu sezonu. U četvrtfinalu Kupa, na Rujevici, možda Rožmanu bude treća sreća. Dosad uistinu nije mogao s Dinamom, u dvije utakmice Bjeličina ga je momčad potpuno nadigrala. Ostat će zapisano da je Rijeka u 2019. uzela Dinamu Kup, ali i da su Dinamovi igrači to s kamatama naplatili u prvenstvu!

DINAMO - RIJEKA 3:0 (Olmo 9', Oršić 17', Petković 56' p.)

DINAMO: Livaković - Stojanović, Perić, Dilaver, Šitum - Moro - Kadzior, Olmo, Gojak, Oršić - Petković

RIJEKA: Prskalo - Smolčić, Escoval, Župarić, Tomečak - Capan, Pavičić - Acosty, Andrijašević, Raspopović - Čolak

-------------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

86' - Bjelica je dao priliku zagrebačkoj publici da 'standing ovationom' isprati Danija Olma. Umjesto njega ušao je Lovro Majer, a nadamo se da ćemo Dinamova Španjolca i u nastavku sezone gledati na Maksimiru...

81' - Posljednja izmjena kod Riječana. Ušao je Ivan Lepinjica umjesto Luke Capana.

79' - Drugi put mijenja Bjelica. Izlazi Bruno Petković uz ovacije maksimirskih tribina, ući će Mario Gavranović.

72' - Promjene i kod Rijeke i kod Dinama. Izašao je Momčilo Raspopović, a priliku dobiva Dani Iglesias. Kod Modrih je izašao Damian Kadzior, mijenja ga Izet Hajrović.

62' - Prvu zamjenu radi Rožman. Umjesto Maxwella Acostyja u igru će Stjepan Lončar.

- Na maksimirskom je stadionu večeras 3.968 gledatelja.

58' - Izvrsna reakcija Andreja Prskala! Stojanović je oštro ubacio u peterac i tražio Oršića, a vratar Rijeke je pravovremenom reakcijom spriječio novi pogodak Modrih!

56' - GOOOL! Petković je siguran realizator, gađao je pod prečku i takav se udarac jednostavno ne brani... 3:0 za Modre na Maksimiru!

55' - JEDANAESTERAC ZA DINAMO! Raspopović je srušio Kadziora u kaznenom prostoru i tu dvojbe nije bilo, Pejin je odmah pokazao na bijelu točku!

49' - Krenuli su agresivnije Riječani, no to se vratilo žutim kartonom za Hrvoja Smolčića zbog grubog prekršaja na Damianu Kadzioru.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Maksimiru. Bjelica i Rožman nisu ništa mijenjali u pauzi.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Dinamo je u startu pokazao tko će voditi glavnu riječ na Maksimiru. Poveli su nogometaši Nenada Bjelice već u 9. minuti kada je nakon sjajne akcije poentirao Dani Olmo. Rijeka se nije snašla i novi je šok uslijedio samo osam minuta poslije. Kiksali su riječki braniči i to je za novi pogodak iskoristio Mislav Oršić. Do kraja poluvremena Bijeli su nekoliko puta zaprijetili, pokušali su i dinamovci doći do trećeg pogotka, međutim na semaforu je na izmaku prvoga dijela pisalo 2:0 na Modre. Vrijedi spomenuti i izvrsnu igru Brune Petkovića koji je, iako se nije upisao u strijelce, s nekoliko atraktivnih poteza oduševio zagrebačku publiku.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

45' - Odvažio se Oršić na izravan udarac iz slobodnjaka s tridesetak metara, nije to uopće bilo bezazleno i udarac je prohujao iznad gola...

42' - Prijete sada i Riječani! Acosty je dodao kratko do Čolaka koji šutira s vrha šesnaesterca, a udarac prolazi malo iznad grede!

36' - 'Požutio' je sada i Dani Olmo zbog nepotrebnog povlačenja Momčila Raspopovića.

30' - BBB-i su posebno raspoloženi danas, gromoglasno navijanje traje od prve minute i može se reći da dinamovci imaju važnog 12. igrača na trbinama.

26' - Sjajan potez Danija Olma... othrvao se Maxwellu Acostyju koji ga nije uspio zaustaviti te je opalio s dvadesetak metara, ali brani taj neugodan udarac Andrej Prskalo!

24' - Još jedna velika šansa za Rijeku! Smolčić je opalio iz daljine i iznenadio Livakovića koji uz manje poteškoće to brani, na odbijanac je natrčao Čolak, međutim brani Dinamov vratar taj zicer!

23' - Dino Perić je prvi igrač sa žutim kartonom zbog grubog prekršaja na Raspopoviću blizu centra.

20' - Zaprijetili su opet dinamovci iz slobodnjaka, Kadzior je tražio Petkovića koji loptu nije najbolje zahvatio glavom i na kraju hvata to Prskalo.

17' - GOOOL! Iznimno loša reakcija riječke obrane uvjetovala je novi pogodak u Maksimiru... Oršić je kombinirao s Kadziorom koji ubacuje u šesnaesterac, lopta se odbija ponovno do Oršića, a Dinamov napadač sjajnim udarcem ljevicom s vrha kaznenog prostora zabija za 2:0!

13' - Kakvu je šansu sada imala Rijeka... Acosty je poveo kontru i pronašao Andrijaševića koji potpuno sam i neometan puca s 15-ak metara iskosa, no samo u ruke dobro postavljenog Livakovića! Očekivali su Riječani više od ove akcije...

9' - GOOOL! Petković je atraktivno petom gurnuo u šansu Gojaka koji šalje povratnu do Olma, a Dinamov Španjolac s desetak metara pogađa mrežu pored nemoćnog Prskala... 1:0 vodi Dinamo na Maksimiru!

7' - Sjajna prilika za Modre! Kadzior je centrirao s desnog krila, a ubačaj se pretvorio u opasnu prijetnju po gol Rijeke, prošlo je to nekoliko centimetara od vratnice!

1' - Počela je utakmica na Maksimiru. Glavni sudac je Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca.

-------------------------------------------------------

17.00: Objavljeni su službeni sastavi. Nenad Bjelica, kako je i najavio, poslao je na travnjak trenutačno najbolji mogući sastav. Jedina manja dvojba bila je tko će na lijevi bok, ali očekivano je Mario Šitum dobio prednost pred Moubandjeom. Spomenimo i dvojicu mladića na klupi, Josip Šutalo je već debitirao za Modre, sad je u 23 bio i potentni desni bek Tin Hrvoj.

U riječkom sastavu, također, nije bilo previše iznenađenja. Alexander Gorgon nije bio u momčadi, ni na klupi, već na maksimirskoj tribini. Razlog je ozljeda, kažu nam iz riječkog tabora, da je i zadnjih dana bio vrlo dvojben. Zanimljivo, na riječkoj klupi bilo je samo osam igrača, a među njima čak dva vratara; Nwolokor i Pandur. Zlu ne trebalo...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. travanj 2024 03:02