CROPIX
TROJICA TRENERA O JEDNOM

ŽELJKO KOPIĆ IMA REZULTAT, ALI PRAVA IGRA SE JOŠ ČEKA Evo što o odličnom startu novog stratega Hajduka misli proslavljeni trenerski trojac

TROJICA TRENERA O JEDNOM Iskusni nogometni stratezi Ilija Lončarević, Stanko Poklepović i Stanko Mršić ‘seciraju’ rad šefa stručnog stožera Hajduka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. prosinac 2017. 21:35

Tri iskusna hrvatska trenera upitali smo kako gledaju na rad Željka Kopića u Hajduku, kako gledaju na činjenicu da je mladi stručnjak na klupi Bijelih osvojio 10 od 12 bodova u prvenstvu i plasirao se u polufinale Kupa.

Kopić ima rezultat, ali igra još uvijek ne prati ono što u konačnici pokazuje semafor. Ali, odavno je sport prihvatio geslo “kraljevstvo za rezultat”, stoga je razvidno da je i Kopić na samom startu mandata u Hajduku napravio najbolje što je mogao. Nanizao je pobjede, uskladio raštimani orkestar i to je za početak najvažnije, složili su se s tim i naši sugovornici.

Ušao je hrabro

Ilija Lončarević vjerojatno najbolje poznaje Željka Kopića. Pratio je njegov trenerski rad od samih početaka, stoga ima kompletan uvid.

- Otkada je prije pet godina s mjesta pomoćnika preuzeo Lučko, osjećam kako Kopić ima žicu. Ima mota, kako bi se u Dalmaciji reklo. Nakon toga je imao kvalitetnu epizodu s gospodinom Medićem u Zagrebu, što je dobro iskoristio za sebe i svoj trenerski razvoj. Zato, gledajući sve što je Kopić do sada napravio, nema razloga da ne nastavi opravdavati svoju trenersku perspektivu, uvjeren sam da će Hajduk i Kopić profitirati u zajedničkoj suradnji - kazat će Lončarević bez okolišanja.

Lindabrunn, Austrija, 260315.
Turnir kvalifikacija nogometne U-19 reprezentacije skupine 6. elitnog kola za dlazak na Europsko prvenstvo u Grcku 2015,
Italija - Hrvatska.
Na fotografiji: Ilija Loncarevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Za mnoge je Kopićev rezultat u Hajduku iznenađujući, veliko ostvarenje iznad očekivanja. Ali, još se čeka igra. S druge strane, jasno je da Kopić nije imao vremena uigravati momčad, jer na Poljud je došao u trenutku kada je nezadovoljstvo ključalo sa svih strana. Zato je u konačnici i smijenjen Carrillo, ostavke su nudili predsjednik i sportski direktor, a Kopić je preuzeo momčadi i zaredao uspješnim rezultatima. Još se čeka prepoznatljiv trenerski rukopis. Kada se možemo nadati ispunjenju i tog segmenta?

- Možda će netko reći da je prebrzo dobio priliku u Hajduku, što je za hrvatske prilike najviši trenerski nivo. Bez ikakvog podcjenjivanja ostalih klubova, ali raditi u Hajduku i Dinamu za mene je nešto najveće na domaćoj sceni. Hajduk i Dinamo posebna su priča, a Kopić je u tu priču ušao jako hrabro. Napravio je rezultat, ali vrijeme će pokazati u kojem pravcu će krenuti. Za sada je svakako najvažnije da niže pobjede - mišljenje je iskusnog Lončarevića.

Posebno se trofejni trener Intera i Dinama osvrnuo na sintagmu “napadačka igra”.

- To je formulacija za kojom se lakonski poseže. Uvijek se naglašava, Hajduk i Dinamo moraju igrati napadački. Što znači napadački? Bitno je pobijediti. Sa 1:0 ili 3:2, sve su to pobjede. Priče o napadačkoj igri su floskule. Svatko želi igrati atraktivno, želi zadovoljiti navijače, ali na kraju su svi najzadovoljniji kada njihova momčad pobjeđuje.

Moraš imati sreće

Koliko faktor sreće ima udjela u tom uspjehu?

- Sreće moraš imati za veliki rezultat, to će vam svaki trener kazati. Međutim, dovoljno poznajem Kopića da mogu reći kako sigurno ne ide u svijet zatvorenih očiju. Kopić je sigurno zamijetio sve prednosti i mane igračkog kadra, a uz to, što je još bitnije, ima i svoj trenerski put gdje ne podliježe razmišljanjima navijača ili medija. Kopić ima svoj put, već na pripremama će još podići Hajduk - uvjeren je Lončarević.

Rijeka, 021217.
Stadion na Rujevici. NK Rijeka - Hajduk, 1. HNL, Hrvatski Telekom, 18. kolo. 
Na fotografiji: Zeljko Kopic, trener.
Foto: Matija Djanjesic / Hanza Media
Matija Djanjesic / Hanza Media / CROPIX
Željko Kopić

Stanko Poklepović sa splitske strane gleda Kopića i jedino žali što mu zdravstveni problemi nisu dopustili da otiđe pogledati treninge novog stručnjaka na klupi Bijelih.

- Gledao sam treninge Pušnika i Carrilla... Znate što ću vam reći. Nisam bio zadovoljan. Kod Kopića vidim odličan rezultat i to je svakako plus za trenera koji je došao u novu sredinu. Možemo mi pričati o sreći, o tome nedostaje li prava igra, ali kada imaš rezultat, onda nema upitnika - poručuje Poklepović iz svog splitskog doma.

Igra je zahtjevan proces, dodat će Špaco, jer treba puno raditi na vježbi. Za takav proces trebat će i Kopiću vremena.

- Danas treneri dođu na teren, postave dvi branke i igraju “osam na osam”. To nije trening. Vježbanje traži određivanje grupa, traži sheme iz kojih proizlazi igra. Teško je pravljenje igre, ali nadam se da će Kopić na pripremama sigurno raditi na tom segmentu. Ali, nemojte misliti da mu dajem neke savjete. Ne! Rezultat je taj na kojem mu svi trebaju čestitati. Kako će u drugom dijelu sezone uspjeti staviti pojedince u kompatibilnost momčadi, to je pitanje koje dolazi nakon rezultata. Vidjet ćemo na proljeće kakav će Hajduk istrčati. Ja nikada nisam tražio veliki angažman kondicijskih stručnjaka, a danas se dosta treninga na tome bazira. U redu, ljudi su školovani, ne sumnjam da će i tjelesna priprema pomoći momčadi, ali pažljivo ću gledati kako se igra razvija za drugi dio sezone.

Navijači daju 30%

Toliko od Špace koji je pun hvale za ono što je Kopić napravio u proteklih mjeseca dana. Jasno je da je rezultat svakog trenera drži na životu, ali kako kaže Stanko Mršić “trebaš dobiti priliku”.

- To je najveća prednost Kopića, dobio je šansu koju mnogi snivaju i žele. Priliku koristi na najbolji način, ima odličan startni rezultat - kaže Mršić, trener-rekorder sa 460 utakmica Prve HNL.

Kada će se vidjeti Kopićev rukopis, prepoznatljiv pečat u igri Hajduka?

- Onoga trenutka kada hrvatski treneri budu u situaciji da imaju poziciju identičnu engleskim trenerima, onda će odgovor na takvo pitanje biti puno lakši i jednostavniji. Ali, kada moraš igrati s kadrom kojeg ti drugi dovode, onda je to druga priča.

Vinkovci, 200816.
Stadion Cibalia u Vinkovcima. 
MAXtv Prva liga 6 kolo, utakmica izmedju HNK Cibalia i NK Istra 1961. 
Na fotografiji: Stanko Mrsic.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX

Međutim, ono što je Mršić naglasio u relaciji Kopić - Hajduk seže malo dalje i malo šire od samog rezultata i igre.

- Raduje me činjenica da je hrvatski trener pokazao da i mi vrijedimo. Dugo smo slušali i gledali kako stranci rade u našim klubovima. Pa se sumnjalo u hrvatske trenere, a sada dođe Kopić nakon stranca na klupi Hajduka i napravi bolji rezultat. Nismo mi hrvatski treneri za odbaciti, treba i nama vjerovati. Zato mi je drago da Kopić ima kvalitetan startni rezultat u Hajduku. Kako će ići dalje, kakve su ambicije i namjere Uprave za proljeće, to je delikatno pitanje.

Zašto delikatno? Zato što su ambicije Hajduka uvijek osvajanje trofeja, ali prvenstvo je već pobjeglo i prije negoli se Kopić pojavio na Poljudu.

- Hajduk ima navijače koji tjeraju igrače na 30 posto veći angažman. Ostalih 70 posto je na Kopiću i njegovoj momčadi - zaključio je Mršić.

Linker
19. travanj 2024 02:01