Vojko Basic / CROPIX
RIJEČ TRENERA

ŽELJKO KOPIĆ UOČI JADRANSKOG DERBIJA OTKRIO 'TAJNO ORUŽJE' RIJEKE 'Oni zalijevaju samo gostujuću polovicu terena, a onda igrači proklizuju'

Piše: Vedran BabićObjavljeno: 11. kolovoz 2018. 16:44

U nedjelju u 21 sat Hajduk gostuje na Rujevici kod Rijeke. Jedan derbi „bili“ su već izgubili, u prvom kolu u Osijeku (1:4), stoga je nužan pozitivan rezultat u Jadranskom derbiju, tim više što ni u drugom kolu Splićani nisu uspjeli pobijediti Lokomotivu (1:1).

Istina, u četvrtak slijedi revanš u Bukureštu protiv FCSB-a, no protiv Rijeke se mora ići bez kalkulacija.

- Nakon utakmice u četvrtak imali smo dan regeneracije za igrače koji su nastupili, tako da ćemo prvi trening imati večeras i tek ćemo tada vidjeti stanje svih igrača. Jučer nam se pridružio i Jradi iz Norveške, odradio je prvi trening. Njega smo skautirali i vjerujemo da može donijeti kvalitetu u veznom redu i ofenzivnom dijelu – rekao je trener Željko Kopić na konferenciji za medije, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kakva je situacija s kapetanom Nižićem?

- Danas na treningu vidjet ćemo u kakvom je stanju i tko ide na put. Momci su pozitivni nakon FCSB-a. Svjesni su da smo igrali maksimalnom energijom i intenzitetom te visokim voljnim momentom. To nam daje razlog za optimizam.

Kakva je Rijeka?

- Na Rujevici je uvijek isto. Bez energije, taktičke discipline i duel igre, te brzih tranzicija u oba smjera, jako je teško. Kroz kontinuiteti vođenja i dovođenja određenog tipa igrača koji odgovaraju zahtjevima Rijeka uspijeva bez obzira na odlaske zadržati prepoznatljiv stil igre.

Protiv FCSB-a ste promijenili formaciju u 4-4-1-1 i to s Lopezom na lijevom beku, hoćete li i sutra posegnuti za istom taktikom?

- Od mog dolaska preferiramo 4-3-3 jer smo imali takav profil igrača s kojima je to izgledalo jako dobro. Promjenama u kadru vidjeli smo da neki igrači nisu optimalni i onda smo se adaptirali prema nastaloj situaciji. Ne želim da nas to odvede predaleko od onoga što smo uvježbavali. To ovisi i o današnjem treningu jer je potrošnja protiv Steaue bila visoka.

Rijeka igra na hibridnom travnjaku na kojem je znalo biti problema s proklizavanjima?

- Trenirali smo na glavnom terenu koji je nakon utakmice bio u stanju kakvom jest. S terenom na Rujevici nema nikakvih dodirnih točaka. Rijekina je velika prednost što je prva u Hrvatskoj krenula s tim travnjakom i svim suparnicima je potrebna adaptacija. Znamo da domaćin zalijeva samo jednu polovicu terena, onu gdje je gostujuća momčad, pa kad uđeš pomisliš da su ti kopačke dobre, a onda počneš proklizavati. Moramo se na to prilagoditi.

Sportski direktor Saša Bjelanović rekao je da bi trebalo dati više prostora mladima Juriću, Palaversi i Nejašmiću, ali i da je moguće da dođe još jedan iskusniji veznjak. Što vi mislite?

- Svim mladima je puno lakše sazrijevati i iznijeti sezonu uz kvalitetu, a kvaliteta košta. Volio bih imati nekoliko izuzetno kvalitetnih igrača koji bi odnosom na treningu i životom izvan terena poslužili kao primjer drugima, a ne da budu fokusirani na godišnji odmor i blagodati koje Split nudi, od mora, vrhunske hrane, plaža... Trebaju doći orati i kopati, donijeti drugu dimenziju. Uz takve bi mlađima bilo puno lakše.

Mislite na nekog igrača konkretno?

- Prioritet treba biti na Hajduku i to je sve što imam za reći.

Steliano Filip je na društvenoj mreži imao objavu vezanu za svoju tjelesnu težinu, je li možda to razlog što nije u konkurenciji?

- Ne pratim društvene mreže. Pokušavam zadržati mentalno zdravlje. Stanje igrača je mjerljivo, kao i količina trke, intenziteta, broj metara u sprintu, izgubljeni i dobiveni dueli, točni i netočni pasovi, pa i težina, masnoće...

Što je s Caktašem, dosta se o njemu pričalo dan prije s predsjednikom Huljajem i sportskim direktorom Bjelanovićem?

- Ne zanima me koliko tko zarađuje. Zanima me isključivo doprinos na treninzima i utakmicama, te koliko igrač vodi računa o sebi i koliko je posvećen Hajduku i sebi. Mijo je igrač visoke nadarenosti i nogometnih potencijala i ne razmišljam da neće igrati ili da nije potreban. Puno toga ovisi o njemu. Pravim pristupom može jako puno donijeti. Radi i igra koliko može, iako smo svjesni situacije da može biti i bolje.

Je li Jairo spreman?

- Je. Umjesto europske utakmice odradi kondicijski trening. Nakon završetka sezone bio je u Brazilu i došao je u stanju kakvom obično igrači dolaze. U sve je boljem stanju, ima kvalitetu, ali još se mora adaptirati na sve što ga ovdje očekuje.

Stigao je i Marko Martinović?

- Razgovarao sam s trenerom Oreščaninom u vezi njega i svih igrača koji su bili s nama na pripremama. Želimo da imaju minutažu, igrat će za B momčad. Martinović ima visok potencijal.

Futacs je opet u prvoj momčadi, ako ne bude transfera do kraja mjeseca hoće li ostati, kao i Memolla, Filip?

- Futacs je htio otići, ali to se nije realiziralo. Veliki dio priprema nije odradio s ekipom, za mene kao trenera nije lako izbalansirati cijelu priču. Imamo mlade igrače koji jako dobro rade, ali nisu spremni preuzeti odgovornost na sebe, a oni koji bi radije bili negdje drugdje, no još su uvijek tu. Sad je situacija stabilnija. Postoji mogućnost da Futacs i još neki igrači ostanu. Uvijek treba dati priliku igraču da pokaže kvalitetu. Oni su svi pod ugovorom, treniraju i sve dok su ovdje i dok postoji šansa za njihovim ostankom tu sam da pokušam svakog od njih dovesti što bliže stanju koje bi momčadi moglo nešto donijeti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 13:11