HNL

Znači li dolazak najskupljeg pojačanja u povijesti Dinama ujedno i prodaja Soudanija?

AUTOR:
 • Tomo Ničota

 • OBJAVLJENO:
 • 23.07.2014. u 17:05

 • Dok su se Dinamovi igrači i modra delegacija u Vilniusu pripremali za utakmicu sa Žalgirisom, maksimirska administracija je rješavala zadnje formalnosti vezane za registraciju Wilsona Eduarda. Negdje oko 22 sata slavodobitno je objavljeno: - Wilson će igrati već protiv Lokomotive!

  Za susjednim su stolom sjedili Božidar Šikić i Dennis Gudasić, glavni ljudi kluba s Kajzerice, ne znamo je li im zastao zalogaj u grlu. No, onda je uletio Zdravko Mamić i dobacio im: - Vidite kako se tresemo pred Lokomotivu da smo se odlučili pojačati za tu utakmicu!

  Uglavnom, Zdravku Mamiću Wilson Eduardo ne silazi s usana. Hvali ga kao ekstremno pojačanje, kao da se i čudi što je Portugalac izabrao Dinamo. - To je kao san! Njega su htjeli zadržati u Sportingu, bilo je i drugih ponuda, ali on je odlučio doći u Dinamo. A Sporting igra Ligu prvaka direktno, zamislite. Ima naš klub vani jaku reputaciju, jako ime, jače nego kod kuće - kaže Mamić.

  Velika očekivanja

  No, Sporting, iako je prošle sezone bio drugi i izborio Ligu prvaka, ima financijskih problema i pokušava restruktuirati momčad. Očito, Eduardo je procijenio da će mu u Dinamu biti bolje, bez obzira što zeleno-bijeli imaju zajamčenu Ligu prvaka. Kako god da je neobično što je došao, on je sad u Dinamu i od njega jako puno svi očekuju. Iako ga je malo tko gledao uživo, iako se nikad ne zna kako će se prilagoditi. A mora uspjeh donijeti - odmah.

  Jasno, bila je večer uoči utakmice ipak vrijeme lagane strepnje, ulog je velik, ispadanje od Žalgirisa značilo bi oproštaj od Europe, a Modri su uložili kao nikad ranije. Recimo, informacija kaže da samo spomenuti Wilson Eduardo u startu košta milijun eura. To je cijena jednogodišnje posudbe i njegove gaže zajedno. Dinamo ima pravo otkupa ugovora nakon godinu dana, a aktiviraju li Modri to pravo idućeg ljeta, Wilson će postati najskuplji igrač u Dinamovoj povijesti.

  Naime, otkupna je cijena 3,5 milijuna eura. Za milijun više od Juniora Fernandesa, još koju stotinu tisuća više od Adriana Calella. Ozbiljan novac, nema što. Došao je Wilson i zbog potrebe, ali i zbog opasnosti da Dinamo ostane bez Soudanija. Prijelazni rok još traje, do 31. kolovoza, nije isključeno da Alžirac na kraju kvalifikacija ode iz Dinama. Pogotovo što je započeo dobro sezonu, a ponuda je bilo već i ranije, no, one su odbačene. Ipak, tko zna što će se “skuhati” u idućih mjesec dana, nakon SP-a alžirski su nogometaši postali vrlo zanimljivi na tržištu, a neki su mediji kalkulirali s mogućim odlaskom Soudanija kod Vahe u Trabzonspor.

  Alžirac u izlogu

  No, to su sve nagađanja, ono što je činjenica jest da je Dinamov Alžirac u izlogu, da igra dobro i da ništa nije nemoguće... No, ipak, ne odmah, u Maksimiru i dalje vjeruju da prije kraja europskih kvalifikacija nitko neće napustiti svlačionicu pod “jugom”. Inače, Wilson Eduardo već je sedmi Portugalac u Dinamu u eri Zdravka Mamića. Prije njega tu su (bili) Tonel, Lima, Pinto, Goncalo, Machado i Eduardo. Time su Portugalci već pobijedili Argentince kojih je dosad bilo šest: Suarez, Cufre, Ibanez, Migliore, Sigali i Calello. A dođe li još jedan Portugalac, izjednačila bi se ta nacija s brojem Brazilaca.

  Ne računajući Eduarda, u Maksimir je zadnjih godina došlo osam brazilskih igrača - Sammir, Etto, Anderson Costa, Vitor Junior, Dodo, Osmar, Cleyton i Carlos. Ni na jednom od Južnoamerikanaca Dinamo zasad nije zaradio novac od transfera, hoće li napokon nešto zaraditi na - Portugalcima?