Na fotografiji: Mate Baturina, Tomislav Erceg i Mate Bilić
 Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
NIJE ALIBI, ALI...

ZNATE LI KOJI JE HAJDUKOVAC ZABIO NAJVIŠE GOLOVA OSIJEKU U POVIJESTI HNL-A? 'Od njih nikad nismo gubili! A danas? Hajduk ima velik hendikep'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. travanj 2019. 18:19

Tko je postigao najviše golova u dvobojima Hajduka i Osijeka, pitanje je s laganim odgovorom: igrač koji je ujedno zabio i najviše pogodaka za Bijele u HNL-u - Tomislav Erceg.

Devet je puta tresao mrežu Osijeka u 14 odigranih utakmica. Odlična je to statistika koje se uvijek lijepo prisjetiti, kao i tih vremena s početka HNL-a, kada je Hajduk imao potpunu dominaciju u poljudskim dvobojima s Osijekom.

- Nismo nikada izgubili od Osijeka tih sezona - kazat će Erceg.

Dugo je igrao Erceg, od njegove prve do zadnje u dresu Hajduka kontra Osijeka prošlo je čak 14 godina. Rijetki će se sjetiti da je Erceg u ratnu jesen 1991. bio posuđen Osijeku, ali se vratio na Poljud kada je počelo prvo prvenstvo samostalne Hrvatske. Ali sve je to daleka prošlost, danas igraju neki novi klinci, a drukčiji su i odnosi u hrvatskom nogometu. Osijek bježi Hajduku tri boda, što je upravo razlika koja se hvata u jednoj utakmici. Direktni konkurenti za Europu i treće mjesto susreću se na Poljudu. Važna je utakmica za oba rivala, jer jasno je da se razlika stvara u međusobnim utakmicama.

Split, 030419.
Nogometni susret 27.kola Prve Hrvatske nogometne lige izmedju Hajduka i Dinama na stadionu u Poljudu.
Na fotografiji: Tomislav Erceg.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunovic / CROPIX / CROPIX
Tomislav Erceg

Nema traženja alibija

- Bodovi dvostruko vrijede, tu nema spora. Posebno Hajduku, koji je na startu sezone dvaput izgubio od Osijeka. Pobjedom u Gradskom vrtu prije dva mjeseca pokazao je Hajduk da je danas bolji od rezultata koje je imao jesenas, ali neugodan je poraz od Dinama.

Bez oklijevanja je Erceg objasnio drži da je poraz neugodan.

- Ni rezultat ni igra nisu bili na očekivanoj razini. Momčad se evidentno podigla u drugom dijelu sezone, stoga se očekivalo da će sav napredak pokazati u ogledu s liderom prvenstva. Nije Bijelima to uspjelo, i zato je najvažnija zadaća oporaviti momčad u psihološkom segmentu, ekipu vratiti u pobjednički kolosijek, a svi znamo da to nije lako kada izgubiš pred 27.000 navijača. Uspiju li igrači što prije zaboraviti Dinamo, koncentrirati se isključivo na Osijek, napravit će velik posao.

Kako će Hajduk bez Caktaša, to je najzanimljivije pitanje u kreiranju pobjedničke formule.

- Nesumnjivo velik hendikep, ali ne treba u tome tražiti nikakav alibi. Dogodi se da ponekad nedostaje jedan od najboljih igrača, ali momčad ima dovoljno širok kadar.

S druge strane Osijek je nakon promjene dugogodišnjeg trenera upisao pobjedu na gostovanju u Zaprešiću.

- Šok-terapija promjene trenera u Osijeku je dala rezultata. Momčad je pozitivno reagirala i jasno je da će Osijek s velikim samopouzdanjem doći na Poljud. Međutim, sve je u rukama hajdukovaca.

Težak travanj

Znači, ipak je Hajduk favorit bez obzira na malo vremena za oporavak od poraza u derbiju i neigranja Mije Caktaša?

- Velik je ovo test za Hajduk. Za kompletnu momčad, od trenera do igrača.

Je li dvoboj s Osijekom presudan, ključni?

- Može se pokazati presudnim u konačnici, ali ipak smatram da to nije utakmica koja će odrediti smjer kretanja borbe za Europu. Jer ako se to dogodi, ne bi bilo dobro za Hajduk. Vjerujem da će momčad izvući dovoljno snage da bi se vratila pobjedama.

Je li neriješeno rezultat koji bi zadovoljio navijače?

- Mene neriješeno ne bi zadovoljilo, ali uvijek treba sagledati tijek dvoboja pa onda kazati što je zasluženo i što je propušteno. Hajduk je do utakmice s Dinamom izgledao čvrsto i nepokolebljivo, rezultati su pružali temelje da se sanja pobjeda. Međutim, četiri dana nakon tog dvoboja treba se vratiti u realnost i pokazati gdje si u sudaru s izravnim konkurentom za Europu. Pobjeda bi Hajduku donijela važne bodove, ali još je važniji poticaj za utakmice koje dolaze. Jer raspored je u travnju težak i više nema prostora za popravni u dvobojima s pretendentima za Europu. Važno je večeras pobijediti jer bi se pobjedom zaboravio Dinamo, unijela bi se nova pozitivna energija. Zato je Hajduk na velikom testu.

Rezultati by SofaScore

Linker
19. travanj 2024 10:23