CROPIX
NIKAD NITKO KAO ON

ZNATE LI TKO JE JEDINI IGRAČ U POVIJESTI KOJI JE ZABIO ZA DINAMO U SPLITU I ZA HAJDUK U ZAGREBU? 'Najdraži gol? Kada je oboren rekord Poljuda...'

STJEPAN DEVERIĆ Jedini nogometaš koji je u povijesti najvećeg derbija zabijao u gostima i za Plave i za Bijele
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 22. studeni 2019. 18:05

Jedini nogometaš u povijesti najvećeg hrvatskog derbija, koji je u gostima zabio gol i za Dinamo i za Hajduk, bio je Stjepan Deverić (58). Strijelac za Plave bio je u proljeće 1982. godine, kad je Dinamo u šampionskom pohodu, tjedan dana nakon grandiozne domaće 3:0 pobjede protiv Crvene zvezde, pokorio i Split, slaveći na Poljudu 2:1. Zabio je Deverić za 2:0 vodstvo Plavih, prvi je pogodak postigao Zajec, a strijelac za Splićane bio je Zlatko Vujović.

A pogodak za Hajduk postigao je u Maksimiru 1987. godine, završilo je 3:3. Dinamo je poveo (Besek), potom su Deverić, Vulić i Asanović do poluvremena svojim zgodicima donijeli Hajduku 3:1 prednost, a u nastavku su Munjaković i Malbaša dohvatili izjednačenje. Dražen Ladić još pamti Vulićev slobodnjak s 35 metara, nije postavio živi zid, Vulić je opalio i lopta je odsjela u Ladićevu gornjem desnom kutu...

- Jedini sam krivac za gol! Lopta je malo “plesala”, išla je gore-dolje, pa sam onda i ja “zaplesao” - bila je duhovita Ladićeva izjava nakon primljenog pogotka.

A Deverić se dobro sjeća te utakmice:

- Nije mi bilo lako istrčati u Hajdukovu dresu pred Dinamovim navijačima. No, istrpio sam početne zvižduke, čak sam i zabio gol za 1:1. Zna se da mi je Dinamo zauvijek u srcu, ali lijepe sam dane proveo u Splitu i profesionalno sam odradio ugovor, igrao sam za Hajduk što sam bolje mogao - kaže Deverić, koji će i u petak biti u Maksimiru, iz svečane će lože gledati derbi Dinama i Hajduka.

I Dinamo treba pobjedu

- Uvijek je teško bilo što prognozirati uoči derbija. Uostalom, jesenas je Hajduk svladao Dinamo, iako su Zagrepčani kotirali kao veliki favoriti! I sad je Dinamo opipljivi favorit, posebno stoga jer igra u svom Maksimiru, u naletu je i ima objektivno kvalitetniju momčad, ali nitko ne smije otpisati Hajduk! Ne bi me zato iznenadilo da to bude silno neizvjesna utakmica, iako sam siguran da će Dinamo od prve minute željeti pokazati gostima tko je u Zagrebu pravi gazda - govori Deverić.

Zagreb, 230516.
K&K, Jurisiceva 5.
Okupljanje nogometasa NK Dinama 1982. generacija koja je osvojlia prvenstvo drzave.
Na fotografiji: Stjepan Deveric.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Stjepan Deverić

Može li možda Plavima otežavajuća okolnost biti spoznaja da nekoliko dana kasnije, u utorak, u Milanu igraju možda i ključnu utakmicu u Ligi prvaka?

- Ne vjerujem. Derbi će Dinamu biti prava generalka i siguran sam da će trener Nenad Bjelica na travnjak poslati najbolju momčad. Svjestan je Bjelica što bi mu značila ova pobjeda, definitivno bi se odvojio od Splićana, pa sigurno ništa neće prepustiti slučaju. A ne treba ni napominjati koliko bi navijačima Plavih značio taj uspjeh u derbiju! K tome, pobjeda bi samo još poboljšala ionako dobro ozračje u plavoj svlačionici uoči odlaska u Milano - rekao je Deverić i nastavio:

Dugo se ovo slagalo

- Baš uživam u Dinamovim igrama ove jeseni, posebno me veseli što je konkurentan u europskim utakmicama. Nitko nas više, pa ni prebogati Manchester City, ne smije i ne može podcijeniti, ova momčad ima gard, ima moć i pojedinačnu kvalitetu i sa svakim se, bilo gdje, doma ili vani, može “potući”. Neće svaki put pobijediti, ali sam siguran da se nikad neće osramotiti!

Što je godinama nedostajalo Dinamu da bude ovako konkurentan u Europi?

- Da se razumijemo, Dinamo je svake godine bio - europski Dinamo! Ali, ništa ne ide preko noći. Ova moć koja se vidi u adekvatnom pariranju najboljima, plod je višegodišnjeg klupskog rada, sad kontinuitet dolazi na naplatu. Uvijek su nedostajale neke važne karike u momčadi, a očito je da su u ovom sastavu i najslabije karike dovoljno čvrste za taj lanjski i ovosezonski Dinamov jaki europski “lanac”. Dinamo je sad u svim linijama posložen na najvišoj razini i to se vidi na utakmicama...

Kako ocjenjujete rad trenera Nenada Bjelice?

- On je u svemu tome najvažniji! Radi fenomenalno, najzaslužniji je za izgled ove momčadi. Sjajno je sve to posložio, odlično vodi utakmice, momčad ima glavu i rep, disciplinirana je i odgovorna, a k tome se i stalno provodi dodatna selekcija, pa se sad Plavi doista mogu bosti i s rogatima!

Dinamo iz sezone u sezonu radi korak više, a kako vidite Hajduk posljednjih godina?

- Teško mi je govoriti o Hajduku... No, ove je sezone Hajduk ipak bolji nego ranijih godina, iako ga mnogi i dalje ne shvaćaju ozbiljno. Ali, Splićani su drugi na ljestvici, svladali su Plave na Poljudu i mišljenja sam da je i Hajduk zakoračio ove sezone stepenicu više u odnosu na ranije godine.

Mogu li Splićani u petak adekvatno odgovoriti Dinamu?

- Zašto ne? Zna se da derbiji uvijek izvlače ono najbolje od svakoga igrača, a Hajdukovi nogometaši ipak neće biti pod tako velikim pritiskom kao favorizirani Dinamo. U takvoj je situaciji lakše igrati, nema mentalnih “okova” kad se ne može previše izgubiti. Hajduk je, uostalom, ionako lošiji u gostima nego doma, tako da doista nema što izgubiti u petak u Maksimiru, može samo mnogo dobiti! Za razliku od Dinama, kojem baš ne bi legao loš rezultat uoči dvoboja s Atalantom.

Koji vam je derbi bio najdraži?

- Svakako onaj 1982. na Poljudu, tada je oboren rekord posjećenosti splitskoga stadiona, na tribinama je bilo oko 55.000 ljudi! Zabio sam gol za 2:0, nakon te smo pobjede nezaustavljivo krenuli prema osvajanju naslova! Više nas nitko nije mogao zadržati - sjeća se Deverić, koji nakon trenerske pustolovine s Igorom Pamićem u crnogorskom prvoligašu Titogradu, čeka poziv za novo dokazivanje na klupi.

Oduševljava me Bruno Petković

Od kojeg Dinamova igrača najviše očekujete u derbiju?

- Oduševljava me Bruno Petković! Dinamo je prepun odličnih pojedinaca, tu su Livaković, Olmo, Oršić..., ali Petković je u posljednjih godinu dana pokazao da je napadač na najvišoj svjetskoj razini!

A tko bi od „hajdukovaca” mogao nauditi Dinamu u petak u Maksimiru? Je li to Caktaš, ili...?

- Caktaš je u svakom slučaju prvo ime Hajduka, najozbiljniji je igrač splitske momčadi. Ne znam može li netko od stranaca eksplodirati, nisam baš siguran...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 04:00