CROPIX
DUGAČKA POTRAGA ZA LIJEVIM BEKOM

ZVUČI TRAGIKOMIČNO, ALI POTRAGA ZA JEDNU POZICIJU U HAJDUKU TRAJE VEĆ TRI GODINE U veliki 'lov' već je uloženo milijun eura, a priča još nije završena

HAJDUK Od četiri akvizicije za ‘tanko’ mjesto u sastavu momčadi iz Splita nijedna se do sada nije pokazala kao pravo pojačanje
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 31. svibanj 2018. 10:23

U posljednje dvije sezone angažirao je Hajduk četiri lijeva beka, ali nijedan se nije profilirao kao pojačanje. Iz kvarteta je iskočio Andre Fomitschow, 27-godišnji Nijemac, koji je odigrao korektnu polusezonu promoviravši se kod Kopića u standardnog lijevog beka.

Ali, bilo bi pretenciozno kazati da je bivši igrač NWC Nijmegena u Hajduku ostavio duboki trag. Uostalom, možemo stvari postaviti i na drukčiji način s temeljnim pitanjem: hoće li se Fomitschowu produžiti ugovor ovog ljeta?

Jer, obveza s Hajdukom istječe mu u ljeto 2019. Stoga bi bilo logično, ako klub zaista čvrsto vjeruje u njemačkog beka, da se već ovog ljeta zaštite od njegova mogućeg odlaska. Ali, o produljenju ugovora razmišljat će se jednom... Nije žurba, ima vremena za Fomitschowa, jer neće biti iznenađenje ako Hajduk dobije i petog lijevog beka u manje od dvije godine.

Koprivnica, 290418. 
Gradski stadion Koprivnica.
Prvenstveni susret Hrvatski telekom, Prva liga, 32 kola, Slaven Belupo Hajduk.
Na fotografiji: Andre Fomitschow.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Velika očekivanja

U ljeto 2016. na Poljud su stigli Hysen Memolla, igrač Verone, koji u gradu Romea i Julije nije zaigrao, već je iskustvo u karijeri skupljao kroz trećeligaša Martnafrancu i posudbom i slovenskom Koperu. Memolla je u startu morao proći i probu, potom je potpisao godinu plus dvije i na kraju njegov ugovor s Hajdukom traje još jednu sezonu. Mjesec i pol dana poslije Memolle došao je i Josip Kvesić koji je nakon godinu dana napustio Poljud, pa se u ljeto 2017. oslobodilo mjesto za novu akviziju na lijevom beku.

Split, 091116.
Nogometas Hajduka Hysen Memolla.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Čizmić / CROPIX

Stigao je Fomitschow kojeg je Carrillo koristio isključivo u prvenstvenim dvobojima gdje je odmarao Memollu za europske utakmice. Njemački bek čekao je priliku cijelu polusezonu, a potom je Memolla otišao na operaciju trbušnog zida. Koliko se vjerovalo Fomitschowu, dovoljno govori činjenica da je u zimskom prijelaznom roku angažiran i četvrti lijevi bek u mandatu sportskog direktora Branca. Međutim, ni u tom četvrtom pokušaju nije se Hajduk usrećio. Dapače, najvećim promašajem od svih Brancovih lijevih bekova pokazao se Filip.

Najbolju je utakmicu odigrao na pripremama, u 45 minuta hajdučke premijere protiv Lecha. I gdje je nestao? Ozlijedio se, potom je grijao klupu i naposljetku ponovno ozlijeđen otišao na odmor upisavši tek dva nastupa od prve minute u Hajduku. A doveden je kao veliko pojačanje, za njega je plaćena odšteta, najveća u zadnjih osam godina. Ciljano je angažiran, prezentiran kao povremeni reprezentativac Rumunjske i dugoročno rješenje Hajduka na lijevom beku, ali polusezona je bačena u vjetar. Od četiri lijeva beka, Filip je najveće razočaranje, prvenstveno zbog toga što se od njega puno očekivalo.

Pružio je malo i ništa, stoga Saša Bjelanović ima neugodnu ulogu riješiti status Filipa. Kopić na njega ne računa dok ima Fomitschowa, a iz B momčadi stiže i 18-godišnji Domagoj Bradarić. Filip ne igra, a uz to je i jako skup. Premise pružaju logičnu konkluziju. Zaključak je da Rumunj nije potreban Hajduku, ali ugovor je još na tri godine.

Niža kategorija

Zaista tragikomično zvuči potraga za lijevim bekom na Poljudu u posljednje tri godine. Nezadovoljni su bili i struka i navijači i s Goranom Jozinovićem, ali kada se pogleda unatrag i usporedi Jozinovića s nasljednicima na lijevom beku, dođe čovjeku žao 27-godišnjaka iz Kaštela. Nekoć Hajdučko srce, igrač koji je uvijek pružao maksimum i uz to, mora se naglasiti, kvalitetom nije bio ništa slabiji od kvarteta koji je dobio priliku u zadnje dvije godine.

Hajduk je promptno nakon što se Jozinoviću nije produžio ugovor u ljeto 2015. angažirao Hrvoja Milića koji je na Poljudu igrao za plaću od 15.000 eura mjesečno. U to doba godišnji iznos od 180.000 bio je plafon primanja u Hajduku. Izgledao je Milić po primanjima “kao Messi u Hajduku”, ali nakon godinu dana je Milić transferiran u Fiorentinu i Hajduk je zaradio milijun eura.

Danas je plaća od 180.000 eura godišnje niža kategorija primanja inozemnih igrača na Poljudu, a u zadnje dvije godine, od odlaska Milića, na ugovore i odštete lijevih bekova potrošilo se između 900.000 eura do 1 milijuna eura, bez menadžerskih provizija. I ovog ljeta se očekuju promjene, odlasci i dolasci na lijevom beku. Sve dok se ne afirmira jedan domaći igrač s dvije-tri godine kontinuiteta.

Linker
18. travanj 2024 17:01