Mateo Sucic
NAPADAČ OTVORIO DUŠU

HOĆE LI NOVO POJAČANJE USPJETI SRUŠITI PROKLETSVTO 'RIJEČKE DESETKE' Napadač odlučan: 'Dat ću maksimum za svaku pobjedu, svaki gol i svaki sprint...'

VALERIJ BOŽINOV Bugarski reprezentativac, novi napadač Rijeke, na predstavljanju pred novinarima
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 09. veljača 2018. 21:25

Hoće li Valerij Božinov uspjeti srušiti prokletstvo riječke desetke? Bugarski internacionalac jučer je na svom riječkom predstavljanju prvi put govorio za hrvatske medije kojih se skupio popriličan broj. Igrač itekako bogate karijere bio je vedar i nasmijan, vidno željan igre, ali i puno rječitiji kada je riječ o onome što ga očekuje u riječkom dresu.

- Prije svega, želim se zahvaliti predsjedniku, sportskom direktoru i treneru što su mi pružili priliku. Rekli su mi da znaju moju kvalitetu, ali da me žele vidjeti na treningu. Prihvatio sam, prvi dan sam iskreno rekao da sam prije dva mjeseca imao manji zahvat na koljenu, da nisam igrao četiri mjeseca i da mi treba rad s momčadi. Bazu sam imao, jer sam trenirao individualno, ali nedostajalo mi je malo utakmica. Nadam se da ću kvalitetom i iskustvom koje imam pomoći da obranimo barem jednu titulu i da iduće sezone igramo u Europi - kaže Valerij Božinov.

Pružili su mi ruku

Prema vašem iskustvu, kada mislite da biste mogli biti na zadovoljavajućoj razini?

- Nadam se da će biti vrlo brzo. U četvrtak sam trenirao ujutro iako je momčad imala slobodno, dogovor s trenerom i stručnim stožerom je da treniram što više, da se što brže pripremim, ali i sami znate da se kondicija dobiva kada igraš utakmice. Treba mi vremena da upoznam momčad, igrače, ali odlično sam prihvaćen, pružili su mi ruku i zahvalan sam na tome. Znamo da u nogometu samopouzdanje raste dobrim igrama i golovima... Bitno je da se ne ozlijedim, a onda će drugo i doći.

MANCHESTER, UNITED KINGDOM - AUGUST 09:  Valeri Bojinov of Manchester City celebrates scoring the opening goal during the Pre Season Friendly match between Manchester City and AC Milan at The City of Manchester Stadium on August 9, 2008 in Manchester, England.  (Photo by Matthew Lewis/Getty Images)
Matthew Lewis/Getty Images / Getty Images

Sretan sam što sam tu

Da je netko prije deset ili 12 godina rekao da ćete danas biti u Rijeci, zbog vašeg silnog potencijala koji ste pokazali u tada jednoj od najjačih liga svijeta, vjerojatno bi se svi nasmijali. Gdje mislite da se dogodila ta prekretnica u vašoj karijeri koja se nije razvila u smjeru u kojem su svi predviđali?

- Nikad ne razmišljam o nečemu što je bilo, niti žalim za ičim u svojoj karijeri. Tako je bilo zapisano da će biti, ovo je put koji moram proći i ne kajem se za sve što je bilo. Istina, igrao sam u velikim klubovima, ali ja i Rijeku doživljavam kao veliki klub. U pet godina je osvojeno mnogo trofeja, igrala se tri puta grupna faza Europske lige... Realno Rijeka je za mene veliki klub, sretan sam što sam tu, želim odigrati dobru sezonu, da zbog kluba pružim svoj maksimum, to mi je najvažnije.

Tko vas je najviše impresionirao o svih tih igrača s kojima ste igrali u Serie A kada je to bila jedna od najjačih liga svijeta?

- U moje vrijeme talijanska liga je bila ozbiljna liga, Lecce je bio ozbiljan klub... Na San Siru sam jednom protiv Milana postigao dva pogotka, a uoči utakmice je Ševčenko dobio Zlatnu loptu. Bilo je stvarno velikih imena, ali prošlost je iza nas, klubovi u kojima sam igrao su prošlost, sada gledam kako ostvariti najbolje za Rijeku.

Valeri Bozinov
Mateo Sučić /

Nastavio je Božinov sam sa svojim željama u riječkom dresu…

- Bit će veliki uspjeh za Rijeku da ima igrača na Svjetskom prvenstvu, puno je kvalitetnih Hrvata. Bradarić je igrač koji ima veliku kvalitetu i želim da mu ova momčad pomogne, da kada na ljeto budem gledao Svjetsko prvenstvo mogu reći da je to moj kapetan.

Zahvalan Zemanu

Igrački ste u karijeri najviše napredovali kod Zdeneka Zemana?

- On me za šest mjeseci napravio igračem, njemu sam zahvalan. Razumijem da vam je zanimljiva moja karijera, ali ja želim pričati o Rijeci, o treneru Keku koji je na mene odmah ostavio dobar dojam... Nema potrebe pričati o prošlosti.

Jeste li se bojali reakcije navijača Rijeke zbog epizode u Partizanu? Ako je suditi po jedinoj utakmici koju ste do sada odigrali na Rujevici, dobro su vas primili.

- Ja igram za Rijeku i dat ću maksimum za svaku pobjedu, za svaki gol, za svaki sprint... Mene te stvari ne zanimaju, želim samo igrati dobro za Rijeku i razveseliti sve navijače Rijeke. Ja sam profesionalac, plaćen sam od Rijeke, borim se za Rijeku i nema tu priče. Gdje god da sam igrao želio sam ostaviti neki svoj trag.

Rekli ste da želite osvojiti barem jedan trofej, ali jeste li si postavili neki broj golova ili asistencija za ovu sezonu?

- Imam neke svoje planove, ali ne želim u javnosti govoriti o tome. Mogu reći da želim jedan trofej, Dinamo bježi puno bodova, ali u Kupu se sve može dogoditi, ako pobijedimo u Zagrebu...

Postoji priča da ste u Partizanu suigračima obećavali 500 eura za svaki pogodak koji vam namjeste. Hoćete li i igrače Rijeke tako stimulirati?

- To je prošlost, a nema potrebe pričati o prošlosti. Najveća stimulacija je ovaj grb koji nosimo na dresu. Kada ga staviš na sebe, kada izađeš na travnjak ne treba veća stimulacija. Sve ostalo je nebitno - zaključio je Valerij Božinov.

Linker
20. travanj 2024 13:46