Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images
NEMA MINUTA ZA HRVATA

HOĆE LI ZIDANE KONAČNO DATI PRILIKU MATEU KOVAČIĆU, ILI ĆE SREĆU MORATI POTRAŽITI NEGDJE DRUGDJE? Okršaj u El Clasicu pokazat će pravo stanje stvari

MATEO KOVAČIĆ Hrvatski veznjak u Skoplju ostao bez minutaže, bilo je vidljivo njegovo nezadovoljstvo
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. kolovoz 2017. 17:30

U biti nije se dogodilo ništa nepredviđeno. Mateo Kovačić sjedio je na klupi protiv Uniteda, dok je na terenu blistao kvartet prvih veznjaka Reala Casemiro - Modrić - Kroos - Isco. Novak Ceballos, najbolji igrač U21 prvenstva Europe, sjedio je na tribinama Filipa II. Kovačića se očekivalo možda u nastavku igre, ali kako su taktički nametale Zidaneove potrebe, trener je posegnuo za bočnim igračima, Asensiom i Lucas Vasquezom. Treća izmjena ionako je bila rezervirana za Ronalda...

Mateo Kovačić, kao i svi u Realu, znao je da već u nedjelju, kada se igra prva utakmica španjolskog superkupa s Barcelonom (na Camp Nou), Luka Modrić neće imati pravo nastupa. Trebalo bi se dogoditi nešto nepredviđeno da Kovačić ne bi zauzeo njegovo mjesto protiv Blaugrane. No, na licu Matea Kovačića u Skoplju vrlo jasno se ocrtavalo neraspoloženje što je još jednu važnu utakmicu sjedio na klupi. Koliko ga god hvalili mediji, navijači, poglavito nakon zapaženih partija na američkoj turneji, koliko god ga cijeni trener Zidane, očito je da kod Kovačića raste nezadovoljstvo statusom u momčadi.

Možda je bolje kazati da je kod njega u pitanju nezadovoljstvo perspektivom tog statusa. Kovačić, naime, kotira kao prva opcija zamjene tri spomenuta vezna igrača, jer Isco ipak igra ofenzivniju poziciju. Sukladno Zidaneovoj filozofiji rotacije igrača Kovačiću neće nedostajati utakmica. U prošloj sezoni skupio je 39 nastupa (2.154 minuta, prosječno 55’), na temelju kojih je ojačao status kod Zidanea i u klubu. No, Kovačiću to očito nije dovoljno da odagna vrlo intenzivna razmišljanja o odlasku iz Reala.

Njemu je teško, sukladno i mladenačkoj nestrpljivosti ali i dosadašnjim mu statusima u Dinamu i Interu, živjeti status alternative. Pogotovo kada se igraju najvažnije utakmice (u polufinalu LP s Atleticom i finalu LP-a s Juveom nije igrao ni minute) i bude gledatelj s klupe. Ili kao prošle godine s tribina. Nedvojbeno je da Kovačić napreduje u statusu, ali prepoznaje se njegov nemir i goruća želja da bude stalni protagonist, a što mu u drugim klubovima praktično obećavaju.

Football Soccer - Real Madrid v Manchester City - UEFA Champions League Semi Final Second Leg - Estadio Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - 4/5/16
Real Madrid's James Rodriguez, Mateo Kovacic, Gareth Bale and Luka Modric celebrate with fans after the game
Reuters / Paul Hanna
Livepic
EDITORIAL USE ONLY.
Reuters / Paul Hanna Livepic / REUTERS

Dok traje prijelazni rok takav scenarij odlaska se ne može odbaciti, bez obzira što je prilično sigurno kako ga Real ne bi pustio. Doduše, ako bi baš inzistirao, po klupskoj filozofiji je navika da se tada igračima iziđe u susret (Özil, Di Maria, Danilo...). Pitanje je, međutim, koju bi to cijenu izvisio Real za 23-godišnjeg igrača, koji je naznačio velike potencijale, odnosno bi li time ohladio spominjane pretendente (Juventus, Inter, Liverpool...).

U tom kontekstu jako će važan indikator Kovačićeve klupske perspektive biti dvostruki ogled s Barcelonom, iduće nedjelje i srijede. Naslovne role, uz dobru igru, kakvu je već pokazao protiv Barce u prvenstvu prošle sezone (1:1) te pogotovo sada u SAD-u, mogle bi ugasiti njegovo neraspoloženje. Pogotovo bi moglo odagnati misli da napusti klub kakav je Real temeljem trenutnih raspoloženja, što je u pravilu jako loš saveznik u vitalnim odlukama karijere.

Linker
26. travanj 2024 16:16