Reuters
DRAMA U KOPENHAGENU

HRVAT KOJI JE U LUDNICI PENALA NA RUBU REGULARNOSTI IMAO PRILIKU IZBACITI ZVEZDU 'Stajna mi je noga propala, cijelo mi se tijelo nagnulo unatrag'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. kolovoz 2019. 19:10

Karlo Bartolec ispao je tragičar Kopenhagena, jedan od nekoliko, njegov im je šut iz jedanaesterca mogao donijeti prolaz u play-off rundu Lige prvaka, na kraju se radovala Crvena zvezda. Na stadionu Telia Parken odigrana je dramatična utakmica zaključena s čak 11 serija penala.

Premda je Zvezda povela u 17. minuti preko Boakyea, domaćin je poravnao u 45. golom N’Doyea, a od 54. imao je čovjeka više zbog dva žuta kartona koja je inkasirao Milunović. Ni brojčana prednost, jer njihov Mas dobio je crveni u 112. minuti, ni dva udarca izravno za prolaz s nominalno bijele točke za N’Doyea i Bartoleca nisu im bila dovoljna. Na kraju je junak postao srpski golman Milan Borjan.

Trebali smo prije zabiti

"Tužni smo, ali ispadanje nije nikakva katastrofa. To je sastavni dio sporta. Igrali smo gotovo 60 minuta s igračem više i trebali utakmicu privesti kraju daleko prije nego što je došlo do jedanaesteraca. Borjan je stvarno branio sve što je išlo u vrata, svaka mu čast, odigrao je utakmicu života. Pokazao se i na jedanaestercima jer zaustavio je čak tri", kaže Bartolec i potom ističe još jednu posebnost ogleda u Kopenhagenu.

"Penale je presudilo katastrofalno blato koje se tijekom izvođenja napravilo na 11 metara. Cijeli je dan padala kiša, predvečer je stala, teren inače nije bio loš, ali baš na toj točki totalno je uništen i čak su šestorica izvođača pucala preko gola. Ne znam je li se to ikad dogodilo. Bijela točka se praktički nije vidjela, kod mojeg šuta komad trave se odlomio, bacili su ga i za pola metra dalje stavili penal. To nije regularno, ne znam zašto nismo išli šutirati na drugu stranu."

Golman ih je spašavao

I vaša je lopta završila visoko iznad gola.

"Bio sam siguran da ću zabiti. Dan prije utakmice razgovarali smo da bi mogli biti jedanaesterci, mislio sam da ću šutirati. Zacrtao sam si da ću pucati lijevo dolje. Golman je otišao krivo, ništa nije mogao, ali noga mi je proklizala u tom blatu i lopta, koju sam htio uputiti dolje, odletjela je gore. Stajna mi je noga propala, cijelo mi se tijelo nagnulo unatrag."

U šestoj seriji N’Doyje je imao šut za pobjedu, nije uspio, no loše je pucao i Simić pa je Bartolec došao u sedmoj seriji na novu meč-loptu. Je li mogao spavati?

"Razmišljao sam dugo, ali to je sastavni dio nogometa. Bio sam u prilici odlučiti tekmu, ali sve se događa s razlogim. Mogao je i N’Doye prije mene. Zaboravit ćemo ovu utakmicu i idemo dalje. Čestitam Zvezdi, borili su se s igračem manje, odradili su dobar posao obrambeno, golman ih je spašavao. Podjednake smo ekipe, imali smo domaću publiku i dobru atmosferu, ali netko je morao izgubiti. Idemo sad proći sljedećeg rivala i ući u skupinu Europske lige", smireno će Bartolec.

Ušao je na teren u 81. minuti.

"U prvenstvu sam igrao u startnoj postavi, čak i asistirao, trenerova je bila takva odluka", konstatirao je.

U posljednjoj rundi Borjan je obranio šut Windu za rješenje. No, je li litavski sudac Gediminas Mažeika ispravno napravio što je pustio da se izvodi u takvim okolnostima ili su se trebali preseliti na drugi gol?

"Pravila to ne predviđaju, međutim sudac je mogao pozvati oba kapetana i, ako oni tako predlože, prebaciti nastavak na druga vrata", konstatirao je legandarni danski arbitar Claus Bo Larsen.

Sve regularno po sucu

Prema propisima, kapetani prije susreta odlučuju gdje će se pucati, ali sudac ima pravo sam prelomiti ako postoje sigurnosni razlozi ili zahtjev televizije. Dok traju penali, može prekinuti izvođenje i zatražiti od menadžera stadiona da uđu ljudi koji će popraviti teren pa potom nastaviti. Ili u dogovoru s kapetanima preseliti izvođenje na drugi gol. Jedino što ne smije jest dopustiti da se izvode u neregularnim uvjetima. Mažeika je valjda procijenio da su regularni...

Linker
24. travanj 2024 07:08