Marco Luzzani/Getty Images
UVRŠTEN I U MOMČAD TJEDNA

HRVAT KOJI ODUŠEVLJAVA DOMOVINU I NOGOMETNU EUROPU ZA SN: 'Pun me je teren, a izbornik Zlatko Dalić će znati gdje mu najviše trebam'

MARIO PAŠALIĆ ZA SN Veznjak Hrvatske i Atalante nakon sjajne predstave u LP uvršten i u momčad tjedna
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. veljača 2020. 22:58

U nogometnom Milanu Hrvati su ponovno na cijeni. O čemu god se započne razgovor, dođe se do nekog našeg, kažu nam mnogi. Hoćete Marcela Brozovića, hita u liku Ante Rebića ili najozbiljnijih stručnih komplimenata za Marija Pašalića. No, Intera i Milana nema u Ligi prvaka, kremu na San Siru drži Atalanta iz obližnjeg Bergama.

Mario Pašalić bio je jedan od najboljih igrača u dvoboju s Valencijom (4:1). Na njegovu statističkom kontu su dvije asistencije, još tri odlična dodavanja, jedan udarac u okvir vrata, 76 posto točnih pasova, po dvije oduzete lopte i otklonjene opasnosti za 89 minuta. Tu je dojam o moći s kojom juriša terenom kao da je futsalskih dimenzija. Prvi put igrao je utakmicu nokaut-faze Lige prvaka, premijerno bi mogao s klubom prema završnici. Koliko je god Valencia demonstrirala da nije ekipa za lagan otpis…

Za Pašalićeve nogometne sposobnosti novinari su znali upotrijebiti i zvučne pridjeve, međutim po rejtingu u hrvatskoj javnosti godinama stoji pod egidom “oni koji dolaze”. Rezultati na elitnoj sceni najbolje mogu pomoći da probije tu barijeru…

Većinu dana nakon burnog susreta proveo je u klupskom kampu.

- Nema opuštanja, u nedjelju je nova utakmica sa Sassuolom, nastavlja se prvenstvo, i dalje traje borba za Ligu prvaka - javio nam se Mario nakon što je riješio sve obveze.

Jeste li proslavili pobjedu? Kakva su klupska pravila, koliko smijete? - pitamo smo ga.

- Ma kakvi. Ništa. Svatko je otišao kući na spavanje, koliko je tko mogao zaspati. Nema mjesta za euforiju, ništa još nije gotovo.

Miguel MEDINA / AFP
MIGUEL MEDINA AFP

Nezgodna Mestalla

Jeste li uspjeli zaspati nakon toliko napora na utakmici, fizičkog i psihičkog?

- Teško. Nisam puno spavao. Ne samo ovaj put nego i inače nakon utakmice. Pogotovo ako se igra navečer. Treba vremena da se sve smiri i slegne.

Izborili ste visoku prednost. Kakvi su dojmovi?

- Zasluženo smo pobijedili, imamo odličan rezultat, ali na kraju ostaje žal zbog primljenog gola koji smo mogli izbjeći. Iako je poslije toga Valencia imala šanse i mogla je zabiti još koji pogodak. Uspjeli smo se obraniti i moramo biti zadovoljni. Da nam je netko prije utakmice davao taj rezultat, sigurno bismo ga potpisali. Idemo optimistični u uzvrat. Bit će nezgodno. Igrao sam na Mestalli već dva puta, dobro znam kakvu atmosferu tamo stvore njihovi navijači. Oni će sigurno od starta jurnuti, krenuti agresivno i pokušati zabiti rani pogodak da vrate nekakvu nadu u prolaz. Bit će opasni, trebat ćemo znati reagirati i izdržati taj početni pritisak. Moramo umiriti utakmicu i igrati pametno. Nema smisla da se u Valenciju dođemo braniti, igrat ćemo na pozitivan rezultat i da osiguramo prolazak.

Igrao na tri pozicije

Je li u srijedu bio plan da odmah od starta navalite i što prije zabijete?

- Igrali smo kao svaku utakmicu. Ne znamo se braniti, naš je stil napadački, agresivni smo s visokim presingom. Iznimka nije bio ni taj susret. Jesu li oni bili spremni na to ili ne, ne znamo. Mi smo se postavili kao i inače. Dobro je funkcioniralo.

Recenzije na Pašalićeve igre vrlo su visoke. Mnogo smo komplimenta čuli i pročitali. Ušao je u dvoboj s prilikom koju nije zabio, ali nakon toga davao je ton Atalanti. Iako mu je trener mijenjao pozicije.

- Zadovoljan sam svojom igrom, a prije svega što smo izborili visoku pobjedu. Šteta zbog te šanse koju mi je golman obranio, ali nema veze. Na kraju smo zabili četiri gola, pa to više nije ni bitno. Sudjelovao sam u kasnijim pogocima, bio na tri pozicije. Počeo sam na polušpici, potom jedno vrijeme igrao lijevo krilo i završio na zadnjem veznom. Svugdje me je bilo. Dobro je.

Dojam je da uživate u nogometu više ikad ranije, u bilo kojem od inozemnih klubova u kojima ste igrali…

- To je točno.

Sigurno je posljedica što ste drugu sezonu u Atalanti i uigrani s ekipom, a koliki je u tome utjecaj iskusnog trenera Giana Piera Gasperinija?

- Trener ima utjecaj. Njegov stil igre, način treninga i vođenja utakmica svakako mi olakšava. Paše mi, što se vidi po igrama i rezultatima. Uvijek sam naglašavao da mi je bitno smjestiti se na jedno mjesto kako bih mogao pokazati prave kvalitete. Napokon sam to dočekao u Atalanti, drugu sam sezonu ovdje i, što je najbitnije, imam kontinuitet. Igram manje-više non-stop. Kad je minutaža kakva treba biti, lakše je, imaš i više samopouzdanja.

Miguel MEDINA / AFP
MIGUEL MEDINA AFP

Po pitanju kontinuiteta najbolje stojite od svih hrvatskih igrača koji su još aktivni u Ligi prvaka. Nijedan ne igra tako redovito, počevši od Luke Modrića do Dejana Lovrena.

Najstandardniji ste u prvih 11. Vjerujete li i u značajniju ulogu u reprezentaciju u budućnosti. Možda već na Europskom prvenstvu?

- Ne znam ja to, vidjet ćemo kakve su potrebe izbornika. Ponavljam se na takva pitanja, svi znamo kakav vezni red imamo, da ne nabrajam imena, to su igrači koji igraju odlično u klubovima. U sredini terena smo možda i najjači što se reprezentacije tiče. Prvo je u ožujku okupljanje u Dohi, igramo dvije prijateljske utakmice, potom Europsko prvenstvo… Sve je na meni, da nastavim pružati dobre partije u kontinuitetu, a onda će izbornik kazati što mu je potrebno.

Švicarska i Portugal su odgovarajuće provjere. I šansa za nametanje.

- S guštom ćemo ih odigrati. To su pravi protivnici, možemo odmjeriti snage s jakim ekipama i vidjeti na kojem smo nivou u tom trenutku. Radi se o vrlo kvalitetnim reprezentacijama, izazov je igrati s njima - kazao je Mario.

Iskoristiti prednost

Na San Siru je bilo mnogo Hrvata, a jedan je i Vladimir Petković, izbornik Švicarske. U talijanskoj ekipi igra njegov veznjak Remo Freuler. A gdje je kraj Atalante?

- Ne valja previše gledati naprijed i upuštati se u procjene. Pokazat će se koji su dometi. Prvo treba na najvišoj razini odraditi uzvrat i iskoristiti dobru prednost. Nije vrijeme za predviđanja.

Koliko vam znači podrška navijača? Više hrvatskih zastava bilo je na stadionu, mnogi prijatelji su pohitali u Milano.

- Puno mi to znači. Svaki put. Uvijek je uz mene netko od prijatelja, nije toliko daleko pa mogu doći. Nadam se da će biti još tako velikih utakmica i da neće izostati potpora.

Stadion Atleti Azzurri d’Italia grmio je u subotu od skandiranja vašeg imena kad ste zabili Romi. Zacijelo vam imponira.

- Naravno. Prihvatili su me super, o navijačima mogu reći sve najbolje. Uz nas su i kad ide i kad ne ide. Stvaraju fenomenalnu atmosferu, pogotovo na našem stadionu, ali putuju i na gostovanja. Ta utakmica s Romom bila nam je bitna jer su nam oni izravni protivnici za četvrto mjesto koje vodi u Ligu prvaka. Pobjeda nam je dobro došla, sad smo na plus šest u odnosu na njih. Na osnovi toga je navijačka reakcija također bila tako jaka.

Najave su da će Atalanta otkupiti ugovor od Chelseaja. To bi značilo da duže ostajete u Bergamu. Je li to već riješeno?

- Na klubovima je da se dogovaraju. Atalanta ima pravo otkupa i pokazat će se što će odlučiti. Ja sam zadovoljan, ali moje je da igram i radim što se od mene očekuje na terenu - zaključio je Mario Pašalić.

Linker
19. travanj 2024 11:55