REUTERS
TRENER SVJEDOK POVIJESNE POBJEDE

HRVAT ZAJEDNO S OBITELJI 'IZ PRVOG REDA' GLEDAO BARCINO ČUDO 'Našli smo se u kolopletu slavlja, grlili su nas nepoznati ljudi, ma, nešto nedoživljeno'

ZLATKO DALIĆ za SN Hrvatski trener uživo je gledao veliki trijumf katalonskog velikana nad PSG-om i preokret koji je ušao u povijest
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. ožujak 2017. 20:17

Na “utakmici svih utakmica”, jednoj od najluđih i najnevjerojatnijih u povijesti, na Campu Nou Hrvatska nije imala samo Ivana Rakitića. Na tribinama je bio i poznati hrvatski trener Zlatko Dalić, finalist Lige prvaka, ali one azijske. Ako ste slučajno zaboravili, Dalić je s Al Ainom, klubom koji sada vodi Zoran Mamić, u finalu izgubio od korejskog Jeonbuk Hyundai Motorsa.

- Već prije utakmice u Parizu sam odlučio s obitelji, suprugom Davorkom te sinovima Brunom i Tonijem otputovati i gledati uzvrat Barcelone i PSG-a. Svi skupa smo bili poprilično razočarani kad je PSG dobio prvu utakmicu sa 4:0, jer smo mislili da Barca takav zaostatak neće moći nadoknaditi. Ipak, kazao sam svojima: “Nema veze, idemo, čuda se događaju” - javio nam se jučer Dalić iz Barcelone, gdje ostaje do nedjelje.

Priča nam da je bodrenje bilo zaista nevjerojatno, inspirativno, briljantno...

- Nakon 3:0 imao sam osjećaj da svi stoje na nogama, svi su bili nabrijani, ali onog trenutka kad je Cavani smanjio na 3:1, kao da je netko ugasio požar na tribinama. Više nije bilo takve podrške, navijalo se, ali s mnogo manje decibela. U tom trenutku kao da Camp Nou više nije vjerovao. Međutim, kad je Neymar iz slobodnjaka zabio za 4:1, opet je sve poludjelo.

Nakon šestoga gola Sergija Roberta, počelo je opće ludilo....

- Obitelj i ja našli smo se u kolopletu slavlja, grlili su nas i čestitali nepoznati ljudi, stvarno nešto nedoživljeno. Dugo nakon utakmice smo ostali na tribinama sa svih onih 100 tisuća ljudi. Da, izgleda da je tako nešto mogla samo Barcelona.... - istaknuo je.

Pitali smo Dalića kako objašnjava takav nevjerojatni preokret u zadnjim minutama, takav povijesni come back Barcelone?

- Naravno, kad govorimo o tom povijesnim rezultatu, moramo se diviti takvom pothvatu. Barca je igrala svoju klasičnu igru, s posjedom lopte. Međutim, nisu bili konkretni, niti su stvarali prilike. Mene je, ustvari, više od igre Barce razočarao PSG koji je bio bojažljiv, loše su igrali u fazi obrane, previše su griješili. Parižani su ponudili šansu Barceloni, ona je to prihvatila. Znam da se cijeli svijet sad divi katalonskom klubu, ali Francuzi nisu igrali dobro. To je poanta utakmice...

Miruje, pa bljesne

Apostrofirat će činjenice koje su ga dovele do takvog stava. Veli da Barcelona zapravo uopće nije djelovala bajno te da su golovi koje je primio PSG zaista neobični.

- Objektivno, bilo je tu slučajnih golova i golova iz prekida. Pa prvih pet golova Barce je zaista na neki način raritet. Dakle, prvi pada nakon velikih i nespretnih grešaka obrane, sasvim slučajan pogodak, drugi je autogol, dva su bila penala te gol iz slobodnog udarca! U biti, pet pogodaka Barce, da se tako izrazim, postignuta su “iz ničega”. Nevjerojatno kako je PSG igrao s strahom, bez ikakve ideje prema naprijed, kao da su odlučili da neće izlaziti na polovicu domaćina. Jer kad god su se otvorili s pasom prema naprijed stvorili su šanse, sjećate se vratnice Cavanija, pa još dva zicera istog tog Cavanija i Di Marije...

Kaže da je priča utakmice zapravo bila nevjerojatna, nešto što će se teško ponoviti.

- PSG je jedna od najskupljih momčadi u Europi, prepuna klasnih igrača, pa je meni zaista teško objašnjivo kako su loše odigrali tu utakmicu.

Dalić nam je kazao i jednu vrlo zanimljivu opasku kad je u pitanju Leo Messi.

- Lionel Messi se doslovce šetao! S obzirom na to da sam gledao uživo, mogao sam pratiti kompletni teren, onako, s visoka. Messi uopće nije bio aktivan. Naravno, to je ponekad njegov stil, miruje, miruje, a onda bljesne. U srijedu ga nije bilo nigdje. Messi je strašno nedostajao momčadi. Utakmica je osim po rezultatu čudesna i po tome što je Barca napravila povijesni rezultat “bez” Messija! Ništa nije napravio. Ali, naravno, Messi je Messi, svi ga se uvijek plaše, oko njega je velika koncentracija igrača, pa to pomaže drugima.

Ponudio je poznati hrvatski trener još jedno jako zanimljivo razmišljanje.

- Naravno da je Neymar odigrao utakmicu života, da je bio junak ovog povijesnog dosega. Ali odmah do njega, kao ključni igrač utakmice nametnuo se Umtiti! Sve je zatvorio u obrani, sve je stizao, nije dopuštao da se PSG otvori, uništio je Lucasa, davao je ritam i agresiju.

Glavni favorit

Hrvatski trener drži da je nakon ovakvog povratka i povijesnog pothvata, Barca postala glavni favorit za osvajanje Lige prvaka.

- S obzirom na to da je uspjela napraviti takvo čudo, s ovakvim samopouzdanjem, dobila je ne vjetar, neko tajfun u leđa, mogla bi uzeti Primeru i Ligu prvaka! - zaključio je Zlatko Dalić.

Linker
12. travanj 2024 02:11