Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images
NOGOMETNA VELESILA

HRVATI POSTALI VLADARI LIGE PRVAKA! OSMU GODINU ZAREDOM U SAMOJ ZAVRŠNICI Legenda Vatrenih tvrdi: 'Barceloni dajem prednost samo zbog Messija'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. travanj 2019. 20:19

Znamo da smo svjetska velesila. Ali nije se loše svake godine na to podsjetiti. Ovogodišnji podsjetnik jest činjenica da će Hrvatska osmu godinu zaredom imati igrača u finalu Lige prvaka, bit će to Ivan Rakitić ili Dejan Lovren! Pobjednik dvoboja Barcelona - Liverpool igrat će za naslov europskog prvaka protiv Ajaxa ili Tottenhama, na stadionu Wanda Metropolitano u Madridu 1. lipnja. Nismo zaboravili niti Dominika Kotarskog, ali mladi vratar je ipak dio druge momčadi Ajaxa...

Luka Modrić je četiri puta osvajao Ligu prvaka, Mateo Kovačić jednom manje, Dario Šimić se veselio dva puta, a po jednom Davor Šuker, Alen Bokšić, Zvonimir Boban, Ivan Rakitić, Mario Mandžukić, Igor Bišćan i Robert Prosinečki. Upravo je Veliki Žuti bio prvi hrvatski nogometaš koji je osvojio naslov europskog prvaka i to s Crvenom zvezdom 1991. u Bariju, gdje je beogradski klub nakon penala rezultatom 5:3 srušio Marseille.

A ta serija od osam uzastopnih godina u kojima je Hrvatska uvijek imala igrača u finalu Lige prvaka počela je 2012. godine s Ivicom Olićem i Danijelom Pranjićem, koji su na Allianz Areni u Münchenu u dresu svog Bayerna izgubili od Chelseaja.

Nije slučajno

Pričali smo s trenerom Vatrenih Ivicom Olićem, koji je stigao u Frankfurt kako bi pogledao uzvratnu utakmicu četvrtfinala Eurooske lige Eintracht - Benfica.

- Ta činjenica da Hrvatska osam godina zaredom ima igrača u finalu Lige prvaka je nešto fantastično. Ali i dokaz da Hrvatska nije slučajno igrala u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji. Koliko znam, uz Hrvatsku samo Brazil i Španjolska imaju osam godina zaredom igrače u finalima Lige prvaka. Ma, to je nevjerojatan, fenomenalan uspjeh za tako malu, ali veliku nogometnu naciju - kaže Olić.

Pitamo ga što misli, hoće li finale vidjeti Rakitić ili Lovren?

- Liverpool se otvorenog garda suprostavlja svojim suparnicima, visoko napada, želi se nadigravati. Dolaskom vratara Alissona Beckera i Virgila van Dijka stabilizirao je obranu, što je vrlo bitno. Međutim, gledajući kako igra Messi, u kojoj je formi, Barceloni bih dao malu prednost. Upravo zbog Messija. Ali samo malu, ne bih je proglasio favoritom. No, Messi je čovjek odluke, utakmicu može u svakom trenutku riješiti, ne s jednim, nego s dva ili čak više pogodaka. On je uvijek igrao sjajan nogomet, ali meni se čini da sada radi ogromnu razliku, možda nikad nije radio takvu. Ne samo pogocima, nego i ‘beskrajnim’ asistencijama, to je ono što me kod njega fascinira.

Soccer Football - Champions League Quarter Final First Leg - Liverpool v FC Porto - Anfield, Liverpool, Britain - April 9, 2019  Liverpool's Fabinho and Dejan Lovren in action with FC Porto's Moussa Marega  REUTERS/Phil Noble
REUTERS/Phil Noble

Strašan trojac

Kada su u pitanju Redsi, Olić kaže da je strašan njihov ubojiti trojac Mane - Firmino - Salah.

- Liverpool definitivno ima svoje adute, a meni je žao što, nakon što je jako dobro igrao protiv Porta u prvoj četvrtfinalnoj utakmici, nije igrao Dejan Lovren. Da, imao je problema s bolešću, ali očekivao sam da će ga Klopp nakon odlične partije protiv Porta staviti u igru na derbiju Premiershipa protiv Chelseaja. Međutim, on se opet odlučio za Matipa. Lovren je nekoliko mjeseci bio ozlijeđen, a vratio se u utakmici koja je bila jako važna. Super je to odradio, pa sam mislio da će ga Klopp vratiti u udarni sastav protiv londonskog kluba. Bilo mi je žao što je ostao na klupi. Ali eto, zbog njega i Rakitića imat ćemo sigurno jednog igrača u finalu.

VILLAREAL, SPAIN - APRIL 02: Ivan Rakitic of Barcelona reacts during the La Liga match between Villarreal CF and FC Barcelona at Estadio de la Ceramica on April 02, 2019 in Villareal, Spain. (Photo by Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images)
Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images

A kako Olić gleda na drugi polufinalni par, Tottenham - Ajax?

- Svi smo ove sezone bili zadivljeni igrom Ajaxa. Oni se baš igraju nogometa, svaki laik može vidjeti da u njemu uživaju. Fantastično su posložena momčad mladih igrača, ali isto tako imaju iskustvo s Blindom i Tadićem. Mogu kazati da su zaludili cijelu nogometnu Europu, a siguran sam da od četiri polufinalista imaju najviše neutralnih navijača - smatra Olić.

Više šansi

- Iskreno, ja sam želio da Ajax igra protiv Tottenhama, jer tu imaju puno više šansi nego protiv Građana koji mogu zabiti puno pogodaka, ali ih i dosta primiti. Ipak, meni se čini je je Guardiola izgubio polufinale u prvoj utakmici kad je izostavio De Bruynea i Sanea iz udarnog sastava. To me iznenadilo, držim da je to bio pogrešan potez. U uzvratu su imali dominaciju, ali previše su pogodaka primili. Dakle, Ajax za mene nije veliko iznenađenje jer igraju sjajno, Spursi na neki način ipak jesu.

Linker
20. travanj 2024 01:57