Getty Images
NOVI POČETAK

HRVATSKA JE OVO ČEKALA GOTOVO GODINU DANA Sjajne vijesti za izbornika Dalića: Već zaboravljeni junak s EURA se napokon vraća među Vatrene!

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 02. ožujak 2018. 17:36

Danas počinje drugi dio prvenstva Rusije, a u nedjelju od 14.30 i vodeća momčad ruske Premijer lige, Lokomotiv iz Moskve, igra protiv gradskog rivala Spartaka! Prvi protiv trećeg (isto bodova kao drugoplasirani Zenit), super važna utakmica za finiš prvenstva. Pobjeda Lokomotiva eliminirala bi Spartak u borbi za naslov (11 bodova), ali bi i umanjila prilike Zenitu da dohvati osam bodova odbjeglog lidera.

A već u četvrtak Lokomotiv ima još jednu važnu i osobito tešku utakmicu. U prvoj utakmici osmine finala Europske lige gostuje u Madridu, kod sve boljeg Simeoneova Atletica. No zašto ističemo ove dvije najave moskovskog kluba, koji je drugi dio sezone odlično počeo s dvije pobjede u Euroligi protiv Nice?

Rasplet sezone

Ističemo zato jer je u kadru momčadi 70-godišnjeg trenera Jurija Sjomina, napokon i Vedran Ćorluka! Nakon 10 mjeseci stanke kapetan Lokomotiva i jedan od senatora Vatrenih spreman je za igru! U dvije utakmice s francuskom momčadi Ćorluka je sjedio na klupi. No, logično je očekivati da bi već u jednoj ili drugoj utakmici mogao nastupiti. To očekivanje osnažuju jasni faktori. Lokomotivu su te dvije povezane (4. i 8. ožujka) i vrlo zahtjevne utakmice, dugoročno za sezonu možda i prijelomne. Isto tako do reprezentativne pauze (19. ožujka) imaju pet utakmica, dakle ritam svaka tri dana. Još nešto je važno u kontekstu Vedrana Ćorluke. Naime, trener Sjomin najviše je prostora u stoperskom tandemu dao Gruzijcu Kvirkeliji (26) i Srbinu Nemanji Pejčinoviću (30). Oni su odigrali 30 odnosno 28 utakmica, te uz 12 nastupa veterana Ukrajinca Mihalika (34) ‘pokrili’ su odsutnost Ćorluke. U ovoj sezoni obrana Lokomotiva je igrala odlično, primila je 15 pogodaka u 20 utakmica, te je samo Zenitova obrana bolja (13 golova). No, Sjomin je svjestan da mora ‘razigrati’ Ćorluku, jer uz njegove tehničke kvalitete, a uz to i liderske, trener zna da kod stopera treba imati tri ‘sigurna’ rješenja za predstojeći rasplet sezone. U ruskom prvenstvu ima još samo 10 kola...

Hoće li se Ćorluka odmah vratiti i ustaliti u prvoj postavi? Za sada je to ipak teško nazrijeti, između ostalog i zbog činjenice da nije odigrao natjecateljsku utakmicu od onog nesretnog 22. travnja 2017. godine. Da podsjetimo, protiv Amkar Perma (3:3), u utakmici u kojoj je bio i asistent, Ćorluka je doživio rupturu Ahilove tetive. Četiri dana kasnije je u Finskoj operiran.

S medicinske strane, Ahilova je tetiva sada sanirana i Ćorluka je potpuno fit. No, jasno je da devet mjeseci stanke donosi rizik da se kroz prve utakmice i tjedne punih napora ne dogodi neka druga ozljeda, recimo, mišića...

Vedran Ćorluka svakako ima silnih motiva da čim prije dođe u formu. Osim što je Lokomotiv vodeća momčad ruske lige, kojoj se nakon 14 godina smiješi treći naslov prvaka, a dobro igra i u Europskoj ligi, dodatni poticaj je i Svjetsko prvenstvo koje se održava baš u Rusiji. Nakon što je 5. veljače navršio 32 godine, jasno je kako će ovo biti posljednji Mundijal za Ćorluku. S obzirom na snagu aktualne reprezentacije Hrvatske, za koju je do sada odigrao 95 utakmica (4 gola) i nastupio na tri Eura i jednom SP-u, logično je da Ćorluka želi biti spreman za mogući rezultatski iskorak Vatrenih. Posljednji je nastup imao već davnog studenog 2016. godine, kada je Hrvatska u kvalifikacijama pobijedila Island sa 2:0. Tada je nosio i kapetansku vrpcu (prije toga s Kosovom i Moldavijom), s obzirom na to da je Modrić bio na klupi.

Zaslužio sreću

U sljedećih 10 utakmica događalo se svega, bilo je i promjena izbornika, straha od gubitka šansi za Rusiju do trijumfalnog zaključenja kvalifikacijama u repesažu, s Dalićem. U kontekstu SP-a uključenje Vedrana Ćorluke, bude li zdrav, neće biti sporno. Zlatko Dalić je itekako svjestan da je kapetan Lokomotiva, na stranu tehnički potencijali, iznimno važan i na karakternom planu za ovu reprezentaciju.

Ostaje, naravno, dvojba u kakvoj će formi biti Ćorluka idućih mjeseci, odnosno koliko će mu trebati da dohvati svoje razine kroz klupsko prvenstvo. Radi se o igraču čije znanje i tehnička kvaliteta nisu sporni, ali i igraču takve konstitucije (193 cm) kojem treba više nego drugima (vižljastijima, bržima i, naravno, mlađima) da uđe u pravu formu. Hoće li mu Sjomin u Lokomotivu pružiti te nužne utakmice u dovoljnoj minutaži bit će jako važan signal onog što od Ćorluke možemo očekivati u Rusiji. Kako je po prirodi u pitanju fajter bliži smo vjerovanju kako će kod njega zapravo jedino opterećenje povratku u formu biti raspoloživost faktora sreće. Nakon tolikih muka s ozljedom i oporavkom, Ćorluka ju je definitivno zaslužio...

DR. ZORAN BAHTIJAREVIĆ Ako je dobro pripremljen, ne treba preskakati utakmice

Liječnik nacionalne vrste Zoran Bahtijarević prije nekoliko dana razgovarao je s Vedranom Ćorlukom.

- Stalno sam u kontaktu s Vedranom. Iz tih kontakata moje saznanje je da se dobro oporavio. Iskustvo mi govori da se nakon tako dugog izbivanja s terena često pojavljuju male ozljedice te da može potrajati mjesec-dva da potpuno bude OK. Naravno, od sveg srca mu želim da to izbjegne, u ime svih nas se nadam da do toga neće doći - kaže Zoran Bahtijarević pa nastavlja:

- Eduardo, recimo, pa i neki drugi reprezentativci, nakon dužeg izbivanja imali su manje ozljedice, prvih par tjedana ili mjeseci nije to neuobičajeno. No nikakav trening, nikakve pripreme ne mogu nadomjestiti igranje utakmica, odnosno napore koje igrač podnosi na utakmicama.

Pitali smo Bahtijarevića hoće li možda Ćorluka trebati češće imati stanku, možda preskakati neke utakmice kako se ozljeda ne bi vratila?

- Ako je dobro pripremljen, a prošao je pripreme s klubom, ne treba preskakati utakmice, nije nužno.

D. Olivari

Linker
20. travanj 2024 01:02