Aluminij Facebook
SLOVENSKI LEICESTER

HRVATSKI TRENER AUTOR JE ČUDA U SUSJEDSTVU I APSOLUTNOG HITA SEZONE Za SN otkriva recept senzacionalnog uspjeha: 'Ja se nikome ne prilagođavam...'

SLOBODAN GRUBOR Stručnjak rođen u Rijeci trener je senzacionalnog lidera slovenskog prvenstva Aluminija
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 15. rujan 2019. 18:33

Najbolji nogomet u Sloveniji igra se u Kidričevu. Tako barem sugerira tablica tamošnje prve lige na kojoj je poslije osam kola vodeći Aluminij, na čijoj se klupi nalazi hrvatski trener Slobodan Grubor. U Sloveniji su to nazvali “čudo iz Kidričeva” što i nije iznenađenje ako se zna da ovo mjesto koje se nalazi u Štajerskoj, nedaleko Ptuja, prema popisu stanovništva iz 2012. godine broji tek nešto više od 1.200 žitelja (cijela općina ima oko sedam tisuća stanovnika).

Ipak, nogometno gledano trenutno su veći i od Ljubljane i od Maribora, s pet pobjeda, tri remija i tek jednim porazom u prvih osam kola bili su najugodnije iznenađenje prvenstva. Prvi poraz pretrpjeli su u subotu na gostovanju kod Maribora (2:1).

- Možda je malo neočekivano za slovenski nogomet i slovenske klubove, ali ja sam znao da imam dobru, mladu i potentnu momčad. Na pripremama smo to i dokazali kroz rad i pripremne utakmice, ali početak prvenstva, dobar start i dobra igra su nas doveli tu gdje jesmo. Momčad je vrlo brzo prihvatila moju filozofiju i način rada, neke stvari smo promijenili u odnosu na prošlu sezonu i rezultat prati tu posvećenost i dobru atmosferu u momčadi. Dečki vjeruju u ono što radimo i to se vidi na tablici - kaže Slobodan Grubor, koji je prije duge igračke karijere u Austriji odradio dvije seniorske sezone za prvu momčad Rijeke.

Danas je hit trener u Sloveniji jer njegova momčad igra nogomet kojoj još konkurencija nije pronašla lijeka. Aluminij je u prvih osam kola pobijedio Olimpiju, a znakovito zvuči i podatak da je do utakmice protiv Maribora primio samo tri pogotka.

Aluminij je momčad u kojoj nema prave zvijezde, a prosječna starost momčadi iznosi samo 23 godine. Tamošnji mediji već su Aluminij počeli zvati “Slovenski Leicester”...

- Ja im pokušavam prenijeti taj rad i vjeru u to što rade. Kod mene nema mladih i starih igrača, kod mene se gleda rad na treningu. Kada govorimo o mladosti, imamo igrača 2002. godište koji je u zadnjoj utakmici postigao pogodak. Mi smo mali klub s jako dobrom infrastrukturom što nema baš svaki u Sloveniji i zato je potencijal velik.

Analogno tome klupski ciljevi su afirmacija mladih igrača koja treba pratiti podizanje kluba na svim razinama.

- Filozofija kluba je podizanje na što veću razinu na čemu se radi iz dana u dan, želimo biti stabilan prvoligaš i razvijati naše mlade igrače, da razvijaju svoje karijere. Sada smo prodali 21-godišnjeg Luku Štora u 2. Bundesligu, riječ je o mladom reprezentativcu Slovenije. Njega je kolektiv izbacio, prvi je došao do izražaja i svima je primjer da će kroz kvalitetan rad netko ići njegovim putem. Takve stvari su nam važne jer pomažu klubu u financijskom smislu, ali i u smislu imidža.

Karijera Slobodana Grubora do sada je bila vezana uz inozemstvo, trenersko ime izgradio je u Austriji i Sloveniji, a možda mu se jednog dana otvore i vrata HNL-a.

- U nogometu se nikad ne zna, na to ne mogu utjecati već samo na svoj rad i da se iz dana u dan razvijam i ja i klub u kojem radim. A danas, sutra, tko zna gdje te put može odvesti. Ja sam otvoren za sve opcije ako je sredina ambiciozna, ako se prepozna da se nešto može napraviti - zaključio je Slobodan Grubor.

S Bjelicom zajedno vodio gotovo 200 službenih utakmica

Slobodan Grubor je trenersku karijeru počeo graditi u Austriji gdje je proveo i najduži period igračkih dana, pa kao pomoćnik Nenada Bjelice uplovio u trenerske vode. Zajedno su vodili gotovo 200 službenih utakmica na klupama Kärntena, FC Lustenaua i Wolfsbergera.

- I igračka karijera, kao i trenerska, počela je u Austriji, Nenad i ja smo se našli skupa, sedam godina uspješno radili zajedno. Neke smo klubove uvodili u viši rang, neke spašavali od ispadanja. Ta suradnja je bila fenomenalna, a onda je Nenad išao svojim putem, ja svojim... Prije dvije godine je došao prvi poziv Aluminija koji nije bio tako organiziran i nije imao mogućnosti kakve ima danas. Radio sam i u Olimpiji kao pomoćnik Zorana Barišića prije nego sam se ovo ljeto vratio u Kidričevo.

Čim je s Nenadom Bjelicom toliko dugo surađivao, nije teško zaključiti da je i njihova trenerska filozofija slična.

- U načinu treniranja smo Bjelica i ja dosta slični, ali danas u nogometu moraš pratiti trendove jer se igra strahovito razvija. Jako je važno kada dođeš u neku sredinu da prepoznaš mogućnosti kluba i igrača, da sve podrediš materijalu kojeg imaš. Sigurno da ne radim isto što smo radili prije, ali danas se moraš prilagoditi onome što nogomet traži, tranziciji, odgovornosti u obrani i napadu... S Bjelicom sam i danas u kontaktu, Dinamo fenomenalno gura, to je odlična stvar za hrvatski nogomet. Nenad radi odličan posao i ja mu želim da tako nastavi i u Ligi prvaka. Rijeka? Pratim, naravno, bio sam i na zadnjoj utakmici, imam kontakte, komuniciram, gledam... U Rijeci se dosta toga promijenilo od odlaska Matjaža Keka, sada se slaže neka druga priča.

Hrvatski igrači u Sloveniji

ALUMINIJ

Ivan Kontek, Renato Pantalon, Mihael Klepač, Tibor Banić, Ante Živković, Matija Kovačić

BRAVO

Ante Vrljičak

CELJE

Dario Vizinger, Josip Čalušić, Ivan Božić, Karlo Plantak

DOMŽALE

Tonči Mujan

MARIBOR

Špiro Peričić

MURA

Luka Bobičanec, Matko Obradović, Dean Šafarić, Marin Karamarko, Andrija Bubnjar

OLIMPIJA

Bojan Knežević, Ante Vukušić, Matija Orbanić

RUDAR VELENJE

Dominik Radić, Borna Petrović, Maksim Oluić, Josip Filipović, Danijel Starčić

TABOR

Mario Babić, Toni Aliaj, Antonio Azinović, Ivor Horvat, Stjepan Babić, Dominik Mihaljević, Mario Zebić

TRIGLAV

Tin Karamatić

Linker
16. travanj 2024 18:21