Privatni album

ČUDESNI IZBORNIK

HRVATSKI TRENERSKI 'GLOBETROTTER' KREĆE U JOŠ JEDNU AVANTURU Jedne večeri na Badnjak dobio je poziv: 'Ostao sam šokiran, skoro mi je ispala slušalica'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 23.02.2020. u 20:52

 • ZDRAVKO LOGARUŠIĆ Hrvatski trener imenovan je izbornikom Zimbabvea

  Hrvatski trener Zdravko Logarušić (58) postao je izbornik reprezentacije Zimbabvea, hrvatski trenerski ‘globetrotter’ kreće u još jednu afričku avanturu.

  Trenera iz Slavonskog Broda nogometni put odveo je na Crni kontinent još tamo 2009. I ostao je svih tih godina, trenerski je prokrstario Ganu, Keniju, Tanzaniju, Angolu, prije preuzimanje Zimbabvea bio je izbornik Sudana. U Hrvatskoj je bio trener Marsonije, nakon toga još malo radio u Hrvatskoj, bio trener Vukovara, a onda je jedne večeri na Badnjak stigao poziv iz - Afrike!

  - Netko je te 2009. u Gani vidio moje ime na internetu. Netko iz kluba King Faisal. Bio je to jedini muslimanski klub u Gani. Bili su nisko plasirani, valjda su tražili trenera. Zvoni telefon na Badnjak, javi se čovjek koji priča engleski, ne baš dobro, ali se razumijemo: “Našao sam vaše ime na internetu, hoćete li doći u Ganu i trenirati naš klub?” Ostao sam šokiran, skoro mi je ispala telefonska slušalica. Pitam nepoznatog čovjeka kad bih trebao doći? On meni kaže - sutra! Velim mu ja da ne mogu, da je sutra Božić. Veli on: “Ja sam musliman, nema za mene Božića!”

  Sportske novosti
   

  Tako je eto, počela afrička priča Zdravka Logarušića, koja traje sve do danas i tko zna kada će joj biti kraj. Nakon Gane otisnuo se u Keniju, Tanzaniju, Angolu, Sudan... Sada nam se javio iz glavnog grada Zimbabvea, Hararea.

  - Preda mnom su sada CHAN kvalifikacije, to vam je prvenstvo Afrike, ali samo za igrače koji igraju u domaćim ligama. Početkom travnja Zimbabve otvara utakmicom s Kamerunom.

  Priča nam kako je došao do izborničke pozicije u Zimbabveu.

  - Dvije godine sam bio izbornik Sudana, s tim poslom sam završio krajem studenoga prošle godine. Početkom ove godine nazvao me jedan menadžer iz Južne Afrike, pitao me bih li prihvatio reprezentaciju Zimbabvea. Rekao sam da bih i eto me u Harareu.

  Screenshot
   

  Zimbabve je zemlja koja se nalazi u južnom dijelu afričkog kontinenta, te graniči s Južnoafričkom Republikom na jugu, Bocvanom na zapadu, Zambijom na sjeveru i Mozambikom na istoku. Pitali smo ga što zna o nogometu u Zimbabveu, o toj reprezentaciji?

  - Imamo nekoliko igrača koji igraju u europskim klubovima. Defenzivni vezni Marvelous igra standardno u Aston Villi, Marshall Munetsi igra za Reims, francuskog prvoligaša, Tenage Hadebe igra u Turskoj, za Malatyaspor, Alec Mudimu igra za Šeriff, Knowlegde Musona u Belgiji za Eupen, Tendayi Darikwa igra za Nottingham Forest, imam i momka koji igra u drugoj momčadi Lyona. Ostali igraju u Južnoj Africi. Solidna je reprezentacija. Izbacili su Južnu Afriku u kvalifikacijama za CHAN. Inače, imat ću i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, u skupini smo s Ganom i Južnom Afrikom. Postoji 10 skupina sa po četiri reprezentacije, pobjednici svih skupina igraju nakon toga po dvije kvalifikacijske utakmice, pet ih odlazi na Svjetsko prvenstvo. Također, imamo i kvalifikacije za afrički Kup nacija, dakle, bit će jako puno utakmica.

  Kad smo ga pitali kako mu živjeti u Africi tako dugo, veli da se priviknuo.

  - To je jedan drugi svijet, ali meni odgovara. Recimo, Imaju svoju autohtonu hranu, ali isto tako spremaju i europsku. Meni je zaista super u Africi. Eto, nekoliko dana sam u Zimbabveu, sve je dobro, sve super... Dobro, za naše pojmove ulice su neodržavane, previše je rupa, okolo cesta nije pokošeno. Međutim, meni se u Africi sviđa, zato sam i ostao tako dugi niz godina.

  Logarušićeva trenerska karijera u Africi

  2009-2010. King Faisal Babes (Gana)

  2010-2011. Ashanti Gold (Gana)

  2012-2013. Gor Mahia (Kenija)

  2013-2014. Simba (Tanzanija)

  2015-2016. Leopards (Kenija)

  2016. G.D. Interclube (Angola)

  2017. Asante Kotoko (Gana)

  2017-2019. Sudan

  2020. Zimbabve

  Protjerali su bijelce 2000., ali sada je situacija puno bolja

  Trenutačno je smješten u jednom hotelu u Harareu.

  - Nikad do sada nisam bio u Zimbabveu. Ova zemlja ima fantastičnu klimu, temperature su od 17 do 28 stupnjeva Celzijusa. Ove prve dane provodim u hotelu, a uskoro bih trebao preseliti u kuću.
  Kad se radi o sigurnosti u Zimbabveu kaže:

  - To je jedna od najsigurnijih zemalja u Africi. Kažu mi da se godinama ovdje nije čuo metak! Tu je na vlasti preko 30 godina bi Robert Mugabe, onda je svrgnut vojnim udarom. Ekonomija im ide prema dolje, jer su pod sankcijama. Naime, 2000. su protjerali bijelce, pa su njihovu zemlju podijelili međusobno. Sad je sve posve drukčije, čovjek se ovdje zaista ugodno osjeća. Veselim se novom poslu, vjerujem da ćemo biti dobri.

   

  Tagovi
  Iz drugih medija