Fran Jovic
 Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX
UEFA I SUĐENJE

IGRAČI OPREZ, DA NE BI BILO NESPORAZUMA! OVO SU NOVI NAPUCI SUCIMA Uefa još jednom korigirala određena sudačka pravila

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 16. listopad 2017. 10:34

Premda je sezona već u punom zamahu, UEFA je još jednom korigirala određena sudačka pravila, a najzanimljivije nove detalje iznosi nam Draženko Kovačić, član sudačke komisije i UEFA-in instruktor za suđenje. Samim je sucima na nedavnom seminaru prezentiran još niz novih detalja.

ZALEĐE

Bilo je potrebno jasno definirati trenutak kada će se procjenjivati kažnjivo zaleđe jer se pojavljuje vidljiva razlika u položaju napadača između prvog i posljednjeg kontakta s loptom koju mu dodaje suigrač. Stoga se kod procjene kažnjivog zaleđa u obzir uzima prvi trenutak kontakta - igranja ili diranja lopte.

OMETANJE SUPARNIKA OD OSOBA KOJE NISU NA TERENU

Postaje sve veći problem da zamjenski igrači koji se zagrijavaju iza vrata ili službeni predstavnici momčadi ometaju igru ili suparnika te ih se mora obeshrabriti u takvom ponašanju. Izravni slobodni udarac (ili kazneni udarac, ako je ometanje igre ili suparnika počinjeno u vlastitom kaznenom prostoru) vrlo je ozbiljna sankcija i ozbiljan je problem ako zamjenski igrač ili službena osoba uđe u kazneni prostor i spriječi postizanje pogotka.

Svaki igrač, zamjenski igrač ili službena osoba momčadi koja uđe u teren za igru bez potrebnog odobrenja suca te onemogući pogodak ili izglednu prigodu za postizanje pogotka mora biti isključena, čak i ako nije počinjen nikakav drugi prekršaj.

ISKLJUČENJE ZBOG DVA UZASTOPNA PREKRŠAJA

Prvi je put sada u PNI-u jasno precizirano da ako igrač počini dva odvojena prekršaja kažnjiva opomenom (žutim kartonom), čak i ako su počinjena u neposrednoj blizini, to bi trebalo rezultirati dvama žutim kartonima, odnosno isključujućim crvenim. Dakle, ako igrač faulira suparnika startom za žuti, a sudac pusti prednost, u slučaju još jednog prekršaja za opomenu pokazat će mu žuti karton za prvi te isključujući žuti karton za drugi start.

UBACIVANJE AUTA

Suparničkom igraču koji nepošteno skreće pažnju izvođača ili ga ometa (uključujući i prilazak na manje od 2 metra od mjesta gdje treba izvesti ubacivanje) dodjeljuje se opomena (žuti karton) zbog nesportskog ponašanja, a ako je ubacivanje izvedeno, dosuđuje se neizravni slobodni udarac s mjesta gdje ga je suparnik ometao.

Linker
24. travanj 2024 09:22