Goran Mehkek / CROPIX
SVE SE GRADI, OSIM STADIONA...

IMA LI BOLJEG KLUBA OD DINAMA ZA OŽIVLJAVANJE KARIJERE? Nenad Bjelica je na Maksimiru 'uskrsnuo' čak šestoricu igrača

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. studeni 2019. 23:52

Ima li boljeg kluba od Dinama za oživljavanje karijere? Ima li boljeg trenera od Nenada Bjelice za uskrsnuće karijere? O Marku Pjaci se radi, naravno. Eventualnim dolaskom u plavi dom nudi mu se zaista ogromna prilika da se poput Feniksa digne iz pepela.

Najbolji primjer za uskrsnuće karijere kod velikog stručnjaka Bjelice svakako je današnji pravi napadač Vatrenih Bruno Petković. Zanimljivo, on je također došao iz Italije, kupljen je od Bologne koja ga je, poput Juventusa kad je u pitanju Pjaca, slala na posudbu. Ne trebamo ponavljati onu stalnu priču, ono vremensko razdoblje u kojem nije postigao pogodak. Petkovića su u Italiji kočili i treneri. Recimo, Roberto Donadoni koji je bio trener Bologne.

Htio je talijanski stručnjak da Bruno igra isključivo samo po onom obrascu koji mu je prepisao. Donadoni mu je gušio bilo kakvu improvizaciju i maštovitost, zabranjivao mu je igranje petom, vrhovima kopački, driblinge, njegove čudesne i nepredvidive asistencije. Ne samo to, za svaki takav potez ga je kažnjavao sa - stotinu eura! Svaka Brunina odigrana peta koštala ga je isplate u klupsku blagajnu. Sve dok njegov zastupnik Ivan Cvjetković nije došao do Zdravka Mamića. A nakon toga je sve povijest. U trenerske ruke ga je preuzeo Nenad Bjelica koji je prepoznao da Petkoviću treba pomoći u izvedbi onoga što najbolje zna. Pa je zato Bruno danas jedan od najcjenjenijih europskih napadača za kojeg se zanimaju najveći klubovi.

FLORENCE, ITALY - SEPTEMBER 22: Marko Pjaca of ACF Fiorentina reacts during the Serie A match between ACF Fiorentina and SPAL at Stadio Artemio Franchi on September 22, 2018 in Florence, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Gabriele Maltinti/Getty Images

Nije on jedini. Dino Perić također je nevjerojatna priča, od rezerve u Dinamu, neviđenom preobrazbom postao je hrvatski reprezentativac, stoper vrijedan svakog štovanja. Idemo dalje. Mislav Oršić. Da, igrao je Oršić dobro u Koreji, ali nije bio ni blizu razine koju je dostigao u plavom domu. Dvije sezone zaredom je ukupno najbolji strijelac Dinama, možemo kazati sigurni putnik na Europsko prvenstvo s reprezentacijom. Od igrača koji je igrao na egzotičnom Dalekom istoku daleko od očiju, postao je napadač viceprvaka svijeta, čovjek za kojim se također okreću veliki klubovi. Ova trojica igrača su najistaknutiji kad se radi o revitalizaciji karijera u Dinamu, koji je ovog ljeta pokušao oživjeti igračku priču i Marka Roga, ali pokušaj povratka u Maksimir 'poremetio' je Cagliari...

Ima još - zar i Izet Hajrović nije prošle sezone bio najbolji strijelac u europskim utakmicama Modrih, dok su neki tvrdili da se radi o "mačku u vreći". Zar se i on kroz Dinamo nije vratio u reprezentaciju BiH? Marin Leovac, kojeg su jedno vrijeme također neki otpisali. trenutačno igra možda i svoj najbolji, najzreliji nogomet u karijeri? Zar se Arijan Ademi nakon one duge stanke zbog kazne vezane uz doping nije vratio na veličanstveni način? Ili Nikola Moro nakon teške ozljede? Nije, naravno, ista priča, ali zar i Dani Olmo nije pod Bjelicom napravio čudesan napredak u karijeri, postavši prvo kapetan U-21 reprezentacije, a sad i A reprezentativac Španjolske?

Da, ako ima ikakve šanse, onda bi Pjacin menadžer Marko Naletilić trebao napraviti isto ono što je napravio Ivan Cvjetković kad se radilo o Petkoviću. Adresa se zna, Maksimirska 128. Tu se gradi sve osim stadiona. Ali i to je neka druga priča...

Linker
18. travanj 2024 14:44