REUTERS/Stringer
LAGANI PAD FORME

IMA LI HRVATSKA RAZLOGA ZA ZABRINUTOST? Najbolji nogometaš Vatrenih nije TOP, a Svjetsko prvenstvo u Rusiji samo što nije krenulo

LUKA DANAS NIJE TOP Najbolji hrvatski igrač preskočio je ove sezone već 16 utakmica, a protiv Juventusa se ozlijedio i neće ga biti ni u Malagi. Treba li Hrvatska biti zabrinuta u kontekstu SP-a u Rusiji?
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. travanj 2018. 14:41

U dvoboju s Juventusom imao je žestok duel s Francuzom Matuidiem. Šepao je nekoliko minuta, držao se za bedro, ali je unatoč boli nastavio igrati važnu utakmicu. U poluvremenu je treneru kazao da hoće ostati u igri, izdržao je do 75. minute, kada je Zidane morao posegnuti za Kovačićem. Modrić definitivno nije bio u top izdanju, a ozljeda je svakako tome pridonijela.

Zbog toga u petak nije trenirao, a u subotu će preskočiti utakmicu u Malagi. Bit će to ukupno 17. utakmica sezone Reala koju Modrić neće igrati. Sukladno usponima i padovima forme tijekom ove sezone, umjesno je analizirati objektivno stanje najvažnijeg reprezentativca Hrvatske prije SP-a u Rusiji, njegova posljednjeg velikog turnira. Nedvojbeno je da će Modrić nakon SP-a zaključiti reprezentativnu karijeru...

Soccer Football - Champions League Quarter Final First Leg - Juventus vs Real Madrid - Allianz Stadium, Turin, Italy - April 3, 2018   Juventus' Paulo Dybala in action with Real Madrid's Luka Modric         REUTERS/Massimo Pinca
REUTERS/Massimo Pinca

Prije svega treba kazati da je kapetanu Vatrenih 32 i pol godine. Za veznog igrača to su vrlo ozbiljne godine u kontekstu općih fizičkih moći i ritmova. Za veznog igrača koji igra u klubu koji je do posljednjeg dana sezone stalno u maksimalnom intenzitetu i naporima, pogotovo. Jesu li promjenjive forme njegovih učinka razlog da bi se izbornik Zlatko Dalić trebao zabrinuti kakav će mu Modrić stići za Rusiju?

Igra ovisi o njemu

Analizirajući njegove nastupe (i) u ovoj sezoni, nije teško zaključiti da Modrić tehnički igra uvijek na svojim standardima, dakle sjajno! Kontinuitet vrhunskih igara jedna je od velikih vrlina Luke Modrića, a što je stariji, njegova rutina i iskustvo samo osnažuju njegovu suptilnost. Na planu igre, dakle, nema nikakvih teškoća, naprotiv.

Modrić je na top standardima. Zato madridski analitičari kontinuirano ističu da o njemu najviše ovisi igra Reala, upravo ga zato non-stop analiziraju. No, u svakoj verziji analize sve se svodi uvijek na istu mantru - koliko je fizički spreman i svjež. Za sve ostalo nema brige. To je ključan razlog što Zinedine Zidane, čim mu to omogućuje situacija, odmara jednog od, kako je davno već kazao, tri glavna stupa svoje momčadi, uz Ronalda i Sergija Ramosa.

- Luka, tehnički gledano igra sjajno, ali je nedvojbeno da izuzetno zgusnut ritam Realovih obveza iscrpljuje sve njegove igrače, pa tako i njega. Dobro je da ga u klubu Zidane dozira i vjerujem da će zbog toga Modrić dobro završiti sezonu, nakon toga se barem tjedan dana odmoriti i psihološki osvježiti - kaže Dario Šimić.

Modrić, realno, jako dobro fizički djeluje za svoje godine. Pridonijelo je tomu što dodatno trenira, odnosno radi na prevenciji. No, tereti napornog ritma u velikom klubu opet doprinose umoru, manjim ozljedama. Kod Modrića postoji još jedan, objektivno težak teret, a to su psihološki tereti sudskih problema koji su ga snašli u proteklih desetak mjeseci.

- Normalno je da takve stvari opterećuju igrače, sigurno je da to utječe na psihološku i posljedično fizičku formu. Meni je čudo kako Modrić tako dobro igra i podnosi mnoštvo tereta - dodaje Dario Šimić.

Statistika ukazuje da je u Realu, izuzmemo li treću sezonu, 2014/15., kada se teško ozlijedio (preko 5 mjeseci pauze i propustio 34 utakmice), uglavnom igra u sličnom prosjeku minuta. Paradoksalno, najmanje je to bilo prve sezone kad je imao najviše nastupa (53 - 62 minute), a najviše lani kada je imao najmanje nastupa (41 - 81). Do ovog trenutka u ovoj sezoni je odigrao 36 utakmica s prosjekom od 76 minuta. Činjenica jest da ga prve sezone nije bilo samo u 5 nastupa Reala, druge u 9, četvrte 8, a protekle godine u čak 19 utakmica. Ozljede, odmaranje po trenerovoj odluci ove sezone izostavile su ga u najmanje 17 nastupa.

Britain Soccer Football - Juventus v Real Madrid - UEFA Champions League Final - The National Stadium of Wales, Cardiff - June 3, 2017 Real Madrid's Cristiano Ronaldo celebrates scoring their third goal with Luka Modric Reuters / Eddie Keogh Livepic - 14802092
Reuters / REUTERS

Bilić nije zabrinut

Kad je igrao jako puno (50 do pobjedničkog finala Lige prvaka) 2014. godine, Modrić je stigao u Brazil fizički iscrpljen te odigrao slab Mundijal. Prije Eura 2016. imao je nešto manje nastupa (44), ali je opet igrao do pobjedničkog finala LP-a. U Francuskoj je startao dobro, ali je danak teške sezone doprinio obnovi ozljede protiv Čeha, preskakanju Španjolske, a potom neuvjerljivoj igri protiv Portugala.

Sezona će za Modrića trajati najmanje do 20. svibnja. Do tada ima još sedam kola španjolske lige, dva polufinala Lige prvaka (25. 4. i 1. 5.). Ukoliko i četvrti put uđe u finale LP-a, Modrić će u Realovu drilu biti do 26. svibnja. Koliko će objektivno moći osvježiti snage, priključiti se pripremama, odigrati dvije utakmice s Brazilom i Senegalom, sve to u tri tjedna do Nigerije, veliko je pitanje. Možda nam u tom kontekstu najrealnijom djeluje procjena trenera koji ga je lansirao u orbite i koji ga najbolje poznaje u svakom smislu.

- Meni Luka ove sezone djeluje, po običaju, odlično. U Realu je program utakmica i sezone vrlo intenzivan i od igrača zahtijeva maksimalne napore u fizičkom i psihološkom smislu. Zato ima boljih i manje dobrih dana, ali što ćemo sada dvojiti oko Lukine forme? OK, do SP-a nema puno vremena nakon zaključenja klupske sezone, pogotovo ako budu igrali finale Lige prvaka. No, Modrić je toliko iskusan da ne sumnjam kako će pronaći pravi način kako da u Rusiji bude na svojim standardima, a koji su top level. S tim iskustvom i velikim motivima kompenzirat će terete sezone - kazao je Slaven Bilić, koji će nakon Eura 2016. biti specijalni komentator SN i u Rusiji 2018.

Linker
19. travanj 2024 16:10