Claudio Villa/Getty Images
MIJENJA SE FORMAT

INFANTINOVA REVOLUCIJA Vatreni kao argument za proširenje SP-a: 'Eto, pogledajte Hrvatsku, ona je dokaz, a nije sila svjetskog nogometa'

Mundijal će već od 2022. godine imati 16 reprezentacija više
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. ožujak 2019. 12:01

Fifa je na Kongresu u Miamiju ustanovila novo natjecanje - Svjetsko prvenstvo klubova čije će prvo izdanje biti 2021., a predsjednik Gianni Infantino na press konferenciji koristio je Hrvatsku kao argument kod tumačenja zbog čega je dobro da se Svjetsko prvenstvo reprezentacija proširi na 48 sudionika. Iako Vatreni igraju praktično na svakom i definitivno nismo nacija zbog koje treba širiti Mundijal.

FIFA zasad nije povećala SP 2022. sa 32 na 48 ekipe, ali na tom je putu...

Svjetsko klupsko prvenstvo instalirala je bez dogovora s UEFA-om, čiji je predsjednik Aleksander Čeferin nedavno kazao kako na to neće pristati. Posebice što se protiv izjasnila i ECA, europska organizacija klubova.

- FIFA je odlučila, Svjetsko klupsko prvenstvo održat će se 2021. Bit će to sjajno natjecanje, nadam se da će sudjelovati svi najbolji svjetski klubovi. Termin je u lipnju i srpnju umjesto dosadašnjeg Kupa konfederacija - kazao je Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e, pa na konstataciju da je ECA protiv, odgovorio:

- Imali smo vrlo pozitivnu i konstruktivnu diskusiju s UEFA-om, njezinim predsjednikom i predstavnicima klubova. Nastavit ćemo razgovore sljedećih tjedana. Do tada su 2,5 godine, dovoljno je vremena da se uskladimo. UEFA nije prihvatila taj plan, ja je razumijem, njoj je to kompliciranje provesti nego drugima, ali vjerujem da će i ona i klubovi naći mnogo dobrih stvari u tome.

ROME, ITALY - FEBRUARY 27:  President of FIFA Gianni Infantino poses during the FIFA executive football summit press conference on February 27, 2019 in Rome, Italy.  (Photo by Marco Rosi/Getty Images)
Marco Rosi/Getty Images

Projekt je jednostavan, Svjetsko klupsko prvenstvo održavalo bi se svake četiri godine, u sezoni prije Mundijala, sudjelovala bi 24 aktera raspoređena u osam skupina po tri. Najbolji bi išao u četvrtfinale. Kako bi se točno odredili sudionici nije još riješeno. To ujedno znači ukidanje dosadašnjeg Svjetskog klupskog prvenstva koje se igra svake godine i Kupa konfederacija reprezentacija.

Protivljenje UEFA-e

Koliko je god UEFA ovog čas odbacila to natjecanje, ne bi FIFA išla da nema razlog vjerovati kako će se dogovor postići. Kažu da je UEFA najviše protiv je ne želi da to ugrozi makar i malo primat Lige prvaka, a prvotna je ideja da bude čak 12 klubova sa Starog kontinenta.

Katar, sve je vjerojatnije, neće biti jedini domaćin SP-a 2022. godine.

- Izradili smo studiju isplativosti i to je projekt dobar za sve. No, radi se o golemoj promjeni, pa smo si ostavili još nešto vremena. Katar je na to vrlo pozitivno reagirao, a jasno da će osim njih domaćini biti i susjedne države - kazao je Infantino.

Već ranije izglasno je da se SP od 2026. igra sa 48 reprezentacija, a na korak je da sljedeći Kongres 5. lipnja u Parizu to odredi za 2022. Saudijska Arabija, Emirati i Bahrein drže Katar u blokadi, pa se očito moraju postići još neki politički sporazumi, jedno je tumačenje da se to radi dijelom i zbog politike, da i spomenute države dobiju komad Mundijala. U igri su potencijalno i Oman i Kuvajt.

Zašto Svjetsko prvenstvo sa 48 reprezentacija? Pogledajte Italiju, Nizozemsku, Čile, SAD koji se nisu plasirali, govorio je Infantino, pa nastavio:

- Uzimo primjer Aziju. Ona ima 46 država i četiri mjesta. Japan, Južna Koreja i Iran gotovo su stalni unutra, kako ostalima, čak 43 nacije, govoriti da ulažu u nogometu ako će samo jedna na SP?

Da bi u jednom času rekao:

- Eto, pogledajte Hrvatsku, ona nije sila svjetskog nogometa - zastao je, pogledao pred sebe i rukom napravio kretnju:

- Oprostite gospodine Boban, znam da je još u vaše doba bila treća na Svjetskom prvenstvo i sada u finalu, ali Hrvatska je dokaz da je nogomet sve razvijeniji, da ima sve više jakih reprezentacija i 48 je idealan format.

Brazil je novi domaćin SP-a U-17 koji će biti ove godine, nakon što je uzeto Peruu. Indija je dobila SP žena U-17 sljedeće godine.

Linker
20. travanj 2024 12:52